top of page

Hoe maak je Borstplaat

  • 13 nov 2013
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 16 sep

Hoe maak je Borstplaat
Borstplaat hoort echt bij de decembermaand. Vooral de borstplaat van de bakker is erg lekker. Dit heerlijke suikergoed kun je ook heel goed maken in je eigen keuken. De voorpret voor Sinterklaasavond begint op het moment dat je zelf lekker gaat maken. Het is zo ontzettend leuk om op tafel te zetten of om weg te geven. Het bijzondere van borstplaat vind ik dat met slechts een paar ingrediënten de lekkerste borstplaat zelf kunt maken. Het maken vraagt wat aandacht, maar is goed te doen. Hoe maak je borstplaat? Met dit recept voor borstplaat laat ik het je stap voor stap zien.

Op zoek naar betaalbare vanillepeulen

Zelf hou maak ik borstplaat met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Omdat ik nog vanillepeulen in huis had heb ik deze ook toegevoegd en dat proef je. Vanillepeulen zijn best prijzig. Ik koop ze vaak in Duitsland. Hier zijn ze vaak een stuk goedkoper en gewoon in de meeste supermarkten. In Nederland zijn ze af en toe bij de Lidl verkrijgbaar.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Dit is geen recept om met kinderen te maken, de suiker wordt flink heet!
Benodigde ingredienten nodig om borstplaat te maken

De oorsprong van borstplaat

Borstplaat is al een eeuwenoud snoepje en werd vooral rond de 18e en 19e eeuw veel gegeten tijdens de wintermaanden. Het was een luxe lekkernij, omdat suiker in die tijd nog kostbaar was.


Koekjes uitstekers kun je prima gebruiken om borstplaat te maken

Hoe maak je borstplaat

Benodigdheden:

  1. 125 gram witte basterdsuiker

  2. 125 gram fijne suiker

  3. 85 ml slagroom

  4. 25 gram boter

  5. Optie: merg van een vanillepeul

  6. Optie: 1/2 zakje oploskoffie van goede kwaliteit

  7. IJzeren (koekjes) uitstekers

  8. Houten lepel

Borstplaat drogen

Hoe maak je borstplaat

  1. Smeer de vormpjes in met wat boter en leg ze op een vel bakpapier.

  2. Doe de slagroom, de boter, de fijne suiker en basterdsuiker in een pan met een dikke bodem. Voeg eventueel het merg van een vanillepeul toe en breng het aan de kook.

  3. Laat de pan 25-30 minuten op de kleinste warmtebron zachtjes koken. Roer het regelmatig door met een houten lepel.

  4. Na ruim 20 minuten verkleurt het mengsel; het gaat licht karamelliseren.

  5. Als het mengsel van de houten lepel lichte draden trekt is het klaar en kun je de vormpjes vullen.

  6. Draai na 15 minuten de vormpje om zodat ook de onderkant kant drogen.

  7. Laat de borstplaat goed drogen en haal ze uit de vorm.


Voor de mokkavariant voeg je zodra het mengsel klaar is 1/2 zakje goede instantkoffie toe en roer het kort door

Hoe maak je Borstplaat

Hoe krijg je een pan schoon met suikermengsel of een karamellaagje?

De pan met een karamelmengsel krijg je het makkelijkst schoon door het te vullen met water en dit te koken. De suiker zal oplossen. Je kunt hier ook je bestek in toevoegen, dan koken deze ook schoon.



Hoe maak je Borstplaat
Oude foto voor dit artikel

Opmerkingen


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page