top of page

Review: Een Groot Gebaar van Roger van Damme


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme
“Het spijt me heel erg meneer van Damme. Ik schaam me een beetje. Ik ken u namelijk niet en dat is heel erg jammer. Terwijl u toch met enige regelmaat op de televisie te zien bent. Helaas, ik woon niet in België maar in Nederland.”

In Nederland kijken we graag naar 24 kitchen om ons kook- en bakniveau een beetje op te krikken. In België is Njam!, de culinaire zender. En geloof me, we kunnen van onze zuiderburen op culinair gebied nog veel leren.


Hoewel je de grens tussen Nederland en België met de auto haast naadloos passeert, is deze grens op culinair gebied eigenlijk heel groot.  

Wat blijkt? Ik heb sinds augustus dit jaar vele lessen gemist van Roger van Damme met zijn programma Zoete Zonde op Njam!  Dit is een programma waarin Roger je meeneemt naar de grondbeginselen van exclusieve desserts.


Helaas is Njam! niet te zien op de Nederlandse televisie. Gelukkig kun je de programma’s van Njam! wel online bekijken, ook de lessen van Roger van Damme.


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme

Geheimen delen

“Meneer van Damme,  weet u, u  bent vreselijk aardig! Twintig jaar geleden startte u een tearoom in Antwerpen. U verhuisde naar een nieuwe locatie. u heeft 20 jaar hard gewerkt in “Het Gebaar”, uw lunch lounge in Antwerpen. U werd chef van het jaar, kreeg een michelinster en presenteert een culinair programma bij Njam! En nu, geeft u ons zonder schromen, geheimen van 20 jaar “Het Gebaar” prijs.”


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme

Het niveau dat in dit prachtige boek is natuurlijk voor vele onder ons een mooie droom. Het dessert is opgebouwd uit veel verschillende kleine gerechtjes die elk voor een beleving zorgen. Roger zoekt naar entertainment op het bord.


Roger: “Ik kan het nog altijd niet over mijn hart krijgen om maar drie ingrediënten samen op een bord te brengen. Net als bij een optreden waar hoogtepunten worden afgewisseld met rustpunten, wil ik dat je elke 2 tot 3 happen telkens weer een verrassing in je mond krijgt. Ik maak niet gewoon iets om te eten, het gaat veel verder dan dat. Het wordt een optreden in je mond.”


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme

Gelukkig kan ik tot twintig tellen want dat blijkt het aantal eetbare onderdelen te zijn van dit recept: Celebration. Van frambozen espuma, witte chocolade bavarois, basilicumcremeux tot een crunch balletje. De smaken, de textuur, de opbouw: alles tot in de puntjes uitgevoerd. En stuk voor stuk kun je al deze twintig onderdelen zelf maken.


Na het omslaan van de prachtige pagina met  foto en rechts de tekening van de opbouw van het dessert vind je alle recepten van alle onderdelen stuk voor stuk terug. In dit geval dus twintig recepten!


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme

En….. krijg je het een beetje benauwd dat dit je niveau niet haalbaar is voor jou? Geen nood Roger van Damme eindigt ieder recept met een eenvoudige versie, oftewel: The easy way.


De “easy way”, dit is de versie die mij aanspreekt omdat ik hier ook mogelijkheden zie voor mijzelf. Zo kun je ook als oprecht geïnteresseerd beginner, daadwerkelijk zelf aan de slag.


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme

Roger van Damme brengt met een Groot Gebaar briljante, soms een tikje excentrieke desserts dichter bij huis. Kan ik dat ook maken? Jazeker! De korte en bondige recepten zijn duidelijk beschreven.


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme

Foto links onder: Botanique. Het zou me niet verbazen als dit dessert gebaseerd is op de plek waar je de lunch lounge “Het gebaar” kunt vinden: De hovenierswoning van de Antwerpse botanische tuin.

“Voortaan zal uw naam op mijn tong liggen als ik aan zoete kunst denk. Aan een bord vol eetbare creaties, die ik niet op wil eten, omdat het dessert te prachtig is.

Ik zou eigenlijk het liefst een doggybag willen vragen om het kunstwerk stilletjes mee naar huis te nemen.  Zo kunnen mijn ogen thuis nog lang nagenieten. Maar helaas hebben we meer zintuigen. Wat het oog waarneemt, willen de smaakpapillen ook graag proeven. En dus is de kans groot dat ik toch overstag ga, en tot het zover niet zal komen… Blijft de doggybag zal onaangeroerd liggen in Het Gebaar.”


Review: Een groot gebaar van Roger van Damme

Een Groot Gebaar, wat een prachtig, inspirerend boek van Roger van Damme. Het is echt een aanwinst zeker voor de fans van Rogers programma bij Njam!: Zoete Zonde en aan iedereen die graag zich wil verdiepen in heerlijke desserts van topniveau.


Een groot gebaar van Roger van Damme

In België kun je een Groot Gebaar kopen in de betere boekenhandel.

ISBN: 9789462770157

-- DANK --

Dit review is mogelijk gemaakt door Njam nv uitgeverij. Hartelijk dank hiervoor. Volg Njam! ook op: Instanjam
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments