top of page

Amandeltaart volgens een Italiaanse bakker


Amandeltaart volgens een Italiaanse bakker
Onlangs was ik op de boekpresentatie van “Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari”. Het was een bijzondere middag met bijzondere mensen, smakelijke taarten en andere lekkernijen. Dat Sarena Italiaanse roots heeft mag duidelijk zijn. Sarena had bij de presentatie werkelijk een enorme hoeveelheid lekkers gebakken; diep respect. Alles zag er even mooi uit en smaakte heerlijk. Deze amandeltaart volgens een Italiaanse bakker; wat betreft smaak maar ook het verhaal achter de taart. De taart mag er dan redelijk eenvoudig uitzien, hij is groots van smaak. Een collega van mij vroeg of hij bij de Bijenkorf vandaan kwam; dat zegt genoeg.

De amandeltaart van de bakker van Castell’Arquato oftwel het verhaal over hoe een bescheiden taart toch zo groots kan zijn!


Haar Italiaanse roots, waren bij de boekpresentatie ruim vertegenwoordigd. Zo waren die dag ook Manuela en Maurizio van de bakkerij van Castell’Arquato aanwezig. Ik zag ze glimmen van trots. En hoe terecht!!


Sarena in haar Italiaanse bakboek: “Dit recept heb ik gekregen van een bakker in Castell’Arquato, het dorp waar ik tot mijn zesde jaar opgroeide. De bakkerij wordt gerund door ontzettend lieve en gastvrije mensen die me met veel passie vertelden over hun vak en hun bakkerij lieten zien. Bij één van die bezoekjes kreeg ik het verhaal van Torta Castell’Arquato te horen. De taart is een antiek recept op basis van ingrediënten die (vroeger) in de regio werden verbouwd. Het was een taart voor zon- en feestdagen en er is zelfs een lokaal feest naar vernoemd. Een paar jaar geleden is het oude recept achterhaald en werd de amandeltaart van Castell’Arquato in ere hersteld.”

Wat superleuk om te lezen, maar zelf bakken is echt een betere optie om het werkelijk te geloven waarom hier een lokaal feest naar is vernoemd. Het is een zeer eenvoudig recept en dus voor iedere thuisbakker goed te doen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.amandeltaart Sarena Solari

Amandeltaart volgens een Italiaanse bakker

Benodigdheden:

 1. 250 gram boter op kamertemperatuur plus wat extra om de vorm mee in te vetten

 2. 300 gram bloem plus wat extra om de vorm mee te bestuiven

 3. 300 gram amandelmeel

 4. 300 gram fijne kristalsuiker

 5. 2 grote eieren

 6. 2 theelepels bakpoeder

 7. Eventueel snufje zout (heb ik gedaan, stond niet in recept)

 8. Poedersuiker om te bestrooien

 9. Mijn taartvorm was 20 cmAmandeltaart volgens een Italiaanse bakker

Zo maak je deze Italiaanse amandeltaart van Sarena

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet je vorm in en bestuif het met bloem of bedek je vorm met bakpapier.

 2. Klop de boter op kamertemperatuur met de suiker tot het luchtig is. Dit doe ik zelf vaak zo’n  6-8 minuten. Voeg nu een ei toe en als deze is opgenomen in het beslag mag de volgende erbij. Klopt het geheel nog even goed door.

 3. Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder, het snufje zout en amandelmeel toe en spatel dit door het beslag. Spatel het geheel kort door tot het beslag glad, maar  toch vrij stevig is geworden.

 4. Vul je taartvorm en bak de taart in 25-30 minuten gaar.  De bovenkant begint dan mooi bruin te kleuren.

 5. Laat de taart helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestrooi de amandeltaart vlak voor het opdienen met poedersuiker.amandeltaart Sarena Solari

Een dag later smaakt de taart nog lekkerder!

De taart is nog een beetje warm als ik hem aan snij voor de foto’s. Persoonlijk vind ik hem een dag later nog lekkerder. Een hele praktische taart dus. Een makkelijk recept die je heel goed een dag eerder kunt bakken dan je het nodig hebt.


Wil je graag veel lof voor je taart? Deze amandeltaart is echt een aanrader. Bij het testteam thuis, maar ook bij familie en collega’s kon de amandeltaart op veel goede reacties rekenen. Ik heb hem inmiddels al tweemaal gebakken en ook twee maal gedeeld en nog had ik te weinig. Hoe hij smaakt? Mag ik het een beetje spijzig noemen? Maar dan zachter en romiger?De amandeltaart is bescheiden van uiterlijk, maar groots in zijn smaak.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Deze amandeltaart is een van de vele inspirerende recepten in Sarena’s bakboek.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari is te koop bij de boekenhandel.

Of via bol.com


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page