top of page

Glutenvrije koekjes met amandelen en boekweitmeel


Glutenvrije koekjes met amandelen en boekweitmeel
Jarenlang heeft boekweitmeel in mijn kast gestaan. Het is glutenvrij en je kunt er van alles mee maken. Ik huiverde een beetje, want ik las dat het een eigen, nootachtige smaak heeft, waar sommige van ons een beetje aan moeten wennen. Dat wennen viel reuze mee en tegenwoordig gebruik ik het af en toe in mijn ontbijt met havermout. Ik dacht: dat gaan de mannen thuis nooit eten, maar ik had het mis.

Deze glutenvrije koekjes met amandelen en boekweitmeel zijn natuurlijk goed op smaak gebracht met nootjes en suiker. Toch proef je de smaak boekweit.  En dat is blijkbaar toch ook lekker voor kritische pubers. Het grote geheim is eigenlijk dat ik mijn mond moet houden en gewoon nonchalant de koekjes moet presenteren op een schaaltje. Spreek vooral niet over de onbekende ingrediënten.


Waarom doe ik boekweitmeel bij mijn overnight oats?

Zo’n drie tot vier maal per week eet ik overnight oats. Al een tijdje doe ik bij mijn overnight oats een beetje boekweitmeel. De fytase in boekweit schijnt fytinezuur, een stofje dat in de havermout zit, af te breken. Nu ben ik niet echt een gezondheidsfreak en ook niet altijd bezig met de scheikundige processen die plaatsvinden in mijn lichaam. Maar ik lees vaker dat fytinezuur de opname van belangrijke spoorelementen in je darmen belemmert.


Ik als echte koolhydraat-liefhebber, probeer dat via mijn overnight oats een klein beetje in evenwicht te krijgen. Daarbij; mijn ontbijtje wordt een klein beetje zachter van smaak en structuur. Slijmerig wil ik het niet noemen, maar ik weet er niet goed een ander woord voor. Gewoon lekker! Echt mijn favoriete start van de dag. Om 8 uur ontbijten en dan energie hebben tot 12.30. Dat is voor mij, iemand die regelmatig iets móet eten, echt bijzonder.


Binnenkort zal ik je meer vertellen over boekweit, het is een heel gezond en glutenvrij alternatief voor tarwe. Je kunt het ook goed combineren met tarwe of andere soorten meel.

Rol van het koekjesdeeg balletjes

Glutenvrije koekjes met amandelen en boekweitmeel

Benodigdheden voor 15-18 koekjes:

 1. 200 gram boekweitmeel, gewoon te krijgen in de supermarkt van Koopmans of in de biowinkel

 2. 100 gram kokosolie of andere neutrale olie

 3. 130 gram rietsuiker plus nog wat suiker op de koekjes

 4. 1/2 theelepel baking soda

 5. half theelepel vanille extract

 6. 1 ei

 7. 2 handjes amandelen of noten naar eigen keuze

 8. Snufje zout


Glutenvrije koekjes met amandelen en boekweitmeel

Glutenvrije koekjes met amandelen en boekweitmeel

 1. Hak de amandelen deels in grove en deels wat fijne stukken.

 2. Kneed de ingrediënten met je handen zonder de nootjes door elkaar. Voeg vervolgens de nootjes toe. Maak kleine balletjes of grote als je liever grote koeken wilt.  Leg je balletjes op een vel bakpapier.

 3. Druk de koekjes een beetje plat. Omdat er geen boter maar olie in de koekjes zit, zijn ze iets kwetsbaarder om te maken, maar na het bakken zijn ze wel stevig. Strooi eventueel een klein beetje suiker over de koekjes. Laat de koekjes 15-30 minuten rusten in de koelkast.

 4. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes in ongeveer 13-15 minuten gaar en laat ze goed afkoelen.

 5. De koekjes blijven zeker een paar weken houdbaar in een afgesloten trommeltje. Of ze langer houdbaar zijn? Ik denk het; maar mijn koekjes hebben dat niet gehaald.Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page