top of page

Havermout chocolade shortbread koekjes glutenvrij


Havermout chocolade shortbread koekjes glutenvrij
Shortbread koekjes zijn makkelijke basiskoekjes die lekker knapperig afbakken. Het basisrecept kent tientallen variaties, voeg er gerust een smaak aan toe dat je lekker vindt. Normaal bak je ze met bloem, maar zou je ze met havermout ook kunnen maken? Tijd voor een test en een proeverij van havermout chocolade shortbread koekjes en die glutenvrij als je voor de juiste havermout kiest.

Havermout koekjes maak ik van havermeel. Ik noem het zelf havermoutmeel, want het is eigenlijk havermout die ik in mijn koffiemolen fijn maal. Een keukenmachine kan dit ook.


100% havermout en voor de verandering gekozen voor plantaardige boter

Havermout chocolade shortbread koekjes glutenvrij

Normaal bak ik altijd met boter en daarmee bedoel ik echte boter. Omdat boter om dit moment echt erg duur aan het worden is besloot ik toch een keer te kiezen voor de margarine variant. Wij bakten vroeger tenslotte altijd met plantaardige margarine. Echte boter is natuurlijk net iets lekkerder, het is een keuze die je zelf kunt maken. Ik geloof niet dat het thuis-testteam gemerkt heeft dat ik plantaardige margarine heb gebruikt in de havermout chocolade shortbread koekjes.


Havermout chocolade shortbread koekjes glutenvrij

Havermout chocolade shortbread koekjes glutenvrij

Benodigdheden voor ongeveer 30 koekjes;

 1. 250 gram margarine of boter op kamertemperatuur

 2. 190 gram suiker

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 300 gram gemalen havermout tot meel (maal ik zelf met een koffemolen)

 5. 1 ei (normaal gebruik je geen ei maar havermout heeft meer vocht nodig en een ei werkt perfect)

 6. Snufje zout

 7. 100 gram fijn gehakte pure chocoladeHavermout chocolade shortbread koekjes glutenvrij maken

 1. Kneed alle ingredienten goed door elkaar en voeg pas op het laatst de fijn gehakte chocolade toe. Het deeg is behoorlijk kleverig. Ik rolde het een beetje op en liet het kort iets steviger worden in de koelkast. Na ongeveer 30 minuten is het iets steviger en kun je van het deeg een rol maken.

 2. Doe de rol in plastic folie. In de folie gaat het egaal rollen nog beter. Laat het deeg nog minimaal 30 minuten in de koelkast liggen. Nog beter is het om een nacht in de koelkast te laten koelen.

 3. Met dit recept heb je 2 rollen deeg.

 4. Verwarm de oven voor op 175 graden.

 5. Snij de rollen shortbread in plakjes en bak ze in ongeveer 13-16 minuten nèt niet bruin.


Je kunt een rol deeg ook in de diepvries bewaren. Zo kun je altijd last minute het deeg iets ontdooien, in stukken snijden en afbakken.Hoewel ik van grove stukken chocolade hou, is het bij dit recept niet handig. Chocolade laat zich niet goed doormidden snijden bij het snijden van de plakjes koek.

Gerelateerde posts

Opmerkingen


bottom of page