top of page

Interview met Mariette van Tuyl van ZoetreceptenInterview met Mariette van Tuyl van Zoetrecepten
Interview met Mariette van Tuyl van Zoetrecepten

Interview met Mariette van Tuyl van Zoetrecepten!

Gezond zondigen oftewel: gezondigen zoals Mariette het zelf noemt, is helemaal van deze tijd. In de loop van de jaren is Mariette steeds bewuster gaan bakken op haar heerlijke bakblog Zoetrecepten. En van dit proces profiteren wij mee, want het resultaat is een prachtig bakboek over bewuster bakken: Puur Zoet, waarvan je hier het review kunt lezen.

Twijfel je of je gezonder bakken, zonder geraffineerde suiker, waarbij regelmatig vegan, eigenlijk wel lekker is? Niet doen! Mariette bewijst het tegendeel en ik heb het zelf mogen proeven bij haar boekpresentatie: er werd behoorlijk druk gezondigd!

Tof dat Mariette mee wilde werken aan een lezersinterview waarbij de leukste vraag wordt beloond met het boek Puur Zoet. Jullie mochten haar alles vragen en dat deden jullie dan ook massaal!  Er werden maar liefst meer dan 30 vragen gesteld en Mariette heeft ze állemaal beantwoord.

Mariette vond de vraag van Nikki het meest bijzonder en daarom kan Nikkie binnenkort zelf gezondig aan de slag in de keuken! Gefeliciteerd Nikki.

Mariette als zoet recept omschrijven? Vriend Thomas linkte Mariette aan een recept uit PUUR ZOET: witte bonen blondie: blond en zoet met een onverwachte zijde aan haarzelf.


Nikki:

Hi,

Mijn unieke vraag zou zijn: Als je zelf een zoet recept zou zijn, wat zou je zijn? Welke ingrediënten maken jou, jou!?

Liefs, Nikki

Deze vraag vind ik VET leuk. Ik vond dat zelf nogal moeilijk (en een beetje gek..) om zelf te beantwoorden, dus ik heb het aan mijn vriend gevraagd en die gaf deze twee antwoorden:

Brownies met chiliflakes: een zoet recept met pit en waarvan je tomeloze energie krijgt. En iets dat je graag altijd trakteert, want iedereen houdt ervan.

En hij linkte me ook nog aan een recept uit PUUR ZOET: witte bonen blondie: blond en zoet met een onverwachte zijde aan haarzelf.

Hoe lief is dat! Allemaal dankzij jouw leuke vraag, daarom heb je wat mij betreft PUUR ZOET helemaal verdiend. Ik ben benieuwd in welk recept uit PUUR ZOET jij jezelf straks helemaal kan vinden. Geniet ervan!!
Stel je vraag aan Mariette van Zoetrecepten en maak kans op Puur Zoet!

Petra:

Hoi, ik ben heel benieuwd naar je boek, van je blog word ik al heel blij. Super leuk dat je nu dit boek hebt geschreven, gefeliciteerd! En Carola, leuke actie:-)! Mijn vraag: je bent begonnen met een ‘gewone’ zoete blog, wat was voor jouw de drive om op zoek te gaan naar gezondere zoete baksels/recepten en je steeds meer te focussen op gezondigen?

Ga zo door, ik bak weer lekker mee!

Groetjes, Petra

Een paar vriendinnen van mij hebben een lactose-intolerantie en voor hen maakte ik mijn eerste lactosevrije baksels. Deze werden supergoed ontvangen op Zoetrecepten waardoor ik veel vraag ernaar kreeg. Ik ben daardoor steeds meer gaan experimenteren met gezondere zoete baksels die ook lactosevrij, glutenvrij of vegan zijn en merkte dat mijn eigen lichaam hier ook veel blijer van werd. In combinatie met meer beweging zat ik zoveel beter in m’n vel waardoor gezondigen voor mij een vast onderdeel werd van mijn leven en dus van Zoetrecepten. Ik hou nog steeds van een heerlijk zondig baksel op z’n tijd, dus daarom vind je die ook nog steeds op Zoetrecepten. Balance is key, toch?

Ik hou nog steeds van een heerlijk zondig baksel op z’n tijd, dus daarom vind je die ook nog steeds op Zoetrecepten. Balance is key, toch?


