top of page

Fruitvliegjesval maken


Fruitvliegjesval maken
Fruitvliegjes is een terugkerend probleem in de zomer. Meestal heb ik het aardig onder controle door het fruit goed in de gaten te houden, het zonodig te koelen en het afvalbakje goed (en regelmatig) te legen. Een paar fruitvliegjes vind ik te doen maar soms… is de maat vol en vliegen er teveel fruitvliegjes rondom mij afvalbakje. Heel gemakkelijk kun je zelf een fruitvliegjesval maken.

Fruitvliegjes vangen door een fruitvliegjesval te maken

Fruitvliegjes zijn niet zomaar vliegjes; ze komen op rijp en rottend fruit af om hier hun eitjes te leggen. Dat idee vind ik zelf niet zo smakelijk en daarom wil ik ze graag uit de keuken hebben. En waar kleine vliegjes op afkomen, zie je al snel ook grotere exemplaren.  Tijd dat we in plaats van bakken een fruitvliegjesval maken.


Onlangs heb ik een filmpje gezien hoe vliegen larven leggen. Misschien kun je het beter niet zien, maar voor de nieuwsgierige ……


Wil je het artikel graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Weg met die fruitvliegjes

 • Stap 1: zorg ervoor dat je keuken schoon is, zonder restjes die eigenlijk in de groene bak buiten moeten.

 • Stap 2: koop niet meer fruit dan je in een paar dagen op eet en hou de fruitschaal in de gaten.

 • Stap 3: rottend fruit of groente? Verwijder het uit het huis en maak de schaal goed schoon.

 • Stap 4: maak een fruitvliegjesval en verschoon hem zonodig iedere dag.


Het viel niet mee om een fruitvliegje te “vangen” met de camera. De vliegjes zitten nooit stil en vliegen alsof ze ADHD hebben, enthousiast op en neer. Ik wist ook niet dat ze rode oogjes hadden totdat ik ze uiteindelijk met de lens te pakken kreeg.
Fruitvliegjesval maken

Fruitvliegjesval maken

Benodigdheden:

 1. Glas of beker

 2. Plastic folie

 3. Sateprikker

 4. (rijp) Fruit

 5. Enkele druppels azijn of citroensap

Fruitvliegjesval maken

Fruitvliegjesval maken doe je zo

 1. Fruitvliegjes houden van rijp, geurend fruit. Ik had nog een banaan liggen die ik zelf niet meer lekker vond, zo rijp was hij. Heel geschikt dus voor een val. In de tuin heb ik veel soms overrijpe bramen, dus daar kon ik ook wat fruit weghalen. Zonde om de banaan weg te gooien en dus mocht de banaan die overbleef, ingepakt in de koelkast wachten voor de volgende dag.

 2. Een fruitvliegjesval moet je iedere dag verschonen omdat de fruitvliegjes in het fruit eitjes leggen.

 3. Leg het fruit onderin een glas, je kunt het iets fijn prakken, dan komt de geur iets beter vrij. Druppel wat azijn of citroensap erbij, een scheutje wijn kan ook.

 4. Trek een stuk plastic folie strak over het glas en prik met een sateprikker gaatjes in de bovenkant. De gaatjes zijn precies groot genoeg om erdoor naar binnen te kruipen, maar eruit komen, dat is bijna onmogelijk en de meeste vliegjes zitten gevangen.

 5. Als het fruit lekker warm aan het worden is en geur afgeeft, kan het zomaar heel snel gaan.

 6. Al snel zullen de vliegjes je glas weten te vinden en raken ze verstrikt in de val. Jammer voor hen, maar jouw keuken wordt fruitvliegjesvrij. Leeg ieder dag je glas voor een optimaal resultaat.


Op zoek naar meer tips? Lees de reacties van lezers onder dit blog; zij hebben ook veel goede en bruikbare ideeën, hartelijk dank daarvoor!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page