Gesuikerde rozemarijn maken
top of page

Gesuikerde rozemarijn maken


Gesuikerde rozemarijn maken
Gesuikerde rozemarijn ziet er magisch bevroren wit uit

Heb je het al gesignaleerd op prachtig kersgebak? Gesuikerde blauwe bessen, cranberry’s of gesuikerde takjes die op een dennetak lijken, maar rozemarijn blijkt te zien? Ze zien er een beetje wittig uit alsof er een laagje vorst op ligt. Ga er vooral vanuit dat het gemaakt is om mooi te zijen, want cranberry’s kunnen zelfs als ze gesuikerd zijn behoorlijk zuur zijn en frosting op rozemarijn is niet echt om te eten.  Gesuikerde rozemarijn maken is handig om een aantal dagen eerder te maken. Zo heb je rondom de Kerst je handen vrij!

Zo suiker je rozemarijn die lijkt op een kersttak, maar met hetzelfde recept kun je ook cranberry’s suikeren

Ik zal je laten zien hoe je takjes rozemarijn kunt suikeren. Als je van mooie volle rozemarijn het topje neemt en dit suikert, dan ziet het eruit als een heuse kerstboom en kun je het rechtop zetten. Dit is echt erg mooi op taarten en desserts. Mijn takjes waren wat minder vol, maar ze zijn afkomstig uit mijn eigen tuin.



Gesuikerde rozemarijn maken
De schoongemaakte rozemarijn klaar om te suikeren

Benodigdheden:

  1. takjes rozemarijn (of cranberry’s)

  2. 20 gram fijne suiker en nog ongeveer 75 gram om de takjes doorheen te rollen

  3. 25 ml water


Tip: deze rozemarijn komt uit eigen tuin en dat kun je eigenlijk ook wel zien; de takjes zijn iets minder vol. Ga je op zoek naar rozemarijn? Zoek dan de mooiste en de volste takjes uit!

Gesuikerde rozemarijn ziet eruit als bevroren takjes
Gesuikerde rozemarijn ziet eruit als bevroren takjes

Gesuikerde rozemarijn maken

  1. Snij of knip takjes rozemarijn zo groot als je later denkt de gebruiken. Was ze onder de kraan.

  2. Breng het water aan de kook met 20 gram suiker.

  3. Roer net zolang tot de suiker goed is opgelost in het water en zet het uit. Laat de vloeistof afkoelen, anders schrikken je takjes van de warmte. Dit is een ervaringstips, want bij mij gingen de takjes een beetje hangen en moest ik het overdoen.

  4. Zodra het suikerwater is afgekoeld doop je de rozemarijn door de suikersiroop.

  5. Laat de rozemarijn ongeveer een uur drogen.

  6. Na een uur zijn ze een beetje droger geworden, maar niet helemaal en daar maak je gebruik van. Bestrooi de takjes met suiker. De fijne suiker zal aan de suikersiroop blijven kleven.

  7. De volgende morgen zul je zien dat de rozemarijn stevig en hard is geworden, klaar op gebruikt te worden!


Tip: Maak de gesuikerde rozemarijn een paar dagen eerder en voorkom Kerst-stress.



Gerelateerde posts

bottom of page