top of page

Hete lucht oven vs elektrische oven en combimagnetron


Hete lucht oven vs elektrische oven en combimagnetron
Raar eigenlijk, als ik het over bakken heb, denk ik altijd meteen aan een oven. Zo ben ik opgegroeid. Eigenlijk ben ik best verwend, want waar ik ook woonde er was altijd plek voor een oven. Toen ik jong was, hadden de meest mensen vaak een gasoven. De gasoven heeft inmiddels behoorlijk ruimte moeten maken voor de elektrische oven en combimagnetron.  Hete lucht oven vs elektrische oven en combimagnetron; wat kun je verwachten?

De gasoven heeft plaats gemaakt voor elektrische ovens en combimagnetrons

Zoveel soorten mensen, zoveel soorten ovens . De oven is voor de thuisbakker het belangrijkste instrument in de keuken. Dat is de plek waar het allemaal gebeurt. Hier vindt een scheikundig proces plaats, waarbij een handje losse ingrediënten transformeert tot een smaakvol resultaat. Zelf heb ik thuis een hete lucht oven. Maar misschien heb jij een elektrische oven of toch een combimagnetron. Wat is eigenlijk het verschil?

Heteluchtoven

Bij de hete lucht oven komt de warmte van boven en onder.  Achterin de oven is een ventilator ingebouwd. Deze verspreid de warmte gelijkmatig door de oven.  Bij veel recepten staat dat je het gerecht in het midden van de oven moet bakken. Dit is bij een hete lucht oven niet perse nodig omdat de lucht door de hele over wordt geblazen. Zelf prefereer ik de positie 1/3 het meest. De oven blaast de warmte door de hele oven maar op deze plek komt de warmte het meest gelijkmatig op de bovenkant van je gerecht.


De ovens hebben meestal in ieder geval hete lucht en een grill. Maar je kunt ook meer opties hebben als functie welke stoom creëert. Zelf lijkt met dat heel prettig bij het bakken van brood. Daarbij kan stoom je maaltijd bereiden zonder vet.


Sommige hete lucht oven hebben een functie waarbij je de boven- of onderwarmte uit kunt zetten. Dit kan handig zijn voor een knapperige onderkant of juist bovenkant.

De oven is iets sneller warm en bakt volgens de beschrijvingen ook iets sneller je gerechten. Zelf merk ik hier eigenlijk weinig van. Leer je oven kennen, dan weet je of de gemiddeld genomen de receptuur ook van toepassing is op jouw oven.


Wil je de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

20 jaar oude oven

Elektrische oven

De warmte komt bij een elektrische oven vanaf beneden. Het duurt wat langer om de oven op de juiste temperatuur voor te verwarmen. Maar als je de verwarmt is, blijft de temperatuur wat constanter dan bij de hete lucht oven.


Bij een elektrische oven is het belangrijk dat je het rek in het midden plaatst. Probeer de oven ook ruimte te geven door, zodat de warmte naar boven kan.

Combimagnetron

Zelf heb ik nooit met de magnetronoven gebakken. Ik begeef me dan ook een beetje op onbekend gebied. Om wat meer te weten te komen besloot ik mijn lezers op Facebook en twitter te vragen wat voor ervaringen zij hebben met bakken met de magnetron. En wat blijkt; de combimagnetron is vaak wat kleiner en past daarom makkelijker in een wat kleiner keuken of wordt gekocht als 2e oven. De combimagnetron kun je laten inbouwen in je keuken, maar het is ook verkrijgbaar als vrijstaand exemplaar. Dat kan handig zijn. Niet alle combimagnetrons hebben dezelfde functies. De Hete lucht stand heeft vaak een boven- en onderwarmte met een ventilator. Hierdoor lijkt hij op de hete lucht oven. De conventionele stand verspreid de warmte en lijkt daarmee op de elektrisch oven.


Ik vroeg het mijn lezers op Facebook en Twitter: Bakken met de magnetron: Top of flop?

De ervaringen van de lezers zijn heel divers, maar het merendeel vindt het toch heel prettig om met de combimagnetron te bakken. Een magnetron waarbij je kunt kiezen voor of een magnetronfunctie of een ovenstand met hete lucht lijkt het beste resultaat te geven. Een combinatie van bakken en de magnetronfunctie tegelijk gebruiken neigt een stuk vaker tot mislukken. Mijn nieuwsgierigheid voor bakken in de magnetron met hete luchtfunctie is nu toch wel enigszins gewekt!


Gasoven

Gasovens zijn vaak goedkoop in aanschaf en in het gebruik. De gasoven warmt lekker snel op, maar de temperatuur is minder precies in te stellen. Zij hebben meestal maar enkele mogelijkheden. Ik heb er jaren in gebakken en ben ook met de gasoven opgegroeid. Toch zou ik op dit moment voor een elektrische oven kiezen omdat op termijn minder gas gebruikt zal worden in ons land.


oude oven vs nieuwe hete lucht oven

Tips bij aankoop van een nieuwe oven

 1. Bekijk goed hoeveel energie de oven van je keus gebruikt.

 2. Hoe gaat de oven open? Kun je de deur aanpassen/omdraaien indien je dit graag wilt?

 3. Als thuisbakker is een ontdooi-functie of een rijs-functie in een oven ideaal voor het laten rijzen van brood. Ik gebruik het soms ook kort om boter op kamertemperatuur te krijgen. Dan snij ik boter in stukken op een bord. Deze is in 5-10 minuten klaar voor gebruik.

 4. Zijn onderdelen eenvoudig los te bestellen?

 5. Hoe hoog kan de oven bakken? Sommige ovens gaan tot 230 graden. Persoonlijk heb ik graag een oven die hoger kan bakken. Dit gebruik ik zelf vooral om broden in een pan te bakken (no knead bread) en pizza’s. Deze bak ik liever kort maar op een zo hoog mogelijke temperatuur.

 6. Is de oven of combimagnetron eenvoudig schoon te houden. Er zijn zelfs oven, Pyrolyse-ovens, die tot 500 graden verwarmd kunnen worden en resten zo tot as bakken. Het kost wat energie, maar je oven is dan brandschoon.

 7. Handig: er bestaan ovens met een ingebouwd kinderslot.

 8. Geen oven is hetzelfde. Leer je oven kennen. Ik zet altijd de wekker zo’n 10 minuten eerder bij mijn recepten en beoordeel dan hoe ik het recept verder ga afbakken. Langer, korter, of om de bovenkant te beschermen wat aluminiumfolie hier overheen.  Als recepten het toelaten, draai ik soms halverwege een rekje om, omdat onze oven niet overal even warm bakt.

 9. Bij bakken met een magnetron raad ik je aan op zoek te gaan naar meer informatie. Er zijn magnetrons met ovenfunctie, maar ook ovens met magnetronfunctie met wisselende tevredenheid van de thuisbakkers. Een magnetron die of als oven werkt of als magnetron lijkt beter te bakken. Laat je informeren en neem hier voldoende tijd voor.

 10. Sommige lezers klagen over magnetrons die erg veel lawaai maken, misschien een tip om hier bij de aankoop op te letten.

 11. Neem de tijd om de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Zo ben je uitgebreid  bekend met de vele mogelijkheden van je nieuwe apparaat.

 12. Win informatie in op het internet. Bijvoorbeeld bij Kieskeurig.nl.


Wat zijn jou ervaringen met je oven? Deel het onder dit artikel, zo kunnen we elkaar helpen een goede keuze maken, bij het aanschaffen van een oven of combimagnetron.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page