top of page

Kerst cupcake in kopje met kerstboom topping

Kerst cupcake in kopje met kerstboom topping
Het is al bijna weer 10 jaar geleden dat van de één op de andere dag Carola Bakt Zoethoudertjes ontstond. In die tijd bakte ik af en toe cakejes in vintage kop en schotels. Ik heb zelfs een paar keer een koffietafel verzorgd met deze cakes, maar daarna is het oud Engelse servies naar de zolder verdwenen. Ik heb echter nooit afscheid kunnen nemen van al die gebloemde kop en schotels, want ik ga ze vast nog eens gebruiken. Het ziet er geweldig vrolijk uit zo’n tafel vol cakes, kitsch en kleuren. Ook met Kerstmis kun je deze truck gebruiken: kerst cupcake in kopje met kerstboom topping.

Bak je cupcakes eens in een kop en schotel; heel gemakkelijk en het ziet er geweldig leuk uit

Ineens had ik zin om te gaan bakken in dit kerstservies. Geen kitsch maar Kerst. Het servies stond toch maar te niksen in het donker. Van werkloos servies tot een feestelijke Kerst cupcake met kerstboom topping.


Zelf heb ik nooit schade heb gehad bij het bakken. En hoewel servies een hetere oven heeft gehad dan 150 graden tijdens het produceren, kun je servies welke heel dierbaar voor je is, misschien voor de zekerheid beter niet gebruiken. Kies dan voor een ander servies of bak je cakejes in een cupcake bakvorm.
Kerst cupcake in kopje met kerstboom topping

Kerst cupcake met kerstboom topping

Benodigdheden voor 6-8 stuks (afhankelijk van hoe groot je kopje is)

Voor de chocolade cakejes:

 1. 150 gram bloem

 2. 50 gram cacaopoeder

 3. 225 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone fijne suiker

 4. 7 gram bakpoeder

 5. 60 ml neutrale olie (zonnebloemolie of arachideolie)

 6. 180 ml melk

 7. 2 zakjes oploskoffie

 8. 1 zakje vanillesuiker

 9. 1 ei

 10. Snufje zout

Voor de kerstbomen bovenop:

 1. Ongeveer 100 gram Crème Chantilly met 66 gram halfvolle melk en 66 gram water opkloppen of volgens verpakking (te koop in online winkels voor bak-ingrediënten)

 2. Of kies voor 1:1, 200 gram slagroom en 200 gram mascarpone, de mascarpone geeft wat stevigheid en een frisse smaak

 3. Of kies voor een klassieke Zwitserse meringue botercrème

 4. Een paar druppels groene kleurstof

Ook nodig: 

 1. Kop en schotels om in te bakken of een cupcake bakblik als je zonder kopjes wilt bakken

 2. Spuitzak

 3. Mooi spuitmondjes

 4. Sprinkles als versiering

Kerst cupcake in kopje met kerstboom topping

Kerst cupcake met kerstboom topping

Verwarm de oven voor op 150 graden bij een hete lucht oven of op 170 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Normaal bak ik de cakejes 25 graden hoger, maar om de  kopjes te beschermen, verlaag ik de temperatuur en bak de cakes iets langer. Warm je kopjes voor in een pan met heet water.


Verwarm de melk en los de koffie op in de melk. Laat het afkoelen. Voeg nu alle andere ingrediënten voor de cakejes toe en klop het geheel tot goed door elkaar gemengd is. Klop het geheel nu kort luchtig door op de hoogste stand van je machine of met de hand.

Droog de kopjes af en vul ze 3/4 met de cakemix, dit is over het algemeen ongeveer 2 bolletjes met een ijslepel. Bak de cakejes ongeveer 25-28 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de cakejes gaar zijn en haal ze uit de oven.


Omdat ik de cakejes graag plat wil hebben voor de kerstboom legde ik een hitte bestendige plaat zo’n 2 minuten op de cakejes, maar kerstbomen groeien natuurlijk ook op kleine heuvels. Je kunt de cakes ook bol laten om de bomen erop te spuiten.

Kerst cupcake in kopje met kerstboom topping

Laat de cakes afkoelen. Zelf gebruikte ik een mix voor Chantilly crème. Deze is niet te zoet, bevat geen vet en laat zich goed kleuren en is in 2 minuten klaar. (te koop bij winkels met taartingrediënten) Daarbij is het lekker stevig en dat is prettig met de kerstboom. Een boom van botercrème, slagroom met mascarpone werkt ook goed. Gebruik een mooi spuitmondje in de spuitzak en vul deze met de kerstbomenmix.


Tip: de cakejes kun je buiten de koelkast bewaren, dek ze wel af met plasticfolie. Zodra je er een topping op spuit, moeten de cakes in de koelkast worden bewaard. Haal de cakes een half uur voor opdienen uit de koelkast, dan smaken ze het lekkerst.

Spuit mooie kerstbomen op de cakejes; begin onderaan en spuit de boom rondom naar boven. Versier de bomen pas vlak voor het opdienen. Sommige sprinkles geven kleur af…

Een heel fijn kerstfeest!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page