Zelf de lekkerste scones bakken!


Zelf scones maken
Zelf gebakken scones met aardbeien jam en clotted cream!
Lang, heeeeeeel lang geleden was ik op vakantie in Ierland, een vakantie die ik nooit zal vergeten. Iedere dag was er een lekker zonnetje maar ook iedere dag een buitje. Waren de heuvels daarom zo groen? De mensen waren heel aardig, lekker gewoon allemaal. 

De kroeg is niet wat wij onder kroeg verstaan, maar meer een soort verzamelplaats voor jong en oud en op willekeurige tijdstippen werd hier zomaar muziek gemaakt, geweldig vond ik dat.


Ergens ondeweg besloten we koffie te drinken, we zijn tenslotte Nederlanders en die drinken heel graag en heel vaak koffie. Ik besloot er een scone bij te nemen, die had ik namelijk nog nooit op.   Maar… was dat nu wat ik zo graag wilde proeven? Van die harde bonken?


Een goed recept voor scones; een must voor iedere high tea

Daarna heb ik altijd een beetje een negatief gevoel gehad bij scones; zo gaat dat als de eerste proeverij nogal tegen valt. Tot ik ergens vers gebakken scones kreeg.; dat was een heel ander verhaal! Vers gebakken zijn deze van oorsprong Engelse rakkers echt het lekkerst. Als lunch, ontbijt, onmisbaar bij een high tea of als bijgerecht bij de feestdagen: Zelf de lekkerste scones bakken, zo doe je dat!



Behalve dat de scone volgens mij gewoon niet lekker gebakken was zou het ook zomaar ook kunnen komen dat ik de clotted cream op de scone niet lekker vond. Dat vind ik zelf niet zo lekker smaken, een beetje boterig. Geef mij maar gewoon een lik licht gezoete slagroom.

Stans de scones uit
Scones maken met een uitsteker

Zelf de lekkerste scones bakken

Benodigdheden voor 12-14 stuks:

  1. 500 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 2 theelepels bakpoeder

  3. 150 gram koude boter

  4. 45 gram suiker

  5. 2 medium eieren

  6. 50 ml melk (plus 10 ml extra om bovenop de scones te smeren)

  7. Snuf zout

  8. Ronde uitsteker van ongeveer 7 cm, een glas werkt ook goed

Voor in de scone:

  1. Jam

  2. Slagroom maar origineel is clotted cream


Scones maken

Snij de boter in blokjes en kneed dit met het bakpoeder, de suiker, zout,  eieren en 50 ml melk door elkaar in een beslagkom. Met je handen gaat dit het makkelijkste. Knijp de boter wat fijner. Er ontstaat eerst een soort kruimeldeeg dat al snel in een rustiek deeg veranderd.

Laat het deeg een half uur koelen en rusten in de koelkast.


smeer de scones voor het bakken in met melk
Kwast de scones voor het bakken in met volle melk


Tijd om de oven voor te verwarmen. Verwarm de hete lucht oven voor op 200 graden en een oven met boven- en onderwarmte op 220 graden. Zelf vind ik het lekker om scones niet te dun te bakken, dan krijg je teveel korst. Een deeg van zo’n 2 cm is perfect.



Rol het deeg uit op 2 cm en steek de scones uit tot het deeg op is. Dit kan met een speciale ronde uitsteker, maar een glas werkt ook prima. Smeer wat melk op de bovenkant van de scone, dit zorgt ervoor dat de scone een mooie goudbruine kleur krijgt.

Bak de scones in 12-15 minuten gaar en goudbruin.

Mocht je geen tijd hebben om scones vers te bakken; maak dan het deeg klaar en bewaar de ronde ongebakken scones in de diepvries. Zo kun je op een zondagochtend een geweldig ontbijt presenteren met minimale inspanning. Je kunt de scones zowel ongebakken als gebakken bewaren in de diepvries!

Vers gemaakte scones met aardbeien jam en clotted Cream
Scones klaar - oppeuzelen maar

#gebak #hightea

0 opmerkingen

Gerelateerde posts