top of page

Hangop maken voor zoete en hartige gerechten


Hangop maken voor zoete en hartige gerechten

Thuis aten we vroeger zo’n beetje uitsluitend Nederlands. Er ging dan ook een wereld voor me open toen ik in Rotterdam ging werken en allerlei collega’s kreeg met een internationale achtergrond. Zo had ik een collega die half Grieks was. Zij leerde me tzatziki maken en lekker dat ik dat vond! In die tijd kon je nog geen Griekse yoghurt kopen in de supermarkt.

Van mijn half Griekse collega leerde me hangop maken, dit gebruikte zij voor de tzatziki (knoflooksaus met komkommer) in plaats van Griekse yoghurt. In Nederland werd vroeger hangop vooral vaak gemaakt om te gebruiken als dessert.


Je kunt hangop zowel zoet als hartige gebruiken. Wat dacht je van een romig dessert met fruit, of gebruik het als hartige saus bij een pittige maaltijd.


Hangop maken voor zoete en hartige gerechten

Hangop maken voor zoete en hartige gerechten

Benodigdheden:

  1. 1 liter volle yoghurt

  2. schone en liefst zeepvrije theedoek

  3. grote vergiet

  4. kom

  5. een deksel of een plastic zak om de kom af te sluiten


Hangop maken voor zoete en hartige gerechten

Hangop maken voor zoete en hartige gerechten

  1. Bedek een vergiet met een schone theedoek en hang het vergiet in en grote kom. Giet de yoghurt in het vergiet. Vrijwel meteen begint het vocht uit de yoghurt te druipen.

  2. Doe een deksel over het vergiet of beter nog een plastic pedaalemmerzak. Zo weet je zeker dat de hangop geen rare luchtjes opneemt.

  3. De yoghurt wordt steeds steviger en romiger.

  4. Na een uur of 6-8 is het klaar. Hoe dik je de hangop wilt hebben is een beetje afhankelijk van het merk yoghurt, maar ook wat je zelf lekker vindt. Je kunt het zelfs nog wat langer laten staan als je het nog dikker wilt hebben.

  5. De yoghurt verliest veel vocht; ruim 300 ml,  het was zelfs zoveel dat het niet in de maatbeker paste voor de foto.

  6. Gebruik de hangop als dessert met lekker fruit, honing, nootjes, muesli. Of als frisse tegenhanger bij kruidige recepten.



Tzatziki maak ik nog steeds. Als ik haast heb smokkel ik met Griekse of Turkse yoghurt, maar met hangop vind ik de komkommer knoflooksaus nog net iets lekkerder. Door de hangop is het steviger en de saus wordt minder snotterig. Binnenkort geef ik je het recept van mijn half Griekse collega!




Hangop maken voor zoete en hartige gerechten

Kijk eens hoe dik de hangop is geworden! Het lijkt bijna wel cream cheese en is omdat het een stuk minder vet; hierdoor is het een goed alternatief bij veel gerechten.

Gerelateerde posts

2 Comments


Guest
May 22, 2022

Hallo Carola,


Zou dit recept ook met magere yoghurt gemaakt kunnen worden?

Toevallig heb ik dit momenteel in huis en zou het recept graag willen uitproberen!

Like
Unknown member
May 23, 2022
Replying to

Hoi bezoeker,

Hangop is een stevige, dikke yoghurt. Denk aan Griekse yoghurt. Het is lekker dik en romig. Met magere yoghurt krijg je niet hetzelfde effect. Ik ken het idee wel hoor. Als je het wilt proberen, dan kun je niet meer wachten... Wil je echt lekkere hangop; probeer dan volle yoghurt uit. Kun je echt niet wachten.... Veel succes! Groetjes Carola

Like
bottom of page