Hartige mini-scones met ham en cheddar


Hartige mini-scones met ham en cheddar
Scones kun je het beste zelf thuis bakken. Ik ben ooit in Ierland geweest en daar vond je overal scones, maar ik vond ze niet zo lekker. Raar want sinds ik zelf scones ben gaan bakken vind ik ze wèl lekker. Thuis kun je met wat moeite voor wat lekkere smaken zorgen. Dat kan zoet zijn, maar ook hartig. Ik bakte deze hartige mini-scones met ham en cheddar als borrelhapje, of hapje bij een high tea, lunch of barbecue.

Zoete scones vind ik lekker om te vullen met slagroom en jam (sorry, maar ik hou niet van clotted cream), hartige scones zou je met kruidige roomkaas kunnen vullen, maar ik vind het lekkerder om ze ergens in te dopen. Om die reden is het handiger dat ze kleiner zijn.


Deze scone is bijna letterlijk een borrelhap door het gebruik van een borrelglas als uitsteker.


Doop deze hartige scones eens in wat zoetzure saus, aioli of mosterdmayonaise.

Hartige mini-scones met ham en cheddar

Hartige mini-scones met ham en cheddar

Benodigdheden voor ongeveer 16-20 stuks

  1. 250 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 1 theelepel bakpoeder

  3. 1,5 eetlepel melk

  4. 1/2 theelepel suiker

  5. 75 gram koude boter in blokjes

  6. 50 gram ham in stukjes gesneden

  7. 3 vellen cheddar smeltkaas

  8. chilipeper

  9. 1 flinke eetlepel peterselie of bieslook

  10. snufje zout

  11. evt. wat grof zout voor op de scone

  12. 1 groot ei

  13. melk of ei om de  scones te bestrijken

  14. 1 klein borrelglas


Hartige mini-scones met ham en cheddar

Zo maak je deze borrelhap hartige mini-scones met ham en cheddar:

  1. Kneed de koude blokjes boter door het bakmeel, bakpoeder, suiker en zout.  Dat lukt alleen door het door je duimen en wijsvingers te kneden.

  2. Kneed na enkele minuten het ei en de melk hier doorheen.  Uiteindelijk ontstaat er van het kruimelige deeg een vast deeg.

  3. Is je deeg echt onhandelbaar dik, ieder meel is tenslotte anders, voeg dan een klein scheutje melk toe. Maar het deeg moet vrij stevig zijn.

  4. Voeg de ham en kaas toe en laat het deeg minimaal een kwartier rusten in de koelkast.

  5. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht) en bedek 2 bakplaten met bakpapier. Ik heb ronde uitstekers in alle maten, maar ik weet dat cirkels maken met een glas bij een scone eigenlijk nog makkelijker gaat. Door het gewicht valt het er zo uit. Ik koos een voor een klein borrelglas.

  6. Rol het deeg uit, niet te dun, want dunne scones bakken droger van smaak. Steek met een glas scones uit, tot het deeg op is.

  7. Smeer het deeg in met wat geklutst ei of wat melk, strooi er eventueel wat grof zout over en bak de hartige mini-scones met ham en cheddar in 11-14 minuten gaar en goudbruin.


Hartige mini-scones met ham en cheddar

#borreltijd #hartigehapjes #snacken

0 opmerkingen

Gerelateerde posts