top of page

Chocolade bananenbrood met havermout


Chocolade bananenbrood met havermout
Er lagen bananen op de fruitschaal wat ongeduldig te wachten. Hier moest echt iets mee gebeuren, want er verschenen kleine bruine stipjes op de schil. Als ik een banaan over heb, dan verdwijnt hij meestal in mijn ontbijt de volgende dag. Maar zijn het er meer, dan ga ik er graag mee aan de bak. Bananenbrood of moet ik het cake noemen, gaan er bij ons thuis altijd goed in. Bananenbrood, maar dan een beetje gezonder, daar had ik zin in. Iets minder suiker, minder vet en havermoutmeel in plaats van tarwe. Yes! Project chocolade bananencake met havermout, maar dan iets gezonder is goed gelukt.

Havermout, pure chocolade, nootjes en bananen; we gaan preppen oftewel: een gezonde voorraad creëren om later van te snoepen. Vries de plakken in tussen bakpapier!

Eet je graag glutenvrij? Zorg er dan voor dat je havermout echt glutenvrij is. Dit staat op de verpakking.
Chocolade bananenbrood met havermout iets gezonder
 1. 75 gram havermoutmeel (maal ik zelf met koffiemolen)

 2. 50 gram havermout

 3. 60 gram rietsuiker of suiker naar keuze

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. 50 gram cacaopoeder

 6. 4 bananen

 7. 50 ml neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie)

 8. 180 ml melk

 9. 50 gram geraspte kokos

 10. 2 eetlepels citroensap

 11. 1 theelepel baking soda

 12. 5 gram zout

 13. 2 eieren

 14. 1,5 eetlepel goede instant koffiepoeder (of 2 zakjes)

 15. 40 gram zonnebloempitten

 16. 40 gram noten naar keuze

 17. 1 theelepel kaneel

 18. cakevorm van 26-28 cm


Versier eventueel de bovenkant:

 1. 125-150 gram pure chocolade

Chocolade bananenbrood met havermout

Chocolade bananenbrood met havermout maken

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven), bedek je bakvorm met bakpapier. Ik maak vaak een grote flap van bakpapier, deze steekt aan 2 kanten aan de brede zijde van de bakvorm uit. Op deze manier kun je straks zonder problemen je bananenbrood heel uit de vorm halen. Bananenbrood is, zeker als het nog warm is, altijd een beetje kwetsbaar.

 2. Weeg alle ingrediënten af, behalve de pitten en noten en doe ze in een beslagkom.

 3. Prak je bananen en voeg ze toe. Meel eventueel de havermout tot meel. Of gebruik het meel van je eigen keuze. Roer alles goed door elkaar. Voeg tot slot de zonnebloempitten en iets grof gehakte noten toe.

 4. Roer het geheel door en vul je bakvorm.

 5. Bak je bananencake in 40-45 minuten gaar.

 6. Smelt voor de strepen 125-150 gram chocolade au bain marie. Neem een klein theelepeltje en maak strepen het lepeltje vol chocolade heen en weer over je cake te bewegen.


Het is een beetje moeilijk om vanaf te blijven, maar probeer het chocolade bananenbrood wat af te laten koelen. Als het bijna is afgekoeld kun je hem uit de bakvorm halen. Ik vind het altijd lekker en mooi om met gesmolten chocoladestrepen te trekken over de bovenkant, maar het is niet perse nodig.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page