top of page

Het gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme


Het gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme
Het valt mij op dat het Belgische deel tussen mijn bakboeken van opvallend hoge kwaliteit zijn. Ook nu is er weer een pareltje op de markt. Claudia Allemeersch (oud winnares Beste Hobbykok van Vlaanderen) en Roger van Damme (Topchef -Patissier) hebben elkaar ontmoet in een keuken in Dubai. Claudia vertelde Roger dat zij al zijn boeken had maar ze de boeken eigenlijk niet gebruikte omdat het er allemaal zo ingewikkeld uitzag. Ze besloten samen om hier iets aan te doen. Zo ontstond na geduldig werken en veel proeven Het gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme. Meer dan 100 recepten waarvan een deel eenvoudig te bakken zijn en waarmee een luxe versie werd ontwikkeld met verfijnde crèmes, vullingen en decoraties.

Roger over Het gebak: "Het perfectionisme en enorme geduld van Claudia hebben ervoor gezorgd dat hier een boek voor u ligt waar werkelijk iedereen mee aan de slag kan. Grootmoeder die op woensdagmiddag met de kinderen een eenvoudige cake wil maken, of de vergevorderde hobbykok die graag zijn of haar gasten verrast tijdens een gastronomisch diner met een bijzondere creatie."

Maakt dit jou net zo nieuwsgierig als dat ik was?


Het gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme

Even voorstellen

Geheel rechts: Claudia Allemeersch; de allereerste winnares van het programma 'Beste hobbykok van Vlaanderen' en auteur van enkele kookboeken.

Links van Claudia: Roger van Damme; topchef-patissier. Zijn lunchlounge in Antwerpen 'Het gebaar' kreeg in 2010 een eerste Michelinster. Roger is tevens bekend op NJAM, de Belgische variant van 24 Kitchen.


Helemaal links: Martine; vriendin van Claudia en eigenaar van een fruithoeve.

Rechts van Martine vind je Wendy; vanaf de eerste aflevering van 'Beste hobbykok van Vlaanderen' de rechterhand van Claudia.


Inhoud Het gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme

Wat voor recepten kun je verwachten in Het gebak?

De inhoud laat een behoorlijke hoeveelheid aan recepten zien voor cakes gevolgd door een luxe versie, een hoofdstuk klein gebak en een groot hoofdstuk met crèmes, vullingen en decoraties die gebruikt worden in de cake-recepten.


Pain de Gênes

De recepten bevatten allemaal een duidelijke stap voor stap uitleg en zijn allen voorzien van een prachtige foto van een culinair kunstwerkje. Er is zoveel te zien op de luxe versies dat ik er misschien wel langer naar kan kijken als naar een gemiddeld schilderij. Wat zie je allemaal; wat voor cake is het, is de cake gevuld, welke decoraties vind je bovenop en kun je deze zelf maken?


Sachercake en rechts Sachertorte op Belgische wijze op basis van orangettes

Een prachtig voorbeeld van hoe het boek is opgebouwd. Zowel het klassieke basisrecept als de luxe variant met het basisrecept worden apart beschreven. Maar om het beter aan je te laten zien zet ik de twee naast elkaar. ln Het gebak staan de recepten apart, maar wel direct na elkaar beschreven.


Links de klassieke Sacher: Chocoladecake gevuld met abrikozenjam. Het originele recept is uiteraard geheim maar deze eigen versie zal vast de smaakpapillen wakker schudden.


Rechts: Sachtertorte op Belgische wijze; op basis van orangettes. Deze cake bevat is beslag van de klassieke Sacher en bevat onder andere toefjes orizaba crème; een romige crème met eidooiers, room, mascarpone en Orizaba-melkchocolade van Valrhona.


Links chocolade cheesecake, midden Caramel banana cake en rechts karamel dadelcake

Links: Op basis van het klassieke cheesecake-recept: Chocolade cheesecake met veel fruit, oma's crumble en witte chocolade.


Midden: Karamel bananacake met bananencake in de basis. Met onder andere steranijs, karamelpasta en coulis van mango in chocoladecups.


Rechts: Karamel-dadelcake op basis van het recept van klassieke dadelcake met de smaken van Dubai met onder andere dadelsiroop, sinaasappelsnippers, peperkoekkruiden en gekaramelliseerde dadels.

Naast de klassieke cakes en de upgrade van het recept vind je ook basisrecepten van klassiekers als tuiles, cannelé, brownies, scones, madeleines en financiers

Crèmes, vullingen en decoraties om je cake er prachtig uit te laten zien

Een heel groot deel van de recepten vind je terug in magische hoofdstuk met crèmes, vullingen en decoraties. Hier leer je de vele decoraties maken met subtiele smaken en structuren. Het is mij duidelijk; hier kan ik nog ontzettend veel leren.


Links kruidenkoek rechts Pain d'épices

Vooruit, tot slot nog een heerlijk voorbeeld van twee recepten met in de basis:

Links: Kruidenkoek met een deel tarwebloem en een deel amandelmeel.


Rechts: Pain d'épices: Deze cake is letterlijk gemaakt met ringen cake uit de kruidenkoek en aangekleed met onder andere tonka crème, gekarameliseerde hazelnootjes, chocoladedecoratie, chocolade- en oma's crumble en tuiles.


Het gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme, wat kun je verwachten?

Wie graag cake bakt is met het Gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme in de hemel beland. Verwacht geen gewone cakes met verhoudingen 1:1:1:1 boter, suiker, ei en bloem, maar geheel eigen klassieke variaties met soms bijzondere ingrediënten. De cakes zijn slechts de basis van deze cakebijbel. Roger van Damme leert jou in het hoofdstuk over vullingen, decoraties en ... klassieke cakes een professionele uitstraling te geven. Deze decoraties zijn ook heel geschikt om te gebruiken bij andere taarten en desserts.


Het boek is geschikt voor zowel beginners als flink gevorderden. Laat je niet schrikken door de prachtige foto’s vol decoraties die ik je heb laten zien. Je kunt ook starten met een enkele decoratie en dan al experimenterend bijleren en ontdekken dat jij dit ook kunt.


Het gebak van Claudia Allemeersch en Roger van Damme

Is verkrijgbaar bij de boekenwinkel

ISBN: 9789401496193

Wil je de de link naar dit review graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


-- MET DANK AAN --

Graag wil ik Uitgeverij Lannoo bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Het gebak van Claudia Allemeersch & Roger van Damme. De fotografie is van Heikki Verdurme.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page