Pannenkoeken, heerlijk toch? Heb je geen brood in huis of zin in wat anders, dan zijn pannenkoeken een snelle, lekkere en vaak gezonde keuze. Maar naast pannenkoeken met stroop, suiker of gecondenseerde melk, vind ik de hartige versie op zijn tijd toch ook wel heel lekker. Deze hartige pannenkoekentaart bakte ik met spinazie- en bietenpoeder. Lekker makkelijk in gebruik. Je kunt de taart natuurlijk ook maken met verse spinazie en bietjes, maar dat kost wel iets meer moeite. Wat vind je van die kleuren? Geweldig toch? De magie van de kleuren komt pas echt tot zijn recht als je de taart aansnijdt en de laagjes tevoorschijn komen. Groente toevoegen maakt de pannenkoekentaart ook wat voedzamer.
Hoog als een taart of laag als borrelhapje
Ik wilde de taart hoog maken zodat je de kleurtjes goed kunt zien. Maar als je de taart lager houdt en in kleine plakjes of blokjes snijdt, lijkt me de taart ook heel geschikt als borrelhapje; met een mooie prikker erin.
Spinazie- en bietenpoeder
Groentepoeders worden vaak aan gezonde smoothies toegevoegd. Tevens kunnen ze gerechten op een natuurlijk manier kleuren. Als pannenkoek bakken gaat prima, maar bij het verwarmen in de oven gaat een groot deel van de kleur helaas verloren.
Omdat bietenpoeder droog is het ook geschikt om het roze in ganache met ruby-chocolade wat omhoog te halen.
Groente- en fruitpoeder kopen
Spinazie- of bietenpoeder is net als fruitpoeders is vaak gevriesdroogd en kun je kopen in winkels met gezonde, vaak biologische producten. Mijn poeders zijn afkomstig van Droogfruit.nl. Zij hebben een groot assortiment met gevriesdroogd- fruit, groente- en fruitpoeders.
Voor ieder 10 gram spinazie- of bietenpoeder is 100 gram verse groente gebruikt
Hartige pannenkoekentaart
Benodigdheden per kleur:
1 ei
60 gram bloem
60 gram volkorenmeel
275 gram melk bij kleur/260 gram melk bij basiskleur, eventueel nog wat extra als de mix te dik is
15 gram bietenpoeder voor de rode kleur Ã’F
10 gram spinaziepoeder voor de groene kleur
Snufje zout
Boter
Als vulling:
200 gram roomkaas (Philadelphia of huismerk)
1-2 eetlepels zoetzure saus naar smaak
Rucola of basilicum
Snufje zout
Waarom melk in grammen en niet in milliliters?
Alles afwegen in grammen, ook de melk? Dat is handig want je kunt je beslagkom op de weegschaal laten staan bij het afmeten van de ingrediënten.
Zo maak je deze kleurige hartige pannenkoekentaart
Weeg de ingrediënten af, klop het goed door elkaar. Is het beslag dun genoeg of moet je wat extra melk toevoegen? Volkorenmeel en de groentepoeder nemen vocht op en dikt het beslag wat in. Zet de beslagkommen opzij.
Zelf heb ik mijn kleinste koekenpan gekozen. Ik wilde graag een kleine, maar hoge hartige taart. Zet drie borden klaar en drie pannendeksels of een bord om later als deksel te gebruiken.
Begin met de neutrale pannenkoeken. Verwarm de pan goed en doe er een kontje boter in.
Schep een soeplepel beslag in de pan. Blijf erbij en draai de pannenkoek om zodra hij wat droger wordt aan de randen. Bak de achterkant ook kort tot het net gaar is. Verplaats de pannenkoek naar een van de borden en leg hier en deksel overheen.
Herhaal tot het beslag over is en ga verder met de volgende kleur. Bewaar deze pannenkoeken op een ander bord. Tijd voor de laatste kleur.
Laat de pannenkoeken goed afkoelen.
We gaan de taart opbouwen; bewaar een mooie pannenkoek bovenop. Tel de pannenkoeken en bekijk hoe je ze om en om kunt opbouwen tot de mooiste die bovenop ligt.
Roer de zoetzure saus en een snuf zout door de roomkaas. Proef of het goed op smaak is. De roomkaas met extra smaak moet de taart straks smeuïger maken maar ook wat extra smaak geven.
Smeer iedere pannenkoek dun in met de roomkaas en verdeel hier en daar wat rucola of basilicum over de pannenkoeken.
De taart is gereed maar je kunt hem nog iets strakker maken. Leg een bord of de ronde vorm van de springvorm bovenop en snij netjes langs de zijkant weg. Zelf heb ik een verstelbare ronde bakvorm. Hiermee kan ik elke ronde vorm bakken. De vorm is best dun en scherp en dat was handig, ik duwde hem naar beneden en klaar was de hartige pannenkoekentaart.
Heb je een etagère of mooi bord? Gebruik hem dan!
Als je uitgaat trek je extra mooie kleding aan, als je visite verwacht zorg je voor sfeerverlichting. Waarom maak je deze hartige taart niet iets mooier en zet hem op een voetstuk?
Hartige pannenkoeken als tortilla
Heb je pannenkoeken over? Bewaar ze in de koelkast voor de volgende dag. Ook laten de pannenkoeken zich goed vullen, net als een tortilla.
Kommentare