top of page

Broodmachine wat kun je ermee?


Broodmachine wat kun je ermee
Waarom zou je en broodmachine kopen? Een machine die alles doet: kneden, laten rijzen en afbakken: De broodmachine, wat een uitvinding!  Toen ik jong was had je nog geen broodmachines. Je had wel broodmixen waar je water bij kon doen, kneden en afbakken in een bakblik. Dat deed ik dan ook graag met enige regelmaat. Het brood was niet zo heel erg luchtig, maar ik vond het zo leuk om te doen.  Na een paar jaar besloot ik een broodmachine te kopen. Ik zou er niet meer zonder kunnen en ik zal je uitleggen waarom.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Broodmachine wat kun je ermee

Hoe heerlijk is het om altijd de geur van vers gebakken brood in huis te hebben

 1. Altijd vers brood in huis.

 2. Heb je een allergie voor bepaalde ingrediënten als gluten of lactose? Als je brood zelf bakt weet je wat er in en niet in je brood zit .

 3. Erg leuk om te doen.

 4. Een diversiteit aan mogelijkheden. Iedere machine heeft vele programma’s. Wit, bruin en volkorenbrood, krentenbrood. De meeste machines hebben een snelle stand, deze gebruik ik zelf meestal bij wit brood.

 5. Je kunt kiezen hoe groot je brood wilt bakken, een klein brood, medium of groot brood. Ook kun je kiezen hoe bruin de korst wilt afbakken.

 6. Wakker worden met de geur van brood, als dat geen mooie droom is? Iedere broodmachine heeft een timer.

 7. Ik gebruik de machine vaak als kneedmachine en om het deeg in te laten rijzen. Afbakken doe ik dan in de oven. Bijvoorbeeld als stokbrood of bolletjes. Lekker vers voor bij de  maaltijd.

 8. Met de hand kneden is best een vermoeiende klus. De machine is een uitkomst!


Broodmachine wat kun je ermee en waarom kan ik er niet meer zonder?

Natuurlijk zullen mijn argumenten niet voor iedereen van toepassing zijn. Ik ken veel mensen die ook een broodmachine kochten en na 3 x bakken hem achteraan in de kast hebben gezet. Broodmachine wat kun je ermee? Misschien ben jij wel zo iemand die het leuk vindt om zelf vers brood te maken, om recepten uit te proberen en je hele huis heerlijk te laten ruiken. Daarbij; je hoeft niet perse je  broodmachine te gebruiken om te bakken. Ik gebruik de machine zelf ook heel vaak alleen om te kneden.


Waarom ik liever mijn brood door de broodmachine laat kneden dan door mijn kitchenaid

De kitchenaid is niet heilig. Het is een prachtmachine, hij kan heel veel, maar met de standaard kneedhaak vind ik hem minder goed kneden dan de broodmachine. Sommige keukenmachines hebben overigens een handige kneedhaak te koop, welke het brood beter kneedt en de machine niet zo overdreven laat schudden.  De gewone basic kitchenaid heeft deze haak echter niet.


Broodmachine wat kun je ermee

Hoe werkt de broodmachine?

De broodmachine start ieder programma met het langzaam opstarten van de kneedhaak. De kneedhaak beweegt in het begin dan heel langzaam. Dit is prettig omdat het meel dan langzaam door het vocht gekneed wordt en het meel dan rustig in de bakvorm blijft. De keukenmachine begint eigenlijk te snel,  ook in de laagste stand, waardoor het meel soms wat uit de kom omhoog stuift.

Broodmachine wat kun je ermee

Bijkomend voordeel van de broodmachine vind ik dat het brood in de machine beter rijst omdat het apparaat de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal houdt. Het deeg in de koude kom van de keukenmachine rijst wel, maar gaat minder snel en soepel. Het deeg droogt wat uit als je geen plastic direct op het deeg legt.


Minder ideaal; maar met de keukenmachine als kneedmachine kun je ook goed brood kneden.


Broodmachine wat kun je ermee

Handige tips voor gebruik van de broodmachine!

 1. Let goed op de mogelijkheden van de machine. Wat zijn jouw wensen? Hoeveel brood wil je bakken of wil je verschillende maten kunnen bakken? Eet je glutenvrij en heeft je machine een speciale stand hiervoor?

 2. Kun je makkelijke losse onderdelen bestellen en dan denk ik vooral aan de menghaak en de kom. Als je vaak bakt kan de anti aanbaklaag gaan slijten.

 3. Pas op met zaden: ze beschadigen je machine. Je kunt zaden beter aan het eind van het kneden met de hand toevoegen. Ook kun je na de eerste rijs wat vocht over de bovenkant van het deeg sproeien met de plantenspuit. Strooi daarna het zaad over de bovenkant van het deeg. Tijdens de 2e rijs , klimmen de zaadjes langs de zijkant van het brood mee omhoog en blijven ook bovenop liggen.

 4. Bij veel machines vind je informatie over jam maken in de broodmachine. Ehhh jam? Dat kun je het beste gewoon in de pan maken. Waarom zou je dat in de broodmachine doen? Als de zoete jam in de onderdelen terecht komt is dat niet goed voor je machine.

 5. Zet je broodmachine niet te ver weg, dan gebruik je hem minder vaak.

 6. Zorg ervoor dat je altijd gist in huis hebt, zo kun je altijd last minute brood bakken.

 7. Ben jij een fanatiekeling? Bedenk dan dat je via brood van de bakker en supermarkt jodium binnen krijgt. Jodium is een spoorelement die je lichaam “broodnodig” heeft. Als je vrijwel altijd je eigen brood bakt, gebruik dan gejodeerd zout. Dit is gewoon bij de supermarkt te koop (o.a. Albert Heijn). Let goed op de verpakking. Note: gejodeerd zout van de supermarkt bevat niet zoveel jodium als bakkerszout. Bak je altijd je eigen brood, dan is het wellicht te overwegen om over te gaan op bakkerszout. Veel molens verkopen bakkerszout; maar op het internet vind je ook diverse verkoopadressen.

 8. Als bak-kneus kun je toch lekker brood bakken met me een klant en klaar mix. Water erbij, machine aan en een paar uur later heb je een heerlijk brood. In de supermarkt vind je diverse broodbakmixen of pizzamixen. Zelf vind ik de all-in mixen van Soezie het lekkerst en het prettigst om mee te werken. Helaas zijn deze mixen niet overal verkrijgbaar. Let bij de all-in mixen op dat als er pitten en zaden in de mixen zit, deze de kom kunnen beschadigen. Het is niet zo dat na 1 x bakken met zaden je anti aanbaklaag kapot is, maar je zult het toch vrij snel merken.


Camembert in brood mee gebakken

Voorbeelden van kneden maar afbakken in oven

Camembert in brood; het deeg wordt gekneed in de machine, die ook de eerste rijs voor zijn rekening neem. Ik zet dan altijd een wekker zodat ik het niet vergeet uit de machine te halen. Bewerk het daarna volgens het recept dat je wilt maken en bak het af in de oven.

luxe vlechtbrood
luxe vlechtbrood

Brabantse worstenbroodjes
Brabantse worstenbroodjes

En tot slot; inspiratie!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page