top of page

Glutenvrije hartenkoekjes met kastanjemeel


Glutenvrije koekjes met kastanjemeel
Het is bijna moederdag Voor de zoete moeder heb je denk ik wel genoeg inspiratie kunt vinden op internet of op mijn blog. Er zijn echter ook moeders die glutenvrij eten. Dat kan zijn omdat zij een intolerantie hebben voor gluten, maar ook omdat het bij hun levensstijl past. En ook die moeder wil beste wel eens verrast worden. Ik bakt glutenvrije hartenkoekjes met kastanjemeel, de keuze van meel is een verrassing op zich.

Eigenlijk zou ik pas over een paar weken beginnen met een serie blogs over gezonde recepten of recepten met een gezondere keuze. Maar ja, toen liep ik van de week tegen deze producten aan ter voorbereiding van deze gezonde keuzes en plotseling was ik hartenkoekjes aan het bakken. Ik was enorm nieuwsgierig hoe kastanjemeel nu zou smaken samen met oerzoet. En zou je bessensiroop in kunnen laten koken en op je koekje hard laten worden?


Daar heb ik wel eens last van. Ik KAN dan gewoon NIET meer wachten….

Glutenvrije koekjes met kastanjemeel

Proeven

Thuis gekomen ging ik de ingrediënten meteen proeven. Kastanjemeel, lekker met een aparte smaak. De omschrijving op de verpakking zegt dat het nootachtig smaakt.


Oerzoet

Het is inderdaad zoet. Het proeft als “iets” puur natuurs, geen gewone suiker. Oersuiker is goedkoper dan veel andere alternatieve zoetmogelijkheden. Een interessant nieuw alternatief. Een beetje huiverig of oerzoet wel genoeg zoetkracht heeft, heb ik toch ook nog dadels in het recept toegevoegd. Een lekkere en gezonde keuze om een recept iets zoeter en smeuïger te maken.


Zoete, gezonde harten voor mamma, met bijna uitsluitend gezonde keuzes. Hoe maak je ze?


Glutenvrije koekjes met kastanjemeel

Recept glutenvrije hartenkoekjes met kastanjemeel

Benodigdheden:

Voor de koekjes:

 1. 100 gram kastanjemeel (of speltmeel of gewone bloem)

 2. 75 gram kokoscrème (of boter)

 3. 50 gram oerzoetsuiker (of een andere suiker)

 4. 100 gram (Majool) dadels in fijne stukjes gesneden met een mes

 5. 50 gram geroosterde hazelnoten grof gehakt (eventueel andere nootjes naar keuze)

 6. 1 eetlepel chiazaden

 7. 1/2 geklust ei

 8. 4 theelepels speculaaskruiden

 9. Snufje zout

 10. Eventueel beetje quinoa voor op de koekjes als versiering en lekker knapperige bite

Voor de bovenlaag:

 1. 100 ml. vruchtensiroop

 2. Cranberry’s


Koekjes met kastanjemeel klaar om de oven in te gaan

Zo bak je deze glutenvrije koekjes met kastanjemeel

Pas eventueel de ingrediënten aan naar eigen smaak. Wil of kun je geen kastanjemeel gebruiken? Kies een alternatief meel naar keuze. Geen oerzoetsuiker? Gebruik dan kokosbloesemsuiker of je suiker naar keuze.


 1. Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven).

 2. Mix alle ingrediënten door elkaar. (Behalve de quinoa). Je kunt gewoon hoopjes drukken op een bakplaat, maar het deeg laat zich goed uitrollen en dus maakte ik hartjes.

 3. De quinoa bovenop de koekjes sprenkelen. Quinoa geeft een knisperend gevoel bij het eten en het smaakt ook heerlijk.

 4. De koekjes zijn na ongeveer 20 minuten klaar in de oven.

 5. Laat de koekjes goed afkoelen. De  koekjes zijn goed afgekoeld lekkerder dan warm. Natuurlijk ben je ook ongeduldig. Hoe smaken koekjes met kastanjemeel?


Glutenvrije koekjes met kastanjemeel

Zo verantwoord mogelijk blijven

Ik wilde graag een laagje glazuur maken, maar ja, biologisch, verantwoord eten, daar past gewone suiker niet bij en dus verwarmde ik de blauwe bessen siroop een minuut op 20 op het gasfornuis. Het lijkt dan of de siroop nog dun is maar zodra je de siroop afkoelt wordt hij snel dikker en droogt bijna geheel op.

Jammer dat de kleur dan verdwijnt. Met een lepeltje probeerde ik hartjes van siroop op de koekjes te maken. Dit ging maar matig. OF de siroop was te dun en droop van mijn koekje af, OF de siroop werd razend snel dikker en wilde niet veel meer.


De sirooplaag was niet mooi egaal hetzelfde op alle koekjes. Een beetje geërgerd liep ik steeds langs de koekjes. Tot ik een gezonde oplossing kreeg. Ik versier de koekjes met cranberry’s.


Zo gezegd zo gedaan. Soms kneep ik de cranberry’s een beetje in de richting die ze kregen op het koekje.

De smaak van de zwarte bessen-siroop leek erg op de cranberry. Zoet met toch een zuurtje erin.


Glutenvrije koekjes met kastanjemeel

De glutenvrije hartenkoekjes met kastanjemeel hebben een aparte smaak. Ik vind het lekker maar ik heb de smaak van kastanjemeel natuurlijk wel een beetje verbloemd door ook hazelnoten, speculaaskruiden en dadels te gebruiken. Ondanks die extra ingrediënten proef je de kastanjemeel nog steeds goed.

Het is ook mogelijk om brood te bakken met kastanjemeel. In dat geval moet je het half vermengen met meel dat gluten bevat, gewone patentbloem of bijvoorbeeld speltbloem. Leuk om binnenkort eens te testen.


Over smaak valt te twisten

Niet iedereen zal de smaak waarderen. Maar veel producten ook in biologische winkels zijn anders van smaak, minder zoet. Het is toch een beetje de instelling die je moet hebben, open staan voor andere producten, bewust kiezen voor eerlijke producten.


Een hoop suiker in je product verwerken is een snelle oplossing om bijna ieder recept aantrekkelijk te maken. Een recept aantrekkelijk maken zonder deze snelle oplossing is een uitdaging op zich.

Een uitdaging die ik de komende tijd vaker zal nemen. Durf jij de uitdaging aan?  Welke soort alternatieve suiker gebruik jij? En wat lijkt jou lekker om te bakken met kastanjemeel?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page