top of page

Kersttaart met rood fruit en bonbons


Kersttaart met rood fruit en bonbons
Het is bijna kerstmis; tijd om lekker uit te pakken. Om grenzen te verleggen en nader tot elkaar te komen. Op de een of andere manier werkt lekker eten altijd heel positief. Een prachtige taart, dat word je toch blij van! Dit jaar heb ik de ultieme kersttaart voor je gebakken en hem nog mooier gemaakt door het op een prachtige taartstandaard te plaatsen.  Dat is toch net zoiets als dat je jurkje nog mooier wordt omdat je er de goede pumps onder draagt? 1 + 1 = 2!

Een taart wordt op een goede etagère extra mooi. Dat is toch net zoiets als dat een jurkje nog mooier wordt omdat je er de goede pumps onder draagt?


Ik kon niet kiezen tussen en taart vol mooi en exotisch fruit of een taart die lekker over de top is. Daarom maakte ik, als twijfelaar, een combinatie van beide.


Een naked cake vraagt om wat aankleding. Prima, dat doen we lekker over de top!


Bijzondere etagere

Daar is hij dan; mijn nieuwe taartstandaard.  Ik ben er helemaal verliefd op. Hij is elegant & modern. De rode poot maakt het ontwerp een beetje “stout”.  Juist dat verschil in contrast maakt het een beauty.


De etagère is afkomstig uit de vrolijke collectie van Jansen en Co, van de Nederlandse ontwerpster Anouk Jansen.  Deze prachtige standaard is gemaakt van een hoge kwaliteit aardewerk.  Tijd dus om een kersttaart te bakken, zodat de taartstandaard kan laten zien wat het kan.


Kersttaart met rood fruit en bonbons

Kersttaart met rood fruit en bonbons

Benodigdheden voor een hoge taart van 20 cm:

Het biscuit:

2 x het recept van biscuit je vindt het hier.  Wil je deze chocoladevariatie: vervang 1/3 deel van de bloem door cacaopoeder.

Voor de vulling en het afsmeren:

 1. 500 gram mascarpone

 2. 500 gram slagroom

 3. Suiker toevoegen naar smaak

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. 3-4 zakjes klopvast (slagroomversteviger)

 6. Cranberrycompote of een rode jam

 7. Eventueel nougatine om wat knapperigs aan je vulling te geven

Voor de chocolade ganache over de cake:

 1. 200 ml slagroom

 2. 200 gram pure chocolade

Voor het versieren van de cake:

Lekkers voor bovenop:

 1. Verzamel wat leuke eetbare kerstversiering. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld:

 2. (zelfgemaakte) kerstkoekjes, nougatines, meringues, macarons. Maar ook

 3. Kerstchocolade dat er leuk uit ziet, rozemarijn omdat ze kersttakken lijken

Rood & exotisch fruit:

 1. Ongeveer 400-500 gram mooi fruit. Kies met de kerst ook eens voor de Kaapse kruisbes met hulsje of de stervrucht. Deze is prachtig als je er dunne plakjes van snijdt


Tip: maak het biscuit en de ganache een dag eerder.

Kersttaart met rood fruit en bonbons

Zo maak je deze ultieme kersttaart

 1. Ik bakte 2 maal een cake van 20 cm chocoladebiscuit. Zodra het biscuit uit de oven komt mag het uit de bakvorm. Leg het biscuit op zijn kop. Op die manier wordt de bovenkant plat en dat is handig, want dat is makkelijker om straks te vullen. Je kunt het biscuit eventueel eerder bakken en bewaren in de diepvries. Een biscuit laat zich trouwens ook beter snijden als het half bevroren is.

 2. Over de taart druipt ganache. Kook hiervoor de 200 gram slagroom. Zodra het kookt mag het gas uit en de chocolade erdoor. Roer het door tot de chocolade smelt en egaal wordt. Ik  maak dit vaak een dag eerder,want het duurt best lang voordat de ganache wat steviger wordt.

 3. Klop de slagroom stijf met suiker, vanillesuiker en zakjes klopfix. Mix de mascarpone even los en voeg hier een paar eetlepels slagroom bij. Klop dit door. Nu mag de rest van de slagroom erbij. Klop nu niet langer meer dan nodig .

 4. Snij met een broodmes voorzichtig beide biscuits door het midden in 2 delen. Alle delen op elkaar vormen de taart. Bedek de eerste laag met de compote of jam. Strooi hier eventueel wat nougatine overheen en bedek het geheel met een laag mascarpone-slagroom. Gebruik hiervoor 1/4e deel. Dit gaat het beste met een spuitzak. Smeer de vulling uit over de laag. Herhaal dit 3 maal.

 5. Smeer de vulling die je over hebt langs de zijkanten van de taart en draai de taart terwijl je een lange spatel of goed mes langs de zijkant houdt. Bij een naked cake mag je de cake door de vulling heen zien. Probeer wel alle hoekjes en gaatjes zoveel mogelijk te vullen. Verhuis je taart naar de taartstandaard. Tussen de vele mooie broertjes en zusjes koos ik voor deze prachtige cakestand met rode voet.

 6. Hoe is je ganache? Als het nog wat te dun is, moet je het laten afkoelen. Heb je het eerder gemaakt, dan moet je het kort verwarmen; 15-20 seconden op het gasfornuis is voldoende. Het moet niet te dun en warm worden. Laat met een lepel gecontroleerd de ganache langs de zijkant druipen en verdeel ook over de bovenkant ganache.

 7. Kleed je kersttaart aan naar eigen smaak. Welke vruchten vind je mooi, zijn verkrijgbaar en betaalbaar? Wat voor chocolade of andere lekkere kerst-verwennerij heb je in huis?

Kersttaart met rood fruit en bonbons over det top
Tip: Bewaar je taart in de koelkast, maar niet langer dan nodig. Chocolade houdt niet van de koelkast, maar voor de mascarpone/slagroomvulling is het wel nodig.

Dit jaar steel je de show met deze ultieme kersttaart met rood fruit en bonbons! De taart heeft alles; zacht chocoladebiscuit, een heerlijke vulling met bijzonder fruit en veel kerstchocolaatjes en snoep on top. Daarbij pronkt hij op een hele bijzondere etagère!De ultieme kersttaart? Waarmee ga jij hem versieren?

Dit artikel is een samenwerking met fonQ. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page