top of page

Gouden koets taart


Gouden koets taart

Is het soms de derde dinsdag van september?  Nee, het is zomaar nazomerse zaterdag in oktober. Een clubje fanatieke thuisbakkers gaat met zijn allen in een nieuwe locatie freubelen. Heel knus in een soort verbouwde stal. Het thema van de dag is: koetstaart. Dit kan een koetstaart zijn van cake, net als mijn koets, maar sommige andere dames kiezen voor piepschuimen bol-koets of een pompoen-exemplaar. Een dummie is tenslotte niet zo zwaar en kun je gemakkelijk bewaren. Een koets, tja, wat moet ik met dit thema. Internet gaf best wel leuke inspiratie maar net niet datgene dat ik zocht.


En toen zag ik de gouden koets van Koning Willem Alexander.

Echt goede detailfoto’s van de gouden koets van ons koningshuis zijn moeilijk te vinden. Kijk je goed? Dan zie je dat onze Nationale koets eigenlijk heel spannend is. De gouden koets zit vol met onverwachte ornamenten, gouden details. Klassiek en mooi in zijn overdaad aan kitch en glans. Over de top. Yoehoe, leuk voor mij, want mijn gouden dustjes mochten weer tevoorschijn komen.


Gouden koets taart


In 2 blanda’s van 12 cm. bakte ik 2 cakes. Deze werden aan elkaar “geplakt” met botercreme en werden plat gesneden aan 2 kanten van de bol; de kant waar het raam straks koningin Maxima elegant zwaait naar het volk der Nederlanders.

De bol werd verder afgesmeerd met botercreme en bekleed met witte fondant.


Gouden koets taart

De gouden koets is werkelijk heel rijkelijk bekleed met heel veel antieke accenten. Ik kon helemaal los gaan met de vele molds die ik ter beschikking had. Sommige onderdelen zijn kant en klaar. Andere onderdelen zijn in elkaar gefreubeld. Zo is de binnenkant van het wiel gemaakt met een daisy-plunger. De buitenkant van het wiel is gemaakt met 2 ringen fondant waar de “daisy-spaken” in pasten.

En, mocht je mijn gouden koets wel erg over de top vinden: kijk eens goed op het internet, dan valt deze koets reuze mee.

Ik wilde de koets graag dusten maar omdat het fondant rondom de cake al erg ingedroogd was pakte de dust niet goed en besloot ik de verfkwasten te voorschijn te halen. De koets is geverfd met dust van EdAbleArt in de kleur bright gold met een zo sterk mogelijke doorzichtige alcohol. Nieuwe ervaring: hoe hoger het alcohol percentage, hoe beter het goud verft op de taart! En het percentage alcolhol dat ik gebruikte was heel érg hoog.

Gouden koets taart

Een verzoekje van de jongste zoon: Mamma, zullen we een ijs-fontijn op de taart plaatsen?

Tuurlijk jong, een echt koninklijk feestje en dat gewoon aan de keukentafel.


Gerelateerde posts

Kommentare