Henriëtte:

Hoi Mariette, Ik vind het erg leuk om te bakken en maak vaak recepten van jouw blog. Bij mij mislukt er ook wel eens het één en ander. Op jouw blog zie ik altijd alleen maar perfecte baksels staan. Nu vroeg ik mij af of er bij jou wel eens iets mis gaat tijdens het bakken. En zo ja, wat is jouw grootste misbaksel of bakblunder geweest? Groetjes, Henriëtte

ABSOLUUT! Soms schuif ik een cheesecake de oven in en zie ik de eieren nog op het aanrecht liggen. Maar de meeste misbaksels komen voort uit mijn eigen experimentjes. Zeker wanneer je een ‘gewoon’ baksel gezonder of vegan probeert te maken moet je daar soms wat langer voor experimenteren, met de nodige misbaksels als resultaat haha.


Frank:

Hallo Mariette,

Mijn naam is Frank en ik werk in een gevangenis. In mijn werkweekend ga ik lekker bakken met de mannen. We missen soms wel wat kennis van hoe we het aan gaan pakken. Ik ken nog wel wat dingen uit mijn oorspronkelijke bakkersverleden, maar dat is 38 jaar geleden. Dingen zijn veranderd. Ik ben vooral op zoek naar simpele dingen, koekjes en zo, die voor hen betaalbaar zijn en die ook te verkrijgen zijn. Ook wat gemakkelijke recepten zouden ons kunnen helpen. Misschien kan jij ons wat vooruit helpen met tips…

Bedankt alvast, Frank

Absoluut! Mijn blog en boek staan vol heerlijke bakinspiratie! Zowel op gezond als ongezond gebied, maar het boek richt zich echt op het gezondere bakken.


Interview met Mariette van Tuyl van Zoetrecepten

Lianne Witte:

Hoi Mariëtte!

Ik ben groot fan van jouw blog, schrijfstijl en enthousiasme. Mijn vraag aan jou is: Hoe zie je, door het doolhof van ongezonde ingrediënten in de traditionele bakrecepten, nog welke keuzes je moet maken om bewust te bakken?

Ik heb wel eens geprobeerd om bewuster te eten/bakken en vind het echt heel moeilijk!

Groetjes,

Lianne

Wat superleuk om te horen! Eigenlijk ben ik maar gewoon begonnen met dingen uitproberen, ‘ongezonde’ ingrediënten in beetjes weglaten en vervangen door betere keuzes. Met grote fiasco’s als resultaat, maar gelukkig ook heel veel lekkere baksels 😉

Betsie: “Welke ingredienten gebruik je dan om slank te blijven?”  Mariette: “Ik deel alles uit ;).”

Eva:

Hoi!! Ik vroeg me af (aangezien jouw recepten altijd voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk zijn met allergieën en zo): als je zelf ergens allergisch voor zou moeten zijn, wat zou dat dan zijn zodat je nog steeds wel je eigen lekkere recepten zou kunnen eten? ?

Doe dan maar voor vlees en vis! Ik ben ‘toevallig’ sinds 3 maanden vegetariër en dat heeft verder niet veel invloed op het bakken (behalve het vervangen gelatine dan). Sneaky antwoord wel hè?


Betsie:

Het valt mij op dat je slank bent. Als je graag bakt en toch zo slank bent, welke ingredienten gebruik je dan om slank te blijven?

Ik deel alles uit 😉

Nee grapje, daarvoor vind ik het veel te lekker. Mijn tactiek is anders: door in mijn baksels zoveel mogelijk gebruik te maken van voedzame ingrediënten met vezels en nuttige voedingswaardes, zit je sneller en langer vol en heb je minder de behoefte om nóg een stuk te nemen.


Interview met Mariette van Tuyl van Zoetrecepten

Joseph:

Mijn vrouw en ik houden erg van een heerlijke pudding als dessert. Rijstpudding met rum-rozijnen of chocolade pudding met slagroom. Ach, elke pudding is verrukkelijk is het niet?! Maar nu is mijn vrouw lactose intolerant geworden & verdraagt dus geen melk meer. Heb jij een idee hoe ik toch een lekkere pudding op tafel kan toveren?