top of page

Hoe maak je Borstplaat

Hoe maak je Borstplaat
Het is Sinterklaas avond. Je bent het hele jaar zoet geweest en nu hoop je op een paar hele leuke kadootjes van de Sint. Maar stel dat de Sint en zijn Pieten bij jou thuis komt, hoe leuk is het dan om zelf ook wat lekkers voor hen gemaakt te hebben? Een lekker makkelijk Sinterklaas recept is borstplaat. Je kunt zelf de smaken wat aanpassen. Hoe maak je borstplaat?

Er zijn vele recepten en methoden te vinden op het internet om roomborstplaat te maken. De echte bakkers gebruiken heel nauwkeurig een thermometer.  Dat wil ik me binnenkort zelf ook aan wagen, maar ik ga voor de eenvoudige versie van borstplaat die we allemaal kunnen maken.

Ik heb 3 verschillende vormen getest want ik heb geen echte borstplaat mallen. De borstplaat werd gemaakt in koekjes uitstekers, in siliconen bonbonvormen en de cirkels zijn gemaakt op een macaronmat. Maar of dat allemaal even goed gaat? We gaan het merken!

Hoe maak je Borstplaat

Een stuk beter bevielen de bonbonmallen en de macaronmat van Lékué. Door de macaronmat worden de vormen allemaal even rond maar de borstplaat blijft wel erg dun.  Dat is niet gebruikelijk voor borsplaat maar wel lekker want het is heel erg zoet.

De bonbonmallen werkten ook heel goed. Een nadeel is dat de bovenkant bij dit soort mallen glanzend mooi wordt en de onderkant niet. Dat wil zeggen dat de hartjes borstplaat mat zijn om te zien zoals je op de foto boven en onder kunt zien. Niet dat je het proeft!

Hoe maak je Borstplaat

Recept roomborstplaat

Benodigdheden:

 1. 250 gram basterdsuiker

 2. 85 ml. slagroom

 3. 25 gram boter

 4. 1/2 zakje espressokoffie of anders oploskoffie

 5. cacaopoeder


Hoe maak je Borstplaat

Zo maak je zelf borstplaat

 1. Gebruik je eenvoudige koekjesvormen? Leg dan bakpapier op een glad oppervlak en leg hier de vormpjes op.

 2. Doe de slagroom, het boter en de suiker in een pan en verwarm dit zachtjes.

 3. Laat het een half uurtje zachtjes koken en roer het zeer regelmatig door.

 4. Het vocht zacht deels verdampen en de massa zal afnemen.

 5. Na ruim 20 minuten zie je de kleur veranderen. Ik denk dat de suiker licht begint te karameliseren, tenminste zo smaak het later.

 6. Zet op tijd het gas uit. Wil je een smaakje? Verdeel dan nu de inhoud over evt. meerdere pannetjes.

 7. Roer hier het koffiepoeder door of eventueel een eetlepel cacao naar smaak.

 8. Goed roeren en zodra de inhoud gemengd is vul je de vormen. Je zult de vormen snel moeten vullen want de massa begint al snel te stollen en dan kun je er niets meer mee en wordt het mengsel onhandelbaar.

 9. Zie je witte stipjes en je gebruikt koekjes uitstekers? Dit is het moment om de vorm op zijn zij te zetten en verder te laten uitharden. Dit kan enkele uren tot een ruime nacht duren.

 10. Misschien is een cupcakevorm ook wel heel geschikt om wat dikkere rondjes van borstplaat te maken, met een rondje bakpapier op de bodem of heb jij nog goede ideeën?

 11. Mijn persoonlijke favoriet was het borstplaat met koffie. De smaak van koffie was niet zo sterk en en de smaak van karamel kwam daardoor goed naar boven.


Dit is geen recept om met kinderen te maken. De suiker zal erg warm worden.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page