top of page

Hamburgerbroodjes om zelf te maken


Hamburgerbroodjes om zelf te maken
Hamburgerbroodjes om zelf te maken

Wat voor hamburger je ook graag eet; een runderburger, een vega bonen-burgen, een dikke of dunne, basic of behoorlijk spicy exemplaar; een burger is extra lekker op zo’n typisch burgerbroodje. Luxe broodjes die een beetje zacht zijn, niet te slap en met een bescheiden lekker korstje. Na jaren zeuren ben ik voor de mannen thuis eindelijk zelf hamburgerbroodjes gaan maken! En met succes, ik denk dat ik vanaf nu toch vaker de homemade exemplaren op tafel zet. Wat zijn ze lekker!


Niet de hamburger krijgt de hoofdrol

Hoewel de hamburger de hoofdrol krijgt, is een broodje hamburger is pas extra lekker als je hem goed aankleed met wat sla, kaas en een drupje mayonaise tussen het broodhelften.

Hamburgerbroodjes zijn vrij zacht, iets minder hoog. Het is bedoeld om je hamburger houvast te geven. Het brood heeft niet de hoofdrol, maar een belangrijke bijrol.


broodjes laten rijzen
Hamburgerbroodjes om zelf te maken

Hamburgerbroodjes om zelf te maken

Benodigdheden voor 8-10 broodjes:

 1. 500 gram bloem

 2. 1 ei

 3. 240 gram water van ongeveer 25 graden

 4. 40 gram suiker

 5. 7 gram gedroogde gist

 6. 2 theelepels boter gesmolten en weer wat afgekoeld

 7. 10 gram zout

Bovenop:

 1. 1 geklutst ei

 2. sesamzaad

Hamburgerbroodjes om zelf te maken

Hamburgerbroodjes om zelf te maken

 1. Kneed de ingredienten van het brood goed door elkaar. Dit gaat het beste met een keukenmachine of broodmachine, maar je armspieren kunnen het ook. Probeer het deeg minimaal 15 minuten.

 2. Laat het deeg een uur rijzen met een plastic (pedaalemmerzak) zak over de kom.

 3. Verdeel na een uur de broodjes in 8 of 10 stukje en bol de broodjes op. Door het opbollen gaat het deeg lekker strak staan en krijg je prachtige bollen. Hoe dat gaat kun je hier zien.

 4. Leg de broodjes op bakpapier en bedek het brood met plastic dat je insmeert met wat olie. Zo blijft het plastic niet aan de broodjes plakken. Laat de broodjes nog een klein uur rijzen.

 5. Verwarm de oven voor op 190 graden elektrisch of met boven- en onderwarmte op 200 graden. Zet een bakje met water onderin, zo wordt de korst van het brood lekkerder.

 6. Smeer de broodjes in met geklutst ei en strooi wat sesamzaad over de bovenkant.

 7. Bak de broodjes in ongeveer 15-17 minuten gaar en goudbruin.

Goed gevuld broodje hamburger

Hamburgerbroodjes? Die moet je vullen natuurlijk. En dat mag best een beetje over de top toch? Wat vind jij allemaal lekker op je broodje met burger?


Hamburgerbroodjes om zelf te maken

Hamburgerbroodjes? Ik lust er best ook een kroket tussen of lekker verse kaas van de kaasboer.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page