top of page

Zachte Pretzels


Zachte pretzels Soft New York Pretzels
Zachte Pretzels
Onlangs zat ik heerlijk bij mijn buurvrouw in de tuin te keuvelen over ditjes en datjes. Over de vakantie, hoe snel dat is gegaan. “Wat vind ik het jammer dat ik vergeten ben Pretzels mee te nemen uit Oostenrijk. ” vertelde ze.  Het woord jammer bleef ergens in de bovenkamer van mij hangen…. Zelf ben ik niet zo’n fan van Petzels, ik vind ze vaak wat te hard. Maar…. wat blijkt; je hebt ook zachte Pretzels en dan wordt het een ander verhaal! Buuv, lust je zachte Pretzels? Ze komen eraan.

Wat blijkt; Pretzels hebben een hele eigen manier van bereiden, een die ik niet eerder kende: brood dat een kort ontspant in een akalisch baking soda-bad

Zachte Pretzels zijn eigenlijk best makkelijk te maken.  Zelf at ik ze als tussendoortje, net als de Turkse Simit of bij de soep.


Zo vouw je pretzels

Zachte Pretzels maken

Benodigdheden:

 1. 400 gram bloem

 2. 240 ml water (zo nodig iets meer)

 3. 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

 4. 7 gram suiker

 5. 7 gram zout

 6. Grof zout, ik gebruikte fleur de sel (of bv. zwart lavazout)

Voor het bad:

 1. 750 ml water

 2. 30 gram baking soda


Zachte pretzels

Recept van zachte pretzels

 1. Kneed de bloem, het water, gist, zout en suiker tot een soepel deeg dat niet meer plakt. Voeg zo nodig wat extra water of bloem toe. Ik  gebruik voor het kneden meestal mijn broodbakmachine, maar een keukenmachine met een haak of je spierballen kunnen dit ook doen.

 2. Na ongeveer 15-20  minuten is het kneden klaar.

 3. Laat het deeg 15 minuten rusten. Intussen kun je het bad maken met baking soda. Kook het water en voeg de baking soda toe. Roer tot de baking soda is opgelost. Giet de mix in een bakvorm of pan naar keuze. Het fijne van bijvoorbeeld deze bakvorm is dat je maar een klein laagje water nodig hebt en de Pretzels er straks door de lage rand makkelijk uit kunt halen.

 4. Verdeel na 15 minuten je deeg in 8 delen en bewaar de stukjes deeg onder een theedoek zodat ze niet uitdrogen. Haal 1 stuk onder de theedoek vandaan en rol het deeg uit tot 45-50 cm. Leg de rol in een U-vorm. Draai de 2 uiteinden om elkaar en sla de rol terug. Duw de uiteinden in de onderkant van de rol. Nu heb je een soort krakeling.

 5. Verwarm de oven voor op 225 graden bij een hete lucht oven.

 6. Dit vind ik zo bijzonder aan het proces van de Pretzel. Laat de zoete krakeling 2 minuten onder dompelen in een bad met baking soda. Haal het dan voorzichtig eruit. Het deeg voelt anders aan, alsof de buitenkant iets steviger is geworden. Het is deze akalische oplossing die ervoor zorgt dat de zachte Pretzels straks een diepbruine kleur krijgen.

 7. Leg je Petzels op een bakblik en sprinkel er wat zout overheen. Bij mij bleven ze mooi in vorm, maar mochten ze bij jou iets los laten, help ze dan weer een beetje in vorm.

 8. Bak de Pretzels in 10-14 minuten mooi goudbruin.De glanzende zwarte stipje op de Pretzels zijn lavazout. Lavazout wordt zeewater in Hawaï opgevangen in meren met zwarte lavastenen.


Pretzels bewaren is mogelijk

Zachte pretzels kun je goed in de diepvries bewaren.


Proef! Zijn het gewone witte broodjes in krakelingvorm? Nee, ze smaken echt iets anders door het bad in baking soda. Ik vind ze zelf heerlijk omdat ze niet zo overdreven hard zijn en een beetje zout proeven.Gerelateerde posts

Comments