top of page

Havermout appeltaart met Koopmans


Havermout appeltaart met Koopmans
Ik kom net thuis van een gezellige bruiloft, het is begin van de avond. Verrassing: er ligt een probeerpakket van de nieuwe Havermout Appeltaart, een mix van Koopmans thuis op me te wachten.  Ooooh lekker. Ik heb eigenlijk wel meteen zin om het uit te proberen, maar morgen is er weer een dag denk ik.

Nou, dat dacht mijn zoon van 14 niet en hoewel het al 19.30 was ging hij op pad om appels te halen. Thuis gekomen, wilde hij meteen aan de slag. Ik moest even die: ik wil liever op de bank zitten-knop even uitzetten. Maar het was een goede keuze, want het is super gezellig om samen met je zoon in de keuken te bakken.


Een bakkende jongeman moet je koesteren toch?

Havermout appeltaart met mix van Koopmans

Koopmans en het zusje Dr. Oetker blijven in beweging en kijken goed naar de trends van de tijd.

Wat wil de thuisbakker tegenwoordig? Een lekkere taart die ook nog een klein beetje verantwoord is. Bijvoorbeeld appeltaart met minder suiker, meer vezels door de keuze van gezonde havermout.

Het concept spreekt me dan ook erg aan. Ik hou zelf erg van havermout. Behalve dat het gezond is, vind ik de bite heel smakelijk. Daarbij stilt havermout je trek veel langer dan gewone granen.


appels schillen voor appel kruimeltaart
Appels schillen voor appel kruimeltaart

Havermout Appeltaart met Koopmans

Benodigdheden voor een springvorm van ongeveer 20-23 cm:

 1. 1 verpakking havermout appeltaart van Koopmans

 2. 150 gram roomboter

 3. 1 kg. zacht-zure appels, ik gebruikte jonagold

 4. 75 gram rozijnen

 5. 1 ei

 6. 10 gram suiker (eetlepel)

 7. 2-3 theelepels kaneel


Grof kruimeldeeg

Havermout Appeltaart met Koopmans

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden(hete lucht oven).  Zet het rooster iets onder het midden van de oven.

 2. Wel de rozijnen 15 minuten in warm water. Zeef de rozijnen hierna en dep ze droog met een theedoek. Schil de appel en snij ze in kleine stukjes.

 3. Vet de springvorm in met wat boter. Strooi hier paneermeel of bloem over. Je kunt ook wat havermout gebruiken, dit past goed bij het recept maar plakt minder mooi egaal.

 4. Roer het ei met een vork door en doe hier 1/3e deel van in een beslagkom. Mix dit samen met de zachte boter een beetje door.

 5. Voeg hier één eetlepel van de mix bij de appels. Roer hier de suiker, rozijnen 2/3e deel ei en het kaneel bij.

 6. Doe de mix bij het boter en eimengsel. Al heel snel ontstond er bij mij een grof kruimeldeeg. Is je deeg te fijn? Je zou nog een eetlepel ei toe kunnen voegen.

 7. Bedek  de bodem met 1/3e van het kruimeldeeg en gebruik 1/3e deel voor de zijkant van de vorm. Nu kan de appel in de vorm. De rest van het kruimeldeeg mag bovenop de appeltjes die je nu nauwelijks nog kunt zien.

 8. Bak de taart in 50-60 minuten gaar.


Deeg en appel in de vorm met kruimellaag

Stilstaande kookweker

Helaas is mijn taart iets langer gebakken dan de bedoeling was, maar de wekker stopte er na 30 minuten mee en waarschuwde me niet op tijd.


Gelukkig viel het reuze mee hoe donker de taart uiteindelijk geworden is.

Wow, dat is die taart heerlijk! De korst en bodem zijn lekker kruimelig, niet te hard en niet te zacht. Niet zo’n stugge harde bonk deeg. De taart is fris zoet. Normaal gebruik ik veel meer suiker, maar dat was bij deze mix niet nodig. Ik vermoed dat de hoeveelheid kaneel ook helpt de appel te zoeten. Ik heb de taart meegenomen naar een picknick en daar viel de taart ook goed in de smaak.


Ik durfde hem niet van mijn vorm te verwijderen omdat de taart een beetje kwetsbaar is door de dunne korst van kruimeldeeg. Maar de vorm die ik gebruikte is  ietsje te groot. Het mocht de pret en de smaak niet drukken.Je hebt een heerlijk crunchy appel kruimeltaart die niet te zoet is en lekker ietsje gezonder dan de gebruikelijke Hollandse appeltaart


Betekend dit, dat ik nog een stukje mag?


Wat een lekkere gezonde havermout kruimeltaart
Havermout appeltaart met Koopmans

Misschien een goed idee?

 1. Het water om de rozijnen in de wellen kun je voor een deel vervangen door een bepaalde drank of likeur naar smaak, maar ook door appelsap.

 2. Vervang de rozijnen door dadels. Lekker zoet en heel gezond!

 3. Kies voor speculaas- of koekkruiden in plaats van kaneel.

 4. In plaats van appel kun je natuurlijk ook ander vers fruit kiezen of fruit uit de diepvries.

 5. Op de website van Koopmans vind je nog meer inspirerend ideeën. Hoe zou jij deze taart gaan bakken?

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page