top of page

Hoe maak je lemoncurd


Hoe maak je lemoncurd


Je bent me een zuur genoegen, jij lemoncurd. Je maakt de taart fris, je geeft de overzoete toeven net dat zuurtje waardoor de suikers nog zoeter lijken. Je geeft balans aan de smaak. Je bent te koop in de winkel en dat is lekker en lang houdbaar. Hoe maak je lemoncurd. Maar je bent ook heel goed zelf te maken. En ben je nog niet op binnen een maand? Je kunt jou gewoon invriezen, maar daarover later meer.

Het verhaal van heerlijke citroenen, geboren om jou te verwennen.


Hoe maak je lemoncurd


Soms kom je ze spontaan tegen. Prachtige citroenen, groot, mooi in de schil en lekker sappig. Zo moest ik gewoon wel stoppen bij een kraam op Rotterdamse markt. Ze lonkten met hun prachtige huidjes en vroegen me om nu eindelijk eens lemoncurd zelf te gaan maken in plaats van voor de snelle variant in de supermarkt te kiezen.

Wil je lemoncurd maken, biologische citroenen verdienen de voorkeur omdat je het schilletje van de citroen ook gebruikt maar je kunt het natuurlijk met iedere willekeurig citroen maken.


Hoe maak je lemoncurd


Zo maak je de lekkerste Lemoncurd

Benodigdheden:

  • 225 gram fijne suiker

  • 250 ml. citroensap, bij mij waren dit 3 grote citroenen

  • de schil van 3 citroenen met een zo fijn mogelijke rasp

  • 3 eieren

  • 120 gram boter


Hoe maak je lemoncurd


Lemoncurd wordt vaak met de magnetron gemaakt. Zelf vind ik niet zo handig omdat ik bij mijn magnetron niet door het deurtje kan kijken. Ook zie ik geen voordeel om de mix steeds een minuut te verwarmen, magnetron open, roeren en weer 1 minuut in de magnetron tot het klaar is. Vind je dit wel prettig net als veel anderen? Gebruik dan de magnetron. Ieder zijn manier van werken, toch?


Hoe maak je lemoncurd


Zelf maakte ik de lemoncurd zoals ik ook ijs maak. Voordat je ijs kunt draaien in de machine maak je een mix van ingrediënten. In deze ijsmix is vaak ei verwerkt samen met melk, suiker, slagroom en eventuele andere smaakmakers. Omdat het “bacterie veiliger” is, verwarm ik deze mix met eieren altijd redelijk hoog op het vuur terwijl ik de mix flink blijf mixen.

En dus verwarmde ik de boter op een zacht vuurtje. Als de boter halverwege het smelten is kan het vuur uit want de boter smelt nog verder. De eieren en de suiker worden met een mixer gemixt tot het mengsel zacht is. Dan kan de citroensap en de citroenrasp erbij. Blijf doormixen.

Hierna kan heel langzaam de boter erbij en gaat het vuur weer aan. Het mengsel wordt langzaam opgewarmd terwijl je blijft mixen zodat de eieren niet gaan stollen maar opgaan in een egale substantie. De lemoncurd is klaar.


Hoe maak je lemoncurd


De lemoncurd is 3-4 weken houdbaar. Om te zorgen dat de lemoncurd zo lang mogelijk houdbaar is kook ik het glazen potje uit met soda en spoel het met warm water schoon.


Hoe maak je lemoncurd

Het potje rust op een schone theedoek tot het gebruikt gaat worden.


Hoe maak je lemoncurd

Vul de pot met hete lemoncurd en keer de pot om. De pot trekt vacuum, net alsof je jam maakt. Van dit recept kun je ongeveer 1,5 pot maken. Maar krijg je de pot wel leeg binnen een maand?


Hoe maak je lemoncurd


Je kunt lemoncurd ook invriezen. Heel handig daarbij is als je er porties van maakt. Zo kun je kleine porties uit de diepvries halen die je nodig hebt.


Hoe maak je lemoncurd

Lemoncurd, het zoete zuurtje uit Engeland! Enjoy.

#basics #vulling

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

bottom of page