top of page

Tzatziki Griekse yoghurtsaus met komkommer


Tzatziki Griekse yoghurtsaus met komkommer
Tzatziki Griekse yoghurtsaus met komkommer
Zo’n dertig jaar geleden ging ik als groentje werken in de grote stad die Rotterdam heet. Thuis aten we alleen maar Hollandse pot, maar daar kwam al snel verandering in. Ik werkte in een heel groot ziekenhuis met medewerkers die uit alle werelddelen kwamen en hier ontwaakten mijn smaakpapillen. Soms aten we met zijn allen Surinaamse roti tussen de middag; mijn maizenakoekjes is een recept uit deze tijd, of we proefden Indonesische tussendoortjes als een lemper. Ik had een half Griekse collega. Van haar leerde ik tzatziki maken, een Griekse yoghurtsaus met komkommer.

Nu ligt de supermarkt vol met bijzondere soorten yoghurt, maar 30 jaar gelden had je dat nog niet. Ik leerde het recept om frisse Griekse yoghurtsaus maken met hangop, een dikke yoghurt die je kunt maken door volle yoghurt uit te laten lekken; en dit is zeker niet alleen lekker om tzatziki van te maken!Frisse Griekse Tzatziki saus met Griekse yoghurt en komkommer?

Dat eten we thuis graag bij een pittige maaltijd, een fris en koel zuurtje als bijgerecht. In Griekenland at ik tussen de middag altijd graag een Griekse salade met brood en … , je raadt het al; tzatziki.


Hangop maken voor zoete en hartige gerechten
Vocht uit yoghurt zeven

Tzatziki Griekse yoghurtsaus met komkommer

Benodigdheden:

 1. 1 Liter volle yoghurt om hangop te maken of een pot Griekse (of eventueel Turkse) yoghurt

 2. komkommer

 3. 1-2 tenen knoflook

 4. 1-2 eetlepels olijfolie

 5. Peper

 6. Zout

 7. Eventueel wat dille


Tzatziki Griekse yoghurtsaus met komkommer
Tzatziki Griekse yoghurtsaus met komkommer

Tzatziki Griekse yoghurtsaus met komkommer

 1. Tzatziki maken blijft een persoonlijk recept. Kies voor een hoeveelheid yoghurt of hangop die je wilt gebruiken. De tzatziki blijft wat mij betreft zo’n 2 dagen goed, maar vers vind ik toch het lekkerst. Voeg 1 of 2 teentjes knoflook toe, maar let op; rauwe knoflook kan best heftig van smaak zijn. Met een klein beetje knoflook heb je vaak al genoeg. Proeven is het antwoord!

 2. Van mijn collega leerde ik de komkommer in mini kleine plakjes te snijden en deze reepjes, stuk voor stuk heel, heel fijn te snijden. Een heel karwei, dus vaak kies ik voor de snelle methode en rasp ik een komkommer in een los bakje. Als je de komkommer raspt, komt er erg veel vocht vrij. Door de komkommer een klein beetje uit te knijpen, voorkom je dat de saus te nat wordt. Persoon heb ik liever wat meer uitgeknepen komkommer, dan weinig komkommer maar erg nat.

 3. Roer de geraspte komkommer door de yoghurt en kijk zelf of je de structuur goed vindt of nog meer komkommer wilt. Ik denk dat ik voor 500 ml yoghurt ongeveer een kleine komkommer gebruik.

 4. Roer hier nog 1 of 2 eetlepels olijfolie door. Dit hoeft overigens niet, maar de tzatziki wordt hier iets zachter van.

 5. Breng de tzatziki op smaak met peper, zout en eventueel wat dille. Zelf ben ik geen fan van dille wat betreft smaak, dus ik gebruik dit niet bij de tzatziki, maar vind je dit lekker of heel mooi, (dille is heel sierlijk) versier dan eventueel je bakje met yoghurtsaus met dille.Tzatziki, ik vind het heerlijk en je doet mij er een groot plezier me bij de lunch of als bijgerecht bij het diner.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page