
De supermarkt verkoopt flesjes gembersiroop of potjes met gemberballetjes en siroop. Dat is handig en kost ook niet zoveel. Maar het is veel lekkerder om zelf gembersiroop te maken. Wist je dat het maken sneller klaar is dan het flesje dat je moet schoon maken?
Waarvoor gebruik je gembersiroop?
Verse gember is milder van smaak dan de gedroogde versie en is heel geschikt om siroop van te maken. Gembersiroop is lekker als smaakmaker bij gebak, maar ook in de Indische- of Surinaamse keuken.
Probeer de siroop ook eens te mengen met koud water, ijsblokjes, of een scheutje in je thee. Met Marokkaanse muntthee in een groot glas ziet het er ook nog eens prachtig uit. Ook heel lekker met een schijf sinaasappel.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Gembersiroop maken
Benodigdheden voor ongeveer 250 ml:
125 ml water
300 gram suiker (ook lekker met rietsuiker of deel honing!)
80-90 gram geschilde gemberwortel
Flesje van ongeveer 250 ml

Recept gembersiroop maken
Niet iedere gember is even sterk van smaak. Is jouw gember niet zo pittig, gebruik dan iets meer gember dan het recept aangeeft.
Verwarm het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Schil je gember en rasp de wortel met je fijnste rasp. Je kunt de gember ook pureren, maar omdat het niet zoveel gember is, gaat dit minder makkelijk. Voeg de fijne gember toe aan het suikerwater mengsel.
Laat het een paar minuten gezamenlijk koken en zet dan het vuur uit.
Zodra de siroop afgekoeld is kun je het 2-3 maal zeven.
Kook je flesje goed schoon in kokend water met wat soda.
Gembersiroop bewaren
Na het vullen van je fles kun je de gembersiroop het beste bewaren in de koelkast.
Omdat er veel suiker in zit is het zeker een paar weken houdbaar.
Gembersiroop gebruiken
Deze gembersiroop maakte ik om mijn cake of vullingen meer smaak te geven. Ook kun je er heerlijke limonade mee maken, met of zonder bubbels; ijsblokjes erbij. Ik vind het ook erg lekker in een groot glas met thee. Je krijgt er zo’n heerlijke warme gevoel van. Een scheutje gembersiroop kun je ook gebruiken in warme maaltijden als curry's en gerechten met wortel en pompoen.
Gembersiroop combineren
De smaak van gember combineert goed met warme smaken als peper, kaneel, kruidnagel, chocolade, citroen en kerrie.
Gembersiroop, wat ga jij ermee maken?
Gembersiroop.
Ik doe er ook citroensap in. Lekker en goed voor de bewaring. Mijn recept: 300ml water, 200gr suiker, 200gr gember en het sap van 5 citroenen. Half uurtje laten pruttelen, zeven en in een fles in de koelkast bewaren. Ik gebruik dit als mocktail in tonic met limoen of in thee als winterversterkertje.
Groetjes Christel