top of page

Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren


Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren
Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren
Eigenlijk vertel ik niets nieuws als ik zeg dat we met zijn allen teveel voedsel weggooien en dat terwijl we allemaal op onze eigen manier ons best doen om dit te voorkomen. Niet teveel koken is een ding, maar eten dat je over hebt goed bewaren is een andere optie. Conserveren en vacumeren van voedsel is helemaal van deze tijd. Er zijn een legio aan mogelijkheden om voedsel te bewaren en sommige zijn verrassend handig! Vacumeren is er zo een. En zelfs met deze methode heb je verschillende manieren van vacumeren.

Een vacumeermachine, wat is dat eigenlijk

Een vacuümmachine haalt de lucht uit plastic zakken of uit speciale vacuüm dozen. Door de lucht uit een verpakking te halen kan krijgt het eten minder kans om te bederven. Bij voedsel in plastic zakken is dit iets langer dan bij de speciale vershouddozen, tot wel 5 dagen langer. Sommige plastic verpakkingen zijn speciaal gemaakt om eten in te kunnen vriezen, andere zijn hier wat minder geschikt voor. Vershouddozen zorgen voor een netjes en overzichtelijke opslag in je koelkast en zijn keer op keer te gebruiken.


Sommige apparaten halen de lucht uit de plastic zak en sealen het door plastic te laten smelten. Andere vacumeermachines halen de lucht uit de plastic zak of vershouddoos zonder het dicht te smelten. Er zijn ook vacuumapparaten die beide methodes combineren.


Welke methode zou het beste bij jou passen


Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren

Ik weet niet hoe jouw koelkast eruit ziet, maar in mijn koelkast staan veel verschillende bakjes, glazen en potten.

Eten dat over is bewaar ik zoveel mogelijk in allerlei soorten plastic en glazen bakken. Je ziet het, ik haal vlak voor het fotograferen diverse soorten en maten uit de koelkast. De hoeveelheid is bescheiden want de avond ervoor hebben was restjesavond. Er is zelfs in een glas met een zakje erom heen. Je moet af en toe toch een beetje creatief zijn om iets te bewaren toch?

Waarom een vacumeermachine kopen

 1. Om je resten van je maaltijd langer te kunnen bewaren.

 2. De houdbaarheid verlengen geldt zowel in de koelkast als in de diepvries.

 3. Eten als vis, vlees en kruidige gerechten kunnen soms erg veel geur af geven in de koelkast, als je het eten sealt, heb je hier geen last van.

 4. Omdat eten minder snel bederft hoef je minder weg te gooien en zo verdient het apparaat zich al snel terug.

 5. Creëer meer ruimte in de koelkast en diepvries. Door het vacumeren met plastic zakken of folie neemt het veel minder ruimte in. Vooral in de diepvries vind ik dit erg handig.

 6. Je kunt eten per portie in vriezen. Dit kan een complete maaltijd zijn, maar ook een persoonsporties. Dit is bijvoorbeeld handig bij aanbiedingen. Vries je vlees of vis in naar hoeveelheid per maaltijd die jij graag gebruikt.

 7. Vers fruit als kersen en aardbeien, verse kruiden: ze zijn geseald langer houdbaar.

 8. Ga je wildwater- kanoën, avontuurlijk kamperen of varen met de boot? Bewaar je paspoort, mobiel of andere belangrijke bezittingen vacuum.

 9. Handig voor backpackers om gedroogd eten goed afgesloten mee te nemen.

 10. Zakken die open zijn kun je “tijdelijk” weer sluiten. Bijvoorbeeld zakken chips. Dit werkt alleen bij machines die plastic door smelten kunnen sealen.

 11. Bewaar kruidige vleeswaren als salami in speciale sealbakjes.

 12. Makkelijk om iets mee te nemen voor onderweg; het blijft langer goed.

 13. Vries diverse soorten groente en fruit in voor smoothies. Zo  kun je per smoothie 1 verpakking uit de diepvries halen.

 14. Je kunt je eten vaak direct in de plastic verpakking koken, denk aan zalm. Op die manier kookt je broccoli mooi groen.

 15. Bewaar het zilveren bestek dat je eenmaal per jaar gebruikt vacuum. Zo blijft het mooi glimmen en hoef je het niet te poetsen!

 16. Uiteindelijk gooi je minder voedsel weg!

 17. Sommige tips zijn vooral voor apparaten die sealen door plastic te smelten, andere zijn meer geschikt voor machines die lucht uit een zakje of doos halen.

Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren
Door het vocht en zuurstof uit het eten te halen met een vacuümmachine, blijft voedsel langer vers en lekker!

Mijn jongste zoon vraagt al jaren naar een vacumeermachine. “Dat is echt heel slim hoor mam, want dan hoef je minder eten weg te gooien!”  De jongeman is me inmiddels voorbij gegroeid en meteen enthousiast als ik vertel dat ik een vacumeermachine mag uitproberen. Zijn ogen glimmen: yes, hij vindt het leuk en vertelt me meteen leuke bruikbare ideeën. Steeds weer verbaas ik me over alle informatieve feiten die hij kent en de dingen die hij zicht afvraagt.Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren

Testen is leuk,  samen uitproberen is nog leuker. En zeker als we allebei zo lekker enthousiast te werk gaan.


Mijn jongste zoon vraagt al jaren naar een vacumeermachine. “Dat is echt heel slim hoor mam, want dan hoef je minder eten weg te gooien!”

Foodsaver

De vacumeermachine die we testen is van Foodsaver, een bekend merk met een uitgebreid assortiment van verschillende vacumeermethodes.  De meeste machines van Foodsaver vacumeren en sealen een zak door het plastic te smelten, net als veel andere machines op de markt.

