top of page

Alles over baking soda oftewel baksoda


Alles over baking soda of baksoda
Alles over baking soda of baksoda
Steeds vaker gebruik ik in mijn recepten baking soda. Voor mij is dit bijna net zo vanzelfsprekend als bakpoeder in kleine zakjes. Eigenlijk gewoon een ingrediënt in mijn keukenkastje dat ik nodig heb om cakes en koekjes te laten rijzen. Maar dat is zeker niet voor iedereen. Jammer, want zolang baking soda niet in iedere supermarkt verkrijgbaar is, blijft het voor sommige onder ons een wat onbekend product. Een rijsmiddel dat we veelal kennen van onder andere Engelse- en Amerikaanse recepten maar het doet meer: alles over baking soda oftewel baksoda!

Baking soda is toch om te bakken, dat smeer je toch niet onder je oksels. Of toch?

Hou je van bakken? Probeer dan als het lukt een doosje baksoda te bemachtigen! En mocht je het toch niet zo vaak gebruiken? Het is echt een wonderbaarlijk middel. Je kunt met baking soda zoveel meer dan bakken. Van je tanden ermee poetsen, bruisballen maken, neutraliseren van brandend maagzuur tot het schoonmaken van je hele huis.  Je kunt er zelfs eigen deodorant mee maken.

baksoda dr. Oetker
Ook dr. Oektker verkoopt bakingsoda, handig maar wel aan de dure kant.

Waar kun je baking soda eigenlijk kopen?

Je vindt baking soda in veel toko’s, het kost iets meer dan 2 euro. Je kunt het ook bij de tuinen kopen, hier heet het zuiveringszout, maar kost het bijna dubbel zoveel. Ook de Plusmarkt verkoopt het rijsmiddel, zie het blauwe potje op de foto. Het rode potje rechts is het bakpoeder dat wij ook kennen in zakjes.In andere supermarkten ben ik het eigenlijk nog niet tegen gekomen.


Update: Wat leuk, enthousiaste lezers denken mee! Het is ook te koop bij de  bakartikelen bij de AH XXL  en de oranje doosjes bij de Jumbo. Inmiddels kun je het ook vinden bij de Sligro en de COOP supermarkt.

Alles over baking soda of baksoda

Alles over baking soda oftewel baksoda

Ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Het heeft als E-nummer: E500. Op de app van mijn mobiel waarmee ik E-nummers soms controleer is E500 groen, oftewel, niet schadelijk.


Bakingsoda is een natuurproduct dat bestaat uit Natrium en Carbonaat. Het Bi in het woord wil zeggen twee maal; oftewel 1 deel Natrium en twee delen carbonaat.  Zodra deze stoffen in aanraking komen met een zuur, ontstaat er een scheikundig proces waarbij er koolzuurgas ontstaat die je baksels laat rijzen.

Baking soda is dus een mengsel van 2 stoffen zonder zuur, bakpoeder is een mengsel met zuur. Bij Baksoda voeg je vaak een ingrediënt toe met een extra zuur, bijvoorbeeld karnemelk, theelepel azijn of citroen om hetzelfde effect te krijgen.


Alles over baking soda of baksoda
Je bijna twijfelen aan de verpakking: household cleaning en tips tegen maagzuur. Maar deze oranje rakker is de juiste verpakking. Maar daar op de voorkant staat het: For baking.

Gelukkig is baking soda in steeds meer supermarkten verkrijgbaar. Kende jij al andere doeleinden van baksoda behalve je recept laten rijzen?


Baking soda oftwel baksoda zou juist in de supermarkt moeten liggen, alleen waar?

  1. Bij de spullen om je huis schoon te maken, je oven en het absorberen van vieze luchtjes in de koelkast? Opgelet baking soda is niet hetzelfde als de soda van bijvoorbeeld driehoek die je in de supermarkt vindt bij de schoonmaakmiddelen!  Lees de verpakking en twijfel je, vraag het dan na in de winkel!

  2. Bij de kruiden om je vlees mals te maken?

  3. Bij de limonadesiroop omdat je er priklimonade van kunt maken?

  4. Tussen de zeepjes omdat het je lichaam scrubt, zodat het zachter wordt of omdat je er tandpasta van kunt maken?

  5. Bij de babyartikelen omdat het luieruitslag helpt voorkomen?

  6. Bij de medicinale artikelen omdat het verlicht bij uitslag, insectenbeten en als maagzuurremmer.

En zo vind je online, rijen en rijen mogelijkheden om baking soda te gebruiken. Van mij mag het product bij de bakproducten. Hiermee bak ik mijn lekkerste, mijn meest zachte, vaak Amerikaanse cakes,  de lekkerste chewy witte chocolade koekjes met pecannoten of citroenkoekjes. Met baking soda kreeg ik voor het eerst in vele, vele jaren mijn oven redelijk schoon. Even insmeren, laten intrekken en met een schuursponsje schoonmaken doet wonderen.


Houdbaarheidstip: zorg ervoor als je het doosje open maak,  je het doosje bewaard in een plastic bakje of in een plastic zakje. Een zip-zakje is bijvoorbeeld heel handig. Zo blijft het langer houdbaar.  De houdbaarheid is ongeveer 6-12 maanden.

Waar gebruik jij baking soda nog meer voor?


Alles over baking soda of baksoda
Alles over baking soda of baksoda

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page