top of page

Gekonfijte gember maken


Zelf gemaakt gekonfijte gember op schaal en in weckpotten
Zelf gemaakte gesuikerde of gekonfijte gember op een witte schaal en in weckpotten
Gember is een bijzondere smaakmaker. Terwijl bij de één gember tot de toppers hoort, vindt de ander het helemaal niet lekker. Zelf vind ik gember heerlijk! Ik haal het in met vele grote stukken tegelijk bij de toko want daar vind ik het verser, smakelijker en een stuk goedkoper. Ik drink het als thee, gebruik graag gembersiroop als smakelijke zoetmaker, in Oosterse gerechten en in gebak.

Binnenkort wil ik graag gaan bakken en hier gekonfijt fruit in gebruiken, maar ik vind gekonfijt fruit uit de supermarkt niet lekker. En dus ben ik zelf aan de slag gegaan om gekonfijt gember te maken.

Het voelt als een beloning als je iets zelf maakt veel lekkerder is dan de de versie uit de supermarkt

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Het konfijten van gember maak je iets anders dan bijvoorbeeld het konfijten van sinaasappelschil.  Zo moet gember moet een stuk langer tijdje gekookt worden en dit is bij sinaasappelschil niet nodig. Beide zijn heerlijk om door cakes te doen, vullingen, maar ook in Panettone of Kerst- en Paas-stollen.Gekonfijte gember maken
Gekonfijte gember, rijkelijk met suiker bestrooid

Gekonfijte gember maken

Benodigdheden:

 1. 500 gram gember

 2. 400 gram suiker

 3. Water

 4. Potjes die je kunt steriliseren in koken water


Gekonfijte gember maken
Gekonfijte gember

Zo maak je gekonfijte gember

 1. Schil de gember. Dit is best een karwei, want gember heeft veel zijscheuten met kleine hoekjes. Snij de gember in kleine stukjes of plakjes, net wat je zelf het fijnst vindt.

 2. Zet de stukjes gember net onder water en kook de stukjes zo’n 25-30 minuten op een zacht vuurtje. Giet het vocht af en vang het op. Gebruik van dit water 175 ml en voeg hier 400 gram suiker aan toe. Roer het geheel goed door tot alle suiker is opgelost.

 3. Voeg de stukjes gember toe in de nog hete suikersiroop en laat het 24 uur staan.

 4. Breng de vloeistof opnieuw aan de kook en laat de siroop zo’n 2-5 minuten zachtjes koken. Zet het uit en laat het afkoelen.

 5. Breng ondertussen in een andere grote pan water aan de kook. Kook hier 1 grote of 2 kleine potjes zo’n 5 minuten. Haal de potten voorzichtig met een tang uit het kokende water en laat ze ongeveer 2 minuten een beetje afkoelen voordat je de gember in het potje schept.

 6. Zet de pot even op zijn kop en laat het zo’n 5 minuten staan. Hierdoor sluit het deksel zich hermetisch en is de gember langer houdbaar.

 7. Je kunt de gember zo gebruiken uit het potje en toevoegen bij het koken of bakken. Bij bakken is het erg lekker als je de gember nog door de fijne suiker rolt. Haal hiervoor de stukjes gember die je nodig hebt uit het potje en laat ze ongeveer een uur drogen.

 8. Rol de stukjes vervolgens door de fijne suiker en laat ze nog maal een duur drogen.Ik gebruik de gesuikerde gember in gebak, brood met rozijnen maar ik snoep tussendoor ook graag een stukje. Zeg tegen mezelf dat gember erg gezond is; ik heb het even niet over de suiker!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page