top of page

Griekse appeltaart recept


Griekse appeltaart recept
Naar welk land je ook toegaat, bij de bakker vind je de plaatselijke appeltaart. De basis-ingrediënten zijn voor een groot deel hetzelfde, maar ze worden vaak net iets anders toegepast. Misschien zou ik eens een rondje Europa moeten doen en van ieder land een appeltaart bakken. Vaak zijn er verschillen bij het nationale recept voor appeltaart; ook in Nederland bakken we niet allemaal exact dezelfde taart, maar in grote lijnen lijken onze appeltaarten op elkaar. Dat geldt niet voor dit Griekse appeltaart recept, ook wel Milopita genoemd; er zijn vele soorten Griekse appeltaarten. Appeltaart is dan ook voor velen een favoriet recept. Zin om Grieks te gaan bakken, deze Milopita is een heerlijke frisse zoete taart!

Bijzondere appeltaart recepten en variaties bij Milopita; de Griekse appeltaart

Deze appeltaart is nog vrij klassiek maar er zijn ook versies met gedroogde vruchten, noten, zonder deeg of met deeg en met filodeeg. Dit Griekse appeltaart recept wordt overgoten met een soort karamel terwijl in andere recepten warme honing gebruikt (echte Griekse honing is intens van smaak). Ben je niet zo'n zoetekauw, dan kun je het eventueel ook weglaten.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Griekse appeltaart recept, Milopita

Griekse appeltaart recept

Benodigdheden voor een taartvorm van 23-24 cm:

 1. 3 grote of 4 medium appels

 2. 1 citroen; zowel 20 ml sap als de rasp (of 2 eetlepels lemon curd)

 3. 3 medium eieren

 4. 200 gram bloem

 5. 6 gram bakpoeder

 6. 165 gram fijne suiker

 7. 2 zakjes vanillesuiker

 8. 40 ml melk

 9. 190 gram zachte boter; waarvan 130 gram in het beslag en 60 gram voor de topping

 10. 40 gram bruine suiker

 11. 1 theelepel kaneel


Eventueel voor bovenop:

 1. Een schepje Griekse yoghurt, lekker fris en minder vet dan slagroom

 2. Slagroom

 3. Toefje chantilly crème

 4. Bolletje vanille-ijs, serveer de taart nog enigszins warm


Verdeel de stukjes appel over het beslag

Griekse appeltaart recept

 1. Verwarm de bruine basterdsuiker met 60 gram boter op een lage temperatuur. Roer de suiker door de gesmolten boter. Zodra de suiker is opgelost mag de kaneel erdoor en mag de warmtebron uit. Zet opzij.

 2. Bedek een (spring) vorm met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi het licht met bloem.

 3. Klop de eiwitten stijf en zet het opzij.

 4. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Klop 130 gram boter met de fijne suiker en vanillesuiker tot het licht en romig is. Dit duurt al snel zo'n 5 minuten. Mix de eidooiers stuk voor stuk mee.

 6. Voeg de bloem, het bakpoeder, het zout toe en mix het zeer kort. Niet langer dan nodig.

 7. Klopt nu het citroensap, de rasp en de melk bij de mix, opnieuw heel kort.

 8. Spatel met de hand tot slot het eiwit door het beslag, niet langer dan nodig om zoveel mogelijk lucht in de cake te houden. Vul de bakvorm met het beslag.

 9. Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snij de appels in schijfjes. Leg de appel rondom op het beslag in de vorm; lekker dicht op elkaar zodat je zoveel mogelijk appel proeft na het bakken.

 10. Verdeel de gesmolten boter met suiker over de bovenkant heen en bak de Griekse appeltaart in ongeveer 40-50 minuten gaar en laat de taart afkoelen.

 11. Presenteer de taart eventueel met slagroom, Chantilly (Enchanted) cream of een frisse dikke Griekse yoghurt. De taart is best zoet en kan dat zeker hebben.


Griekse appeltaart recept

Appeltaart bewaren

De Griekse appeltaart kun je twee dagen (zonder toeven) het beste buiten de koelkast bewaren in een taartdoos of huishoudfolie. Wil je de taart langer bewaren of heeft je taart toeven, dan kun je de taart het beste afgedekt in de koelkast bewaren. Haal de taart een klein uurtje voor presenteren uit de koelkast zodat de taart op temperatuur kan komen en de smaken extra lekker worden.

De appeltaart kun je ook in de diepvries bewaren.


Griekse appeltaart receptGerelateerde posts

留言


bottom of page