top of page

Havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt

Havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt
Cakes en taarten….., die bak ik vaak voor een speciale gelegenheid. Maar koeken en plaatkoeken, daar is het altijd tijd voor. Snij je plaatkoeken niet te groot, dan kun je ze gewoon als koekje eten. Snij je ze echter wat groter, dan is het een ware traktatie en kun je het heel goed uitdelen bij feesten en partijen. Dat heb ik bij deze havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt dan ook gedaan. Ik was een aantal weken geleden jarig en trakteerde onder andere deze plaatkoek op mijn werk.

In veel recepten wordt er havermout gebruikt omdat het een voedzaam ingrediënt is. Om die reden gebruik ik het zelf ook regelmatig, maar in dit recept geeft het de koek vooral een lekkere bite. Wil je toch graag iets gezonder snoepen? Je kunt natuurlijk ook kleine stukjes snijden en daar enorm van genieten.

Dit recept van havermoutkoek met appel is afkomstig uit het Heel Holland bakt thuis, het boek van winnares Anouk Glaudemans, uit seizoen 2019/2020. Het is een van de makkelijkste recepten en je hebt hier zelfs geen mixer bij nodig! Boter smelten, roeren, appel raspen en het beslag kan zo de vorm in met de appel tussen twee lagen deeg.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt

Havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt

Benodigdheden voor een vorm van ongeveer 18 x 28 cm:

 1. 200 gram boter

 2. 125 gram havermout

 3. 250 gram zelfrijzend bakmeel

 4. 250 gram donkerbruine basterdsuiker

 5. 2 jonagold appels of appels naar keuze

 6. 1 theelepel kaneel (ik gebruikte 2 theelepels)

Eventueel voor bovenop: 

 1. 50 gram witte chocolade

 2. 50 gram pure of melkchocoladeDuw het deeg wat aan

Havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt

 1. Verwarm de oven voor op 155 graden bij een hete lucht oven of op 175 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 2. Vet je bakvorm in of bedek de vorm met bakpapier.

 3. Smelt de boter in een pan op een medium vuur. Zodra de boter gesmolten is mag het vuur uit. Voeg eerst de suiker toe en vervolgens de havermout en het zelfrijzende bakmeel.

 4. Vul het bakblik met de helft van het deeg. Rasp de appels met een grove rasp; eventueel kun je de schil laten zitten. De geraspte appel is erg vochtig, door de appel iets uit te knijpen, voorkom je dat je koek straks te vochtig wordt. Roer de kaneel door de appel en verdeel dit over het deeg.

 5. Verdeel het tweede deel van het deeg over de appel. Anouk verdeelde iets grovere stukjes over de appel, zelf drukte ik het deeg iets plat met een lepel. Ik wilde de bovenkant graag versieren en dan is een platte bovenkant handiger dan een bovenkant met grove kruimels.

 6. Bak de koek in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat het afkoelen.

 7. Breek de chocolade in stukjes en verwarm beide smaken om de beurt in de magnetron steeds zo’n 15 seconden medium hoog. Roer de chocolade door. Trek zodra de chocolade goed vloeibaar is, strepen over de koek. Herhaal dit met de andere smaak chocolade.

 8. Verdeel de koek in stukken.Havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt

Wat een heerlijke koek met een hele prettige bite! En heel fijn….., je hebt hem zo gemaakt.

Heel Holland bakt thuis

Ben je benieuwd naar de recepten van Anouk? Het review van het Heel Holland bakt thuis bakboek vind je hier.Havermoutkoek met appel van Anouk van Heel Holland Bakt
Tip van Anouk uit Heel Holland bakt thuis: “Ik zorg dat ik deze koek in de vriezer heb liggen. Krijg je onverwacht visite, dan warm je koek na het ontdooien even op in de oven en je hebt iets lekkers bij de thee.”

Heel Holland bakt THUIS met winnares Anouk Glaudemans

is te koop in de boekenwinkel.  

ISBN: 9789021578088
Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page