Deze nieuwe machine is van Foodsaver, de FSV010 werkt anders. Het heeft twee verschillende manier om voedsel te bewaren. De machine kan zowel speciale plastic zakjes met een zuigmond als vershouddozen vacuum zuigen. Beide kunnen opnieuw gebruikt worden en zijn BPA-vrij.

Het werkt heel gemakkelijk. Plaats de plastic zak of doos op het apparaat. Breng de beweegbare kop op het zuigmondje en druk op de knop. Het apparaat zuigt de lucht uit de verpakking en stopt zodra de lucht verwijderd is automatisch.


Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren

De vershouddozen zien er netjes uit. Lekker stevig en doorzichtig zodat je goed kunt zien wat er in de doos zit. Je kunt ze goed stapelen, dat is handig als je ze niet in gebruik neemt. Je kunt je eten luchtarm bewaren in de koelkast, maar ook in diepvries en zo in de magnetron gebruiken. Volg altijd de tips en trucks bij de verpakking.


Altijd heel prettig: ze zijn vaatwasserproof!


Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren

Zie je het kleine groene rondje? Als het ingedrukt is kun je zien dat je het eten vacuum bewaard. Hoe kruidig je vlees en vis ook is, je ruikt er niets van in de koelkast. Wat mij betreft ook heel handig om “tenenkaas” kaasjes te bewaren, want dat geeft altijd veel klachten bij onze kinderen thuis.


Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren

De zakjes bij dit vacumeerapparaat zijn heel erg stevig en hebben een ZIP-sluiting en een mondje waardoor het apparaat de lucht van afzuigen. Je kunt ze opnieuw sluiten en gebruiken. Je moet hierbij natuurlijk wel rekening houden of dit hygiënisch gezien mogelijk is.


Wat zijn die zakjes handig: voor het bewaren van voedsel en tot paspoort en zilveren bestek

Persoonlijk vind ik zakjes erg fijn omdat ze weinig ruimte innemen. Sinds ik weet dat zilver ook echt zilver blijft als het luchtdicht is afgesloten, bewaar ik een deel van mijn zilveren bestek dat ik voor foodfoto’s gebruik, luchtdicht verpakt. Dat scheelt een hoop poetswerk.


Het voordeel van de dozen vind ik dat je het eten zo netjes georganiseerd en slim bewaard in de koelkast. Handig:  Je kunt ze zo vanuit de koelkast in de magnetron gebruiken. Vergeet niet het vacuum van de doos halen voor je dit doet.


De zakken bij dit nieuwe systeem, zijn niet geschikt voor de diepvries. Wil jij juist wel je eten invriezen? Kies dan voor een apparaat dat voedsel sealt door plastic te smelten.


Netjes gevulde koelkast
Netjes gevulde koelkast

Iemand heeft het voedsel met veel liefde verbouwd of geteeld, doorverkocht en het is vervolgens klaar gemaakt in je eigen keuken.


Wij hebben eigenlijk altijd veel eten over. Dit heeft meerdere oorzaken. Soms is het moeilijk in te schatten hoeveel je moet koken. De ene keer wordt er gewoon ook beter gegeten dan de andere keer. Dat kan aan het weer liggen, maar ook aan de kritische tafelgasten bij ons thuis met een adolescente leeftijd. Persoonlijk vind ik dat we eten zo weinig mogelijk weg moeten gooien. Iemand heeft het voedsel met veel liefde verbouwd of geteeld, doorverkocht en het is vervolgens klaar gemaakt in je eigen keuken. Natuurlijk kun je niet overal controle over hebben, maar vacumeren is een eenvoudige manier om je eten, dat met zorg behandeld is, langer te bewaren.


Vacumeermachine gebruiken om voedsel te bewaren, vinden wij thuis ideaal. De koelkast ziet er stukken netter en overzichtelijk uit en het eten blijft langer houdbaar. Je hebt meer controle over het langer bewaren van voedsel. De Foodsaver FSV010 is vooral handig als je meerdere boxen hebt, genoeg zakjes en het vacuümapparaat niet te ver weg staat. Een machine die ver weg in de kast staat gebruik je minder snel.

Omdat we allemaal anders zijn en andere wensen hebben, is het verstandig om te bekijken van je van een vacuum apparaat verlangt. Gelukkig zijn er zoveel verschillende soorten apparaten die het lucht uit je verpakking kunnen halen.

Tips bij het uitkiezen van een vacuum apparaat

 1. Bedenk goed waar je het apparaat voor wilt gaan gebruiken.

 2. Probeer een plekje in de keuken vrij te maken zodat het altijd dichtbij is.

 3. Sommige apparaten sealen enkel folie, andere hebben meer vacuüm-mogelijkheden.

 4. Wat vinden anderen eigenlijk van een apparaat? Lees ook eens de recensies bij de verschillende type en merken apparaten. In de recensies vond ik veel nuttige informatie en tips van anderen.

 5. Sommige zakken zijn wat duurder, maar zijn van goede kwaliteit waardoor je minder last zult hebben van luchtlekken en andere ongemakken.

 6. De zakken van Foodsaver zijn BPA vrij, dit is niet bij alle merken. Vind je dit belangrijk? Controleer dit voor je aankoop.

 7. Het verschil in prijs en kwaliteit is groot. Van gladde en wat dunne zakken van de Ikea tot hoogwaardige, scheurbestendige en herbruikbare plastic rollen folie met reliëf. Let erop dat de zakken of folie ook goedgekeurd en voedselveiling zijn.


Meer Informatie

Ik vond onder andere bij de volgende websites iets meer informatie:

-- DANK --
Dit artikel is een samenwerking met fonQ. De vacuummachine die ik getest heb is de Foodsaver FSV010, kost 89 euro (2017). Meer weten? Lees hier mijn disclaimer

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page