Gastblog door Joke Kieft van het blog
Homemade by Joke (moeder van Laura's bakery!)
Wat ontzettend leuk Carola dat ik op jouw blog met één van mijn recepten mag staan. Ik zal mij eerst eens even voorstellen. Ik ben Joke, 51 jaar en al 27 jaar getrouwd met André.
Samen hebben wij twee dochters namelijk Laura (26), je kent Laura misschien wel van haar blog: Laura’s Bakery en Monica (23). Laura woont al op zichzelf en Monica is druk zoekende naar een woning. Bang voor een leeg nest syndroom ben ik absoluut niet want ik heb veel hobby’s en soms denk ik wel eens dat ik gewoon te veel leuk vind ;-).
Ik werk inmiddels 13 jaar parttime bij een grote zorginstelling als secretaresse. De locatie waar ik werk is een kinderdagcentrum voor kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een (meervoudige) beperking. Nog altijd werk ik daar met veel plezier.
Al zo’n beetje aan het begin dat internet in Nederland zijn intrede deed in de huishoudens, hadden wij het hier thuis. In het begin was het met een soort van “strippenkaart” waarmee je moest inbellen bij een provider en je donders goed moest opletten om af te sluiten anders was je tegoed vlot op. Later kwamen de abonnementen die beter waren voor je portemonnee en toen ben ik begonnen met een eigen website en dat werd er eentje van het gezin. Ieder van ons gezin had een eigen “hoekje” waarin hobby’s e.d. werden gedeeld. Het was echt van alles en nog wat en van mij natuurlijk mijn recepten en creatieve dingen.
Homemade by Joke
Mijn vorige blognaam was eigenlijk gebaseerd op de zelfgemaakt kaarten die ik vooral daarop plaatste maar de naam “Homemade by Joke” dekt de lading nu eigenlijk veel beter. Alles wat op mijn blog staat is zelf gemaakt of gedaan. Ik maak dus graag allerlei creatieve dingen waaronder ook wenskaarten, ik mag graag koken en bakken, wij gaan vaak op pad om te geocachen (op mijn blog staat een uitleg wat het is), fotograferen vind ik leuk en wij mogen graag naar Denemarken op vakantie gaan.
Dit alles en nog meer kun je op mijn blog vinden. Ik probeer zo duidelijk mogelijk de recepten en creatieve dingen uit te leggen zodat het voor iemand anders ook te maken is.
Hartige pannenkoek maken
En dan nu mijn recept wat ik graag op Carola haar blog wil delen zijn de hartige pannenkoeken. Het recept staat al op mijn eigen blog maar omdat ik het recept al heel wat jaren maak en het hier thuis vaak een verzoeknummer is (van gezin en visite) wil ik het ook graag hier delen.
Hieronder het basisrecept voor eierpannenkoeken te maken. Dit is het recept zoals mijn moeder pannenkoeken bakte en ik gebruik het nog steeds.
Ingrediënten pannenkoekbeslag
7,5 dl melk
2 à 3 eieren
300 gr bloem
Snufje zout
Voor de hartige pannenkoeken heb je echter een wat dikker beslag nodig zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het keren. Ik maak dus mijn basisrecept voor pannenkoeken en voeg dan elke keer een lepel bloem toe tot ik een dikker beslag heb. Dit kan echt wel 100 gram zijn.
Ingrediënten voor hartige pannenkoek
Dit recept is voor ongeveer 8 pannenkoeken
Beslag voor hartige pannenkoeken zoals hierboven beschreven (dus dikker)
250 gr chorizo
175 gr geraspte oude kaas
500 gr roerbakgroente
40 gr (= zakje) stroganoff mix voor gehaktkruiden (merk Verstegen)
Bereiding hartige pannenkoek
Voeg aan het beslag de kruiden en de geraspte kaas toe en roer dit door elkaar.
Bak in een pan de chorizo lichtjes aan en laat het uitgebakken vet in een vergiet uitlekken.
Doe de chorizo terug in de pan en voeg de roerbakgroente toe en laat deze een paar minuten meebakken. Wel constant om blijven roeren. Voeg het chorizo/groente mengsel toe aan het beslag en roer dit goed door elkaar.
Doe een beetje boter in de koekenpan en laat dit licht bruin worden. Doe daarna een grote lepel (soeplepel) beslag in de pan en verspreid deze voorzichtig met de bolle kant van een eetlepel over de bodem van de pan. Laat de pannenkoek op een middelmatig vuur langzaam aan garen.
Als de bovenkant een beetje “droog” aan het worden is kan de pannenkoek gedraaid worden. Dit kun je doen met een pannenkoekmes maar ik doe het meestal door middel van een spatdeksel omdat de pannenkoek best wel zwaar is om te draaien en de kans op “breken/scheuren” groter is. Deze deksel is plat en je laat de pannenkoek er gemakkelijk vanaf glijden weer terug de pan in. Daarna de hartige pannenkoek aan de andere kant bakken tot deze gaar is.
Eet smakelijk!!
Lieve Carola, dank je wel dat je mij de ruimte geeft op jou blog om dit recept te delen.
Liefs, Joke
ความคิดเห็น