top of page

Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek


Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek review
Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek
Vorige week donderdag 9 maart was ik uitgenodigd bij de boekpresentatie en workshop van Heel Holland Bakt winnares Annemarie Pronk. Het was prachtig weer toen ik langs het Westerpark naar de locatie Amsterdam Flavours liep. Ik had mijn jas nog niet uitgetrokken of ik werd al opgewacht door Annemarie.  Leuk, want we hadden even een onderonsje over hoe het boek tot stand is gekomen en over de mooist gebakken opdracht in Heel Holland Bakt ooit: de kleurige spekkoek!


Annemarie heeft na het winnen van het programma hard gewerkt aan haar eigen bakboek Heel Holland bakt met Annemarie. Zo precies als zij op de televisie aan de slag ging, zo maakte zij ook haar eigen bakboek. Omdat hier heel veel tijd in ging zitten, nam Annemarie zelfs een paar maanden vrij. Op die manier lukte het haar om alles tot in de puntjes uit te werken.


Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek de bloggers aan het werk

In Heel Holland Bakt ging Annemarie heel goed gepland aan de slag. Blijkbaar is dit echt een talent van haar, want ook de workshops bij haar boekpresentatie had zij goed onder controle. Zij gaf maar liefst 6 (!) workshops tegelijk. Het waren allemaal heerlijke recepten uit haar bakboek.


Aan het eind van de middag zijn we met zijn allen aan een lange tafel al het lekkers gaan proeven. Het was alsof we een grand dessert kregen. Plots zat ik met een bordje vol zoete baksels. Het was 17.00 en we hadden nog niets gegeten.


Maar misschien ken je de spreuk: Life is short, eat dessert first! Daar hebben we ons die dag aan gehouden.

Annemarie met haar regenboog spekkoek

Ja Annemarie, laat hem iedereen zien! Want heeft heeft je vele uren werk gekost. Het duurt namelijk al snel zo’n 5 uur om de spekkoek te maken. Mag ik zeggen dat dit de winnende koek was? En niet het strandspektakel in de finale?

Wow, wat is die koek mooi. In het programma leek Robèrt zelfs stil te vallen. Ik heb thuis een plakje van de koek in de koelkast liggen. Ik krijg het niet over mijn hart om hem op te eten, hij is gewoon te mooi. Kon ik er maar een lijstje om maken en ophangen.


Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek
Petitfourtjes in vier verschillende smaken

Wie is degene die het boek het meest zal gebruiken?

Het voelt een beetje alsof de recepten uit het bakboek best persoonlijk zijn. Alsof het een verzameling is van recepten die Annemarie in de loop van de tijd heeft verzameld van familie, vrienden en collega’s. Of heb ik het mis?Annemarie: “Ja, dat klopt wel een beetje. Favoriete recepten, verzameld in de loop der jaren, hebben er zeker een plek in, soms zijn ze wat aangepast of met een twist. Ik ben dan ook waarschijnlijk zelf degene die het boek het meest van iedereen gebruikt
smiley


De inhoud is lekker divers maar vooral lekker en relaxt. Het is echt zo’n boek die je op vrijdag pakt omdat je voor het weekend wat lekkers wilt bakken. Voor veel  mensen of niet, met het ontbijt, voor en met de kinderen, als dessert en voor feestdagen. Denk dan aan Sinterklaasspeculaas, Kerstkransjes, oliebollen, maar ook een bruidstaart.


Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek de yoghurttaart
Sinaasappel yoghurttaart met lemoncurd

Ieder recept wordt verleid door een prachtige foto en een pagina of zelfs meerdere pagina’s waarin Annemarie de recepten je stap voor stap uitlegt.


Wat met opvalt aan Annemarie, maar ook bij haar voorgangers, is dat alle delen van het recept zelf worden gemaakt. Maak je petitfourtjes met bitterkoekjes? Je zou de bitterkoekjes ook kant en klaar kunnen kopen, maar dat doen zij niet. Alles wordt zelf gemaakt.


Bakboek van Annemarie. Heerlijke koekjes

Deze drie toppers wilde ik je heel graag laten zien. Ze werden alle drie gemaakt tijdens de workshop bij de boekpresentatie en uitbundig geproefd.Links: Penceetaart: we smulden allemaal van deze taart. Hij smaakte namelijk een beetje naar een gevulde koek! Hij bevat frangipanevulling,  frambozen- en abrikozenjam.


Midden: Brosse zebraspritsen. Lekker dat ze waren!  Twee smaken in één koekjes. Een Hollandse klassieker.


Rechts: Smeuïge brownies met een vulling van karamel en noten!

Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek

De hoofdstukken: bakken voor veel mensen en bakken met en voor de kinderen vond ik beide ook vernieuwend. Je bent jarig en wilt trakteren op je werk, of zoals Annemarie bij de kerk of bij de zangrepetitie. Heerlijke inspiratie zoals de kokosplaatkoek op de foto links.


Wat zullen de kinderen blij zijn met zo’n moeder. De taart rechtsboven: met de snoeptaart met twee lagen mag je mij ook best verrassen op mijn verjaardag. Ook versierde Annemarie haar kruidnootjes met chocolade en disco-spikkels, maakte smakelijke mini cupcakes op een stokje, maar ook meringuelolly’s en makkelijke appelflappen.


review Heel Holland Bakt met Annemarie bakboek

Wat een heerlijk boek: heel Holland bakt met Annemarie

Met Annemarie in huis heb je een fijn familiebakboek en dus kan er met liefde gebakken worden. Spritsen, een advocaatslof, cake, appeltaart, boterkoek, gevulde koeken, moorkoppen, scones, kaneel broodjes en snelle zandkoekjes, broodjes en wat speciale recepten voor bij een echt feest. Dit zijn het soort recepten die het op mijn blog het beste doen. Gewoon lekker bakken!
Heel Holland Bakt met Annemarie is te koop bij de boekenhandel. ISBN: 9789021564821


Bestel je eigen gesigneerde exemplaar via de website van Annemarie.

Wist je dat Annemarie ook workshops geeft? Volg Annemarie via Instagram en Facebook!


Stel je vraag aan Annemarie en maak kans op Heel Holland Bakt met Annemarie! Blijf dus in de buurt of schrijf je in voor de nieuwsbrief! Zo ontgaat je niets en krijg je al dat lekkers zo in je mailbox.


-- DANK --
Bedankt Kosmos uitgevers, voor de uitnodiging van de boekpresentatie en de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Harold Pereira, Dana van Leeuwen (zwart-wit foto’s), en Roland J. Reinders.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page