top of page

Pompoen pancakes


Pompoen pancakes
Pompoen pancakes

Een pompoen kan soms behoorlijk zwaar zijn, de pompoen op de foto was 1350 gram, een beetje veel voor één maaltijd in een kleine gezin. Deze flespompoen had maar weinig zaden en je kunt zelfs de schil op eten dus onder de streep had ik een zeer ruime kilo pompoen om te gebruiken. Het grootste deel verdween bij het avondeten, een volgend deel verdween in een kruidig pompoenbrood. Nog steeds had ik steeds pompoenpuree over. Pompoenpuree is fluweel-zacht, lekker zoet en het laat zich goed verstoppen; bijvoorbeeld in deze pompoen pancakes en die zijn lekker!

Leer je kinderen al jong dat het gewoon is om groente toe te voegen aan recepten

Dat scheelt gedoe na een aantal jaren. En... het kan ook heel erg lekker zijn. Pompoen is heerlijk van smaak en geeft een zoetje aan de pannenkoekjes.

Een pancake of pannenkoek is behoorlijk voedzaam. Ei, melk en bloem, voeg daar nog wat groente of fruit toe en je maaltijd is bijna compleet.Pompoenkruiden met suiker is heerlijk

Pompoen pancakes

Benodigdheden voor… je ziet het, een flinke stapel

 1. 150 gram bloem

 2. 1 theelepel bakpoeder

 3. 1/4e theelepel baking soda

 4. 150 gram pompoenpuree

 5. 30 gram suiker of nog lekkerder; lichtbruine basterdsuiker

 6. 2 eieren

 7. 1 theelepel pompoenkruiden(koek- of speculaaskruiden werkt ook)

 8. 250 ml melk

 9. Snuf zout

 10. Boter

Voor bovenop:

Fijne suiker met een beetje pompoenkruiden naar smaak

Pompoen pancakes
Pompoen pannenkoek

Pompoen pancakes

 1. Eerst gaan we aan de slag om van de pompoen puree te maken. Soms rooster ik stukken pompoen in de oven, soms kook ik het net als aardappelen. Giet de pompoen kookt goed af als je het kookt en laat het nog een beetje na-stomen. Zo raak je het teveel aan vocht een beetje kwijt.

 2. Pureer het met de staafmixer of een keukenmachine. Je kunt de puree gebruiken voor de soep, in pompoenbrood (net zoiets als bananenbrood maar dan met pompoen en lekker kruidig), in echt brood, door aardappelpuree, door een smoothie, maar ook door pannenkoeken. Handig dus om pompoen die je over hebt tot puree te maken en te gebruiken in diverse maaltijden.

 3. Klop de eieren met de suiker luchtig en voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder en bakingsoda en de pompoenkruiden en het zout toe. Schenk langzaam de melk door het beslag en klop tot slot de pompoenpuree erdoor.

 4. Verwarm de koekenpan en voeg wat boter toe. In mijn pan lukken pancakes alleen als ik ze stuk voor stuk maak, ander krijgen ze de meest rare vormen. Je kunt eventueel ook 2 pannen gebruiken als je ze hebt. Schep met een juslepel een pannenkoekje in het midden van de pan en draai hem om zodra hij lekker bruin begint te worden. De andere kant heeft weinig tijd nodig om ook lekker te kleuren.

 5. Leg de pompoen pancake op een bord en strooi er wat pompoenkruiden-suiker over heen. Herhaal tot je beslag op is.

Heb je pompoen pancakes over? Snij ze in partjes en neem ze mee naar school of je werk. Heerlijk als lunch of tussendoortje.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page