top of page

Tips voor de lekkerste chocolade taart


Tips voor de lekkerste chocolade taart
Chocolade is één van mijn favoriete ingrediënten. Voor een chocoholic is chocolade een ideaal ingrediënt, want je kunt het heel divers gebruiken bij het bakken. Als smaakmaker in koekjes, cakes, desserts en taart; maar ook als vulling, voor toeven en versiering. Van zijdezacht en romig tot glanzend en stevig: chocolade! Ik ben dan ook altijd op zoek naar inspiratie voor deze koningin onder de recepten met chocolade; de chocolade taart!

Chocolade taart; de koningin onder de taarten is soms een beetje eigenzinnig!

Hoe bak je een chocolade taart die zacht van binnen is, maar niet droog. Waar moet je op letten om te slagen. Want…., de koningin onder de taarten is soms een beetje eigenzinnig en heeft een paar valkuilen.


Kies het type cake en vulling die bij je past; met of zonder olie en/of boter

Met deze tips bak jij thuis zelf de

lekkerste chocolade taart


Wat voor taart ga je bakken: een stevig vormvast biscuit of een fluweelzachte cake met neiging tot vormverlies

  1. Biscuit is een cake zonder olie of boter en wordt vaak gebruikt voor een taart met één of meerdere lagen. De taart heeft een wat rijkere vulling nodig als tegenhanger van het biscuit dat geen olie of boter bevat. Biscuit laat zich goed stapelen en inpakken met marsepein of fondant.

  2. Zoek je een zijdezachte, fudgy, chocoladetaart met boter of olie? Door de olie of boter zijn deze taarten rijk en machtig van smaak. Een taart op basis van boter kan in de koelkast iets steviger worden omdat de boter dan stolt. Een chocoladetaart op basis van olie is zacht van smaak en structuur, maar minder vormvast.

  3. Recepten die hier een beetje tussenin zitten? Een biscuit met boter. De eieren en de suiker worden deels verwarmd en langdurig geklopt als een biscuit, maar op het laatst wordt er voorzichtig gesmolten en afgekoelde boter doorheen wordt gespateld voor een stevige structuur met een zachte smaak. Hiervan ga ik je binnenkort een heerlijk recept geven.


Chocoladetaart op basis van een Amerikaans recept met olie en zure room

Over koninklijke valkuilen en wanneer kies je voor cacaopoeder of echte chocolade

  1. Chocolade kan verbranden; bak niet te hoog of langer dan nodig en check de oven regelmatig aan het eind van de baktijd. Iedere oven is anders en bij chocoladebaksels moet je hier rekening mee houden.

  2. In biscuits en cakes geef ik cacaopoeder de voorkeur als smaakmaker, omdat dit lichter is en een luchtiger resultaat geeft. Bij vullingen vind ik dit juist andersom en kies ik graag voor echte chocolade die meestal au bain-marie zachtjes wordt gesmolten en in de vulling verwerkt.De vulling: kwetsbaar en moet in de koelkast vs kan best een tijdje zonder koeling

Hoe kies je een vulling of topping van de chocolade taart

Een chocoladetaart kun je geheel naar eigen smaak vullen. Kleurige vullingen kunnen prachtig tevoorschijn komen bij het aansnijden van de taart. Het is belangrijk om naast je eigen smaak ook te bedenken wanneer de taart gaat presenteren en of de taart dan langdurig buiten de koelkast moet staan of niet.


Een taart met ingrediënten die kunnen bederven, moet je in de koelkast bewaren. Haal de taart een klein uurtje voor opdienen uit de koeling, zodat de ingrediënten op temperatuur kunnen komen waardoor de smaak en structuur beter tot zijn recht komt.


Moet je taart langdurig buiten de koelkast staan of een eind vervoerd worden, dan is het handig om een vulling of topping te kiezen die niet snel bederft en waarmee je alle kanten op kunt. In dat geval is botercrème op basis van boter en poedersuiker vaak een veilige keuze. Net als een laagje jam tussen de taartlagen in plaats van vers fruit.


Zowel een vloeibaar als een romig cakebeslag kan een heerlijke cake geven.

Welke smaken combineren goed met chocolade

Chocolade heeft een paar goede vrienden; de smaak van koffie is er zo één. Zelfs als je maar weinig instantkoffie toevoegt aan een recept, kan dit de smaak een flinke boost geven. Ook geroosterde noten, karamel en fruit zijn klassieke smaken die goed bij chocolade passen. Gebruik ze in het biscuit, in vulling of bovenop om te versieren.


Bakpapier in de vorm fijner dan invetten

Bij strakke bakvormen gebruik ik het liefst bakpapier. Te veel bloem strooien over een ingesmeerde bakvorm geeft na het bakken soms wat kleffe witte stukjes bloem langs de randen. Je kunt ook cacaopoeder gebruiken om de vorm mee te bestrooien, maar bij iets te lang en hoog bakken kan dit verbranden. Bij bakpapier heb je wat dat betreft minder risico’s.


Een eenvoudige maar lekkere chocoladetaart met ganache

Tijd om de taart te pimpen en versieren

Net als dat wij ons uiterlijk af en toe pimpen en verstoppen, kun je dit bij een je versgebakken taart ook doen. In huize Zoethoudertje gaat er regelmatig wat mis. Een stuk taart dat in de vorm blijft zitten, de taart is een tikkie scheef of helaas wat te droog.

  1. Oneffenheden van je taart verstoppen is ook een kunst. Kijk goed naar je taart: wat mis je, waar wil je wat aan doen? Ik verstop regelmatig; een toefje hier, mooi fruit en wat sprinkles daar…. Bakken moet net zo leuk zijn als het eten ervan.

  2. Is de taart te droog of minder mals; trempeer het biscuit door een heel klein beetje likeur of lichte siroop met wat likeur over het biscuit te druppelen.

  3. Een taart versieren met een lekkere vulling in een spuitzak met een mooi spuitmondje doet wonderen.

  4. Zorg voor versiering, sprinkles of maak zelf chocoladekrullen of chocolade rasp, door met een mes voorzichtig langs een reep te schaven of te raspen.

  5. Wees creatief en laat je inspireren hoe anderen hun taarten versieren; misschien wel met een echte strik, op een mooie etagère of maak zelf een slingertje die je bovenop plaatst.


Een chocoladetaart met aardbeien combineert goed wat betreft smaak en is heel kleurrijk

Gewoon doen

Chocoladetaarten heb je in vele soorten en maten. Lagen cake, vullingen, versieringen. Maar ook eenvoudige taarten met een ganache vulling. Niet iedereen ziet de vele stappen van uitbundige, soms behoorlijk over de top-taart zitten.


Hou het leuk voor jezelf en ga op zoek naar recepten die wel bij je passen. Het eten van een taart moet net zo'n feestje zijn als het bakken ervan en iedereen doet dit in zijn eigen tempo.


Stap voor stap

Ga je toch aan de slag met een taart met veel stappen? Bekijk welke van de stappen je al eerder kunt doen. Een biscuit of cake kun je eerder bakken en zelfs invriezen. Veel vullingen kun je eerder maken en dan in een spuitzak bewaren in de koelkast. Zo kun je veel stappen voorbereiden.


Veel succes!


Dit artikel is een samenwerking met de Leukste taarten shop. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page