Griekse yoghurtcake met honing-karamel
top of page

Griekse yoghurtcake met honing-karamel


Griekse yoghurtcake met honing-karamel
Jammer, maar ik ben al heel lang niet meer in Griekenland geweest. Vroeger ging ik best vaak naar Griekenland en met name naar de Zuidkust van Kreta. In het Zuiden van het grootste eiland van Griekenland, laat je de drukte van het Noorden een beetje achter je en de zijn Grieken een stuk relaxter. En o wat mis ik de Griekse gezelligheid en het eten. Ohh mjammie, dacht ik toen ik onlangs een lepel proefde uit een flinke pot Griekse yoghurt; een golf van herinneringen kwam weer boven. Laat ik de Griekse smaken gaan verwerken in een Griekse yoghurtcake met honing-karamel. Een dessert; maar dan in de vorm van een cake.

Vakantieherinneringen? Die kun je ook met je smaakpapillen ophalen!

De Grieken noemen het Griekse yoghurt, de Turken noemen het Turkse yoghurt. Het verschil is voor mij minimaal en hier in Nederland zal vooral door de fabrikant dit bepalen. Koop de lekkerste yoghurt die je kunt vinden. Ik leerde de dikke wat vettige yoghurt in Griekenland kennen en noem het daar om Griekse yoghurt, maar noem het zoals je zelf wilt.


Het is altijd tijd voor cake en ik besloot de smaken van het meet bekende Griekse dessert in een cake te stoppen; een Griekse yoghurtcake met honing-karamel!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



Griekse yoghurtcake met honing-karamel

Griekse yoghurtcake met honing-karamel

Benodigdheden:

Voor de cake:

  1. 300 gram Griekse yoghurt

  2. 50 gram neutrale olie als zonnebloem olie of arachide- (pinda) olie

  3. 175 gram fijne suiker

  4. 2 zakjes vanillesuiker

  5. 70 gram honing waarvan 30 gram voor op de walnoten en 40 gram in de cake

  6. 120 gram walnoten waarvan ongeveer 50 gram bovenop

  7. Rasp van 1/2-1 citroen of een eetlepel lemoncurd

  8. 3 medium eieren

  9. 250 gram bloem

  10. 2 theelepels bakpoeder

  11. Snuf zout


Voor de honing-karamel:

  1. 70 gram suiker

  2. 30 gram honing

  3. 60 ml water

  4. 50 gram boter

  5. 100 ml slagroom

  6. Cakevorm van ongeveer 28 cm

Griekse yoghurtcake met honing-karamel

Griekse yoghurtcake met honing-karamel recept

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven). Roer 70 gram van de 120 gram walnoten door ongeveer 30 gram honing en rooster de noten kort in de oven tot ze goudbruin worden. De walnoten smaken straks heerlijk maar worden door honing een beetje dof. Daarom gebruikte ik ze alleen in de cake en vind ze minder geschikt voor bovenop de cake. Vind je dat niet erg? Rooster dan alle noten in de oven. Laat de noten even kort iets afkoelen. De smaak is natuurlijk wel heer lekker, ondanks dat ze wat dof zijn.

  2. Bekleed een cakevorm van ongeveer 28 cm met wat olie op de vorm en bakpapier. Ook in een cakevorm gebruik ik graag bakpapier omdat je de cake er later zo uit kunt tillen.

  3. Klop de eieren los met de suiker, vanillesuiker en 40 gram honing luchtig. Klop in een andere kom de yoghurt los met de olie,  het zout en de geraspte citroenschil en mix hier het ei/suikermengsel doorheen. Spatel de gezeefde bloem en het bakpoeder hier doorheen.

  4. Hak 70 gram walnoten grof en spatel dit door het beslag.

  5. Vul je cakevorm en bak de cake 50-55 minuten gaar. Omdat ik mijn cake wat donker leek te worden, deed ik de laatste 10 minuten wat aluminiumfolie over de cake. Ik durfde het niet eerder te doen, anders zou de cake in kunnen zakken. Kijk zelf goed in de oven of jouw cake ook wat bescherming nodig heeft.

  6. Laat je cake afkoelen.

Zet voordat je de honing karamel gaat maken alles klaar! Straks gaat het heel snel en heb je hier geen tijd meer voor.
walnoten roosteren in de oven

Als je cake bijna is afgekoeld, kun je eventueel de honing karamel gaan maken. Ook zonder deze karamel is de cake heerlijk, maar met karamel en walnoten word hij nog mooier.


Voordat je de karamel gaat maken kun je het beste alles klaar zetten. Straks gaat het maken van de karamel ineens heel snel en heb je hier geen tijd meer voor. Voor de karamel verwarm je in een klein pannetje de suiker, honing en het water op een laag vuur. Roer niet met een lepel maar maak rollende bewegingen met de pan. Het suiker gaat smelten.

Griekse yoghurtcake met honing karamel

De truck is op het juiste moment te stoppen en het vuur uit te zetten. Een iets donkere karamel is erg lekker, maar als het te donker wordt is het verbrand en smaakt het bitter.  Zodra de karamel diep bruin is voeg je de boter toe, gevolgd door de slagroom. Door het temperatuurverschil zal de karamel nu heel erg gaan bubbelen. Roer het voorzichtig goed door en zet het vuur uit.


Let goed op; karamel is erg heet!

καλή όρεξη  (eet smakelijk in het Grieks)

Laat het een klein beetje afkoelen voordat je de bovenkant van je Griekse yoghurt cake verwend met deze goddelijke saus, gevolgd door de rest van de grof gehakte walnoten.


Als Griekenland niet naar jou toe komt, ga jij toch zelf naar Griekenland toe met deze cake met Griekse yoghurt, walnoten en een mooie honing.


Gerelateerde posts

bottom of page