top of page

Het basisbakboek van Laura Kieft


Het basisbakboek van Laura Kieft
Het basisbakboek van Laura Kieft
Eindelijk daar is het dan: Het basisbakboek van Laura’s Bakery oftewel Laura Kieft. Laura’s Bakery is ongetwijfeld Nederlands grootste bakblog en dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Al ruim 6 jaar blogt Laura met hart en ziel over haar liefde voor het bakken in Laura’s bakery en met haar imposante kennis van het proces rondom bakken op Handige baktips.

Het basisbakboek van Laura Kieft

Laura Kieft met het basisbakboek net van de drukker

Ja, daar is ze; Laura Kieft. Ze is helemaal blij bij de boekpresentatie van haar “kindje” . Ik ken Laura al een aantal jaar en vindt haar echt een heerlijke meid; integer, eerlijk, intelligent en altijd vol ideeën. Ze is echt een vraagbaak en weet heel veel over bakken en alles wat daarbij komt kijken.Het basisbakboek van Laura Kieft is pas net een paar dagen uit als de uitgever vertelt dat Laura in de top 60 binnenstormde op de 39e plaats. Inmiddels is het boek al voor een 2e druk naar de drukkerij!  Yes, een warme start dus. Ik kan het ook niet laten dit review iets langer te maken dan gebruikelijk. Hoe kan ik nu kiezen uit al die foto’s? Hoe kan ik nu kiezen uit alles wat Laura schrijft. Het is net een dagboek, een zoet dagboek dat wel.


Het basisbakboek van Laura Kieft

Voor in het boek vind je een inhoud met als belangrijkste hoofdstukken: vullingen en toppings, koekjes, cakes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en schuimpjes: het basisgebak in de keuken. Bij iedere basic volgt een heerlijke rij recepten.


Is dat niet hoe we het liefst bakken? Gewoon een lekkere cake, koekjes, meringues of biscuit, maar dan net een beetje anders. Anno nu.

Het basisbakboek van Laura Kieft

Hoe het allemaal begon. Een heel eigen verhaal en zo herkenbaar.  Laura vertelt over het ontstaan van Laura’s bakery. Het bakken is haar met de paplepel ingegoten; als klein meisje bakte Laura al regelmatig koekjes met haar ouders. In 2009 begon Laura thuis met het decoreren van taarten en cupcakes. Om de foto’s aan haar familie te laten zien plaatste Laura de taarten online. Het bakken, decoreren, schrijven en fotograferen vond Laura ontzettend leuk en Laura’s bakery geboorte was een feit.


Laura’s bakery is enorm gegroeid.  Dat is niet vanzelfsprekend, Laura heeft hier  hard voor moeten werken en een hoop lef moeten tonen om zover te komen.


Het basisbakboek van Laura Kieft

Laura: “Er wordt mij vaak gevraagd wat ik nu eigenlijk het leukste vind om te bakken. Dan twijfel ik altijd een beetje tussen koekjes en cakes, maar toch zijn het de koekjes die ik elke keer weer als eerste noem. Ten eerste omdat ik gek ben op rauw koekjesdeeg (ja, ik geef het toe), ten tweede omdat ik het fascinerend vind wat je allemaal kunt doen met het deeg.”

Ongeschreven regels

Na een knusse kennismaking met Laura beginnen de lessen basisbakken met het hoofdstuk met vullingen en toppings met Laura’s lieveling: koekjes! Ieder hoofdstuk begint met een paar pagina’s vol uiteenlopende tips en trucks. Want hoe en waarom moet je koekjesdeeg koelen? Hoe kun je koekjes het best bewaren? Hoe voorkom je dat koekjes uitlopen en hoe kun je plakkerig deeg weer werkbaar maken? Dit en nog veel meer handige weetjes vind je bij ieder hoofdstuk.


Het basisbakboek van Laura Kieft

Het bakboek is een verlengde van Laura’s bakery. Dat komt overal terug. De stijl van schrijven, de fotografie, de recepten. Het voelt of Laura naast je zit en je van alles vertelt. Het is een heel persoonlijk boek geworden.Links: uit het hoofdstuk cakes: Koffiecake met mascarponecrème.


Het basisbakboek van Laura Kieft

Ieder recept is voorzien van een prachtige foto. Laura fotografeerde de recepten uit het boek allemaal zelf. Ieder recept begint met een persoonlijke note.


Uit het recept: Taart met fudge en rood fruit: Sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk het is om fudge te maken, heb ik al vele verschillende soorten uitgeprobeerd. Dit recept is iets anders dan mijn eerder variaties. Nu gebruik ik de fudge namelijk als vulling in een taart. Dat resulteerde in een machtige taart met nog meer smaken en structuren.

Het basisbakboek van Laura Kieft

Laura taarten zien er vaak zo vrolijk uit en soms zelfs een beetje stout door bijvoorbeeld het toevoegen van smarties. Een feestje om te zien.


Boven: Kwarktaart met perzik en aardbeien.Onder: Verjaardagsbrownie.


Het basisbakboek van Laura Kieft

Met schuimpjes kun je zoveel meer doen dan koekjes maken. Van  schuimgebak,  als topping in een dessert of bijvoorbeeld een heel schattig bakje van schuim.


Links: een elegante Meringue laagjestaart met chocola en fruit.


Midden: Meringue sandwiches gevuld met ganache.


Het basisbakboek van Laura Kieft

Misschien best machtig om te eten, maar zeker ook machtig om naar te kijken. Wat vind je van deze Maltesertaart?


Laura’s Bakery, maar dan zonder wifi, een stevige gebonden versie.


Laura heeft bijna 40.000 fans op facebook en is daarmee de lieveling onder de bakblogs. Laura is zo echt zichzelf. Met dit bakboek in je boekenkast heb je echt een basic in huis, een boek waar je altijd op terug kunt vallen. Vol zoete achtergronden, inspiratie en tips. Een boek waarmee je een snelle cake kunt bakken maar ook een echte feesttaart kunt presenteren.


Het basisbakboek is een verlengde van Laura’s blog, Dat zie je en voel je op alle pagina’s. Het is de stijl van Laura, de foto’s, de tekst, de manier van schrijven. Het is Laura’s Bakery, maar dan zonder wifi, in een stevige gebonden versie.Het basisbakboek van Laura’s bakery (Laura Kieft) is verkrijgbaar in de boekenwinkel.

ISBN109462501483 ISBN139789462501485


-- DANK --
Met dank aan uitgeverij Forte Culinair voor de mogelijkheid een review te schrijven van dit leuke bakboek. De fotografie van de recepten is van Laura Kieft. De fotografie van Laura: Simone van den Berg & Fresh Food Photo’s.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog”

Gerelateerde posts

Comments