Havermout koekjes


Havermout koekjes
Ik probeer steeds vaker een middenweg te vinden. Af en toe vreselijk over de scheef gaan tegenover gezond, vezelrijk met een beperkt gebruik van suiker, vet en melk.  Bijvoorbeeld met deze Havermout koekjes.

Zo maak ik met enige regelmaat al jaren het recept van deze havermoutkoekjes. De basis komt uit het boek: Superfood van Patty Harpenau. Ik heb het vroeger gekregen bij een bekend merk havermout.

Het recept is een basis, ik heb de koekjes al veel vaker gemaakt en pas het recept aan al naar gelang wat er voor ingrediënten in huis zijn en misschien zelfs op moeten. Je kunt het zo gezond en vezelrijk maken als je wilt. Kies tussen bloem of volkorenbloem, of spelt. Tussen boter of olie, Tussen suiker of honing. Tussen wat krentjes en veel krenten en andere gedroogde vruchten en kokos.

Maak er vooral lekker veel . De koekjes worden na een paar dagen lekkerder en als het er teveel zijn: je kunt ze ook invriezen!


ingrediënten voor havermout koekjes


Recept havermoutkoekjes

Benodigdheden:

  1. 70 gram bloem

  2. 70 gram volkoren bloem

  3. 100 gram havermout

  4. 80 gram boter

  5. 45 gram olie (bijvoorbeeld zonnebloem)

  6. 160 gram lichtbruine basterdsuiker

  7. scheutje natuurlijke vanille essence

  8. 1 ei

  9. snufje zout

  10. 2 eetlepels citroensap of melk of water

Zelf toevoegen naar smaak (wat heb je allemaal nog voor restjes over?); ik koos los uit de hand voor:

  1. cranberry’s

  2. walnoten

  3. 100 gram walnoten fijn gehakt, niet té fijn (1 zak walnoten van de lidl bevat 200 gram walnoten. Het resterende deel bewaar je voor de versiering)

  4. gemalen kokos

  5. koekkruiden


Havermout koekjes op siliconen bakvel

Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Meng alle ingrediënten door elkaar behalve de 2 eetlepels citroensap, water of melk. Voeg dit in enkele delen toe tot het deeg stevig maar smeuïg is.

Maak kleine balletjes. Ik maakte ongeveer 35 balletjes van dit deeg.

Duw het balletje plat met een vork en bevestig een walnoot op het koekje.


Duidelijke kookwekker, 23 minuten wachten op de havermoutkoekjes

De koekjes zijn na 20 – 25 minuten in de oven klaar.


Havermoutkoekjes gepresenteerd op blauwe schaal
Havermoutkoekjes gepresenteerd op schaal

Geen kleur uit een potje of flesje op het koekje vandaag. Ik leg de koekjes gewoon op dit prachtige bord uit Portugal.  Geen onnodige ingrediënten. Lekker stevige koekjes die lekker zoet zijn van de kokos en cranberry’s.

Welke aanpassingen ga jij bedenken bij deze gezonde basis?
0 opmerkingen

Gerelateerde posts