Maar als die brownie is gemaakt met uitsluitend gezonde ingrediënten? Mag je het dan een gezonde brownie noemen? Ik ben geen gezondheids goeroe maar als ik de rij ingrediënten zo bekijk mag je het van mij zo noemen. Deze gezonde double chocolate brownies eet je om groot en sterk te worden. Lekker bladerend door het boek Gezond bakken van Amber Albarda kom ik toch regelmatig langs de brownies.
Chocolade, dat trekt natuurlijk altijd. Als ik dan de rij ingrediënten zie, ben ik toch even verbaasd. Geen zoetstof te vinden in de brownie zelf, maar wel courgette. Geen room in de topping, maar wel avocado. Wat een aparte combinatie.
Mijn testteam
Deze brownies zijn lekker smeuïg en smaken naar chocolade. Je proeft de smaak van avocado licht door de topping heen. Ik ken mijn testteam. Om de avocado van de frosting nog wat te verhullen heb ik iets extra agavesiroop en cacaopoeder gebruikt.
Vind je dit recept een beetje te experimenteel. Laat de frosting dan achterwege en smelt wat chocolade om over de brownie te smeren. Verstoppen en verhullen is ook een kunst. Of laat de topping gewoon geheel achterweg. Uiteindelijk bak je toch een lekker en gezond alternatief. Bovendien is de brownie zonder avocado beter houdbaar in de koelkast en kun je de brownies zonder avocado ook invriezen. Avocado houdt namelijk niet zo van een koude omgeving.
Recept gezonde brownies
Benodigdheden:
275 gram (in lekker sap gewelde) abrikozen
50 gram in stukjes gesneden pure chocolade
3 grote (biologische) eieren
100 gram ongezoete appelmoes
100 gram amandelmeel
2 eetlepels fijngemalen lijnzaadjes
50 gram (ongezoete) cacaopoeder, of een beetje meer als je van lekker veel chocolade houdt
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel (Keltisch) zeezout of roze Himalayazout
150 gram gerapte courgette
150 gram kokosolie
Voor de frosting:
20 (30) gram (rauwe) cacaopoeder
4 medjooldadels ontpit
1 rijpe avocado
50 (60) ml. rauwe agavesiroop of ahornsiroop
Zo maak je deze gezonde brownies
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Zet een bakvorm klaar en vet deze in. Een vorm van 23 x 23 is ideaal.
Mix de abrikozen, chocolade, eieren en appelmoes met een keukenmachine tot het een glad geheel is.
Voeg het amandelmeel, het lijnzaad, cacaopoeder, zout en bakpoeder toe en pulseer tot het vermengd is.
Het beslag mag in een kom. voeg hier de geraspte courgette toe en de gesmolten kokosolie.
Schep het geheel in de bakvorm en bak het in 25 minuten gaat. Zelf bakte ik de brownies iets langer, 35 minuten. Toen pas had ik het idee dat ze gaar waren.
Laat de brownies goed afkoelen in de koelkast.
Mix de ingrediënten voor de frosting mooi glad in een keukenmachine. Bestrijk je brownies met de frosting en laat het geheel even goed afkoelen in de koelkast.
Ik versierde de brownies met amandelmeel die ik al eerder kort roosterde in een pan.
De brownie is erg lekker, smeuïg, smaakt naar chocolade, is zoet maar is inderdaad iets anders dan je gewend bent. En daarbij is hij gezond! Waarom neem je geen tweede stukje?
Ik vond de brownie na een dag minder lekker worden, dat kwam vooral door de topping met avocado. Wil je de brownie langer bewaren dan raad ik je of geen topping aan te brengen of een topping pas aan te brengen of het moment dat je de brownie gaat eten.
Bak zoals je zelf graag wilt en geniet ervan!
Bak jij ook graag een beetje gezonder dan gebruikelijk. Misschien is het boek van Amber Albarda dan ook iets voor jou.
Gezond bakken van Amber Albarda is een uitgave van UITGEVERIJ UNIEKBOEK | HET SPECTRUM BV
Comments