Lang, heeeeeeel lang geleden was ik op vakantie in Ierland, een vakantie die ik nooit zal vergeten. Iedere dag was er een lekker zonnetje maar ook iedere dag een buitje. Waren de heuvels daarom zo groen? De mensen waren heel aardig, lekker gewoon allemaal. De kroeg is niet wat wij onder kroeg verstaan, maar meer een soort verzamelplaats voor jong en oud en op willekeurige tijdstippen werd hier zomaar muziek gemaakt, geweldig vond ik dat. Ergens ondeweg besloten we koffie te drinken, we zijn tenslotte Nederlanders en die drinken heel graag en heel vaak koffie. Ik besloot er een scone bij te nemen, die had ik namelijk nog nooit op. Helaas viel het wat tegen maar eenmaal thuis gekomen proefde ik scones zoals het hoort en wat zijn ze lekker en zo makkelijk om te maken! Liever thuisbakkers, take control en ga voortaan zelf de lekkerste scones bakken!
Daarna heb ik altijd een beetje een negatief gevoel gehad bij scones; zo gaat dat als de eerste proeverij nogal tegen valt. Tot ik ergens vers gebakken scones kreeg.; dat was een heel ander verhaal! Vers gebakken zijn deze van oorsprong Engelse rakkers echt het lekkerst. Als lunch, ontbijt, onmisbaar bij een high tea of als bijgerecht bij de feestdagen: Zelf de lekkerste scones bakken, zo doe je dat! Met dit recept kun je zelf heel gemakkelijk klassieke scones bakken.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Behalve dat de scone volgens mij gewoon niet lekker gebakken was zou het ook zomaar ook kunnen komen dat ik de clotted cream op de scone niet lekker vond. Dat vind ik zelf niet zo lekker smaken, een beetje boterig. Geef mij maar gewoon een lik licht gezoete slagroom.
Zelf de lekkerste scones bakken
Benodigdheden voor 12-14 stuks:
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
150 gram koude boter
45 gram suiker
2 medium eieren
50 ml melk (plus 10 ml extra om bovenop de scones te smeren)
Snuf zout
Ronde uitsteker van ongeveer 7 cm, een glas werkt ook goed
Voor in de scone:
Jam
Slagroom maar origineel is clotted cream
Scones maken
Snij de boter in blokjes en kneed dit met het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suiker, zout, eieren en 50 ml melk door elkaar in een beslagkom. Met je handen gaat dit het makkelijkste. Knijp de boter wat fijner. Er ontstaat eerst een soort kruimeldeeg dat al snel in een rustiek deeg veranderd.
Laat het deeg een half uur koelen en rusten in de koelkast.
Tijd om de oven voor te verwarmen. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden en een oven met boven- en onderwarmte op 220 graden.
Maak de scones niet te dun, dan krijg je te veel korst. Een deeg van zo’n 1,5 tot 2 cm is perfect.
Rol het deeg uit op 1,5-2 cm en steek de scones uit tot het deeg op is. Dit kan met een speciale ronde uitsteker, maar een glas werkt ook prima.
Smeer wat melk op de bovenkant van de scone, dit zorgt ervoor dat de scone een mooie goudbruine kleur krijgt.
Bak de scones in 12-15 minuten gaar en goudbruin.
Wist je over scones
Steek scones lekker dik uit, zo'n 1,5 tot liefst zelfs 2 cm dik. Dan proef je ook meer van de zalige binnenkant.
Dit lukt alleen bij hoge scones: eigenlijk moet je scones niet open snijden maar open breken.
Op de foto staat de scone netjes rechtop, maar ik heb natuurlijk een mooi exemplaar gekozen voor de foto. Scones zijn vaak wat eigenzinnig en zoeken een weg omhoog die soms een beetje omvalt. Geen probleem en net zo lekker.
Kneed het deeg niet langer dan nodig.
Steek je uitsteker of glas eerst in wat bloem; zo laat de scone goed los.
Het deeg dat je maakt zit een beetje tussen beslag en deeg in.
Draai de uitsteker niet tijdens het uitsteken, dat kan het rijzen bij het bakken iets stoppen.
Ieder zijn smaak, zelf vind ik scones vers en net ietsje afgekoeld het allerlekkerste!
Scones kun je even snel pimpen in de oven, maar kort in de airfryer werkt sneller.
Mocht je geen tijd hebben om scones vers te bakken; maak dan het deeg klaar en bewaar de ronde ongebakken scones in de diepvries. Zo kun je op een zondagochtend een geweldig ontbijt presenteren met minimale inspanning. Je kunt de scones zowel ongebakken als gebakken bewaren in de diepvries!
Bron: de Bakcast; luister hier de aflevering over scones voor meer inspiratie.
In de podcast spraken zij over de Australische chef Matt Preston. Op deze website vind je veel van tips van hem over het bakken van scones.
Comments