top of page

Amandelcake recept met stukjes speculaas

Amandelcake recept met stukjes speculaas
Hoewel deze cake stukjes speculaas bevat, bakte ik dit amandelcake recept met stukjes speculaas niet speciaal voor Sinterklaas. Ik vind speculaas zo lekker veel smaak hebben, warme kruiden en die lust ik ook wel op andere momenten in het jaar. Oei en ik zal erkennen dat ik ook een van de eerste ben die pepernoten koopt (geen kruidnoten maar pepernoten) zodra ze in de winkel liggen. En oh ja ken je oude wijvenkoek? Dat is voor mij een alternatief op die andere dagen in het jaar dat ik graag de smaak van december wil proeven.

Normaal ben ik graag lekker scheutig met kaneel of speculaaskruiden, maar in deze cake was ik iets voorzichtiger. De cake bevat amandelmeel; dat geeft de cake een luxe smaak, maar die smaak wil ik ook graag proeven. Toch vond ik het leuk om naast de smaak van amandelmeel hier en daar een andere smaakmaker te proeven in de vorm van stukjes koek. Daarbij die stukjes koek maakt de cake ook iets minder saai om te zien toch? Ik koos voor een goede kwaliteit speculaas met geschaafde amandelen, maar je kunt natuurlijk ook wat anders kiezen.

Geen speculaas in huis? Heb je andere smakelijke koekjes? Speculoos-koekjes, oreo’s of zelfs stroopwafels zijn ook heel geschikt.

cake bakken

Amandelcake recept met stukjes speculaas

Benodigdheden voor cakeblik van 30 cm:

 1. 250 gram boter op kamertemperatuur

 2. 200 gram suiker

 3. 5 eieren

 4. 150 gram bloem

 5. 100 gram amandelmeel

 6. 9 gram bakpoeder

 7. 1 theelepel citroensap

 8. Eventueel 1 theelepel (niet teveel, anders proef je het amandelmeel niet) speculaaskruiden

 9. 10 speculaasjes in stukjes

 10. Snuf zout

 11. Een flinke eetlepel geschaafde amandelen voor bovenop.

Smeuige amandelcake Sinterklaas

Amandelcake met stukjes speculaas maken

Vet het bakblik in met boter en strooi er licht wat bloem overheen of bedek de vorm met bakpapier. Zelf gebruik ik graag papier; dan kun je de cake na het bakken zo uit de vorm omhooghalen.


Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

Ga je voor wat extra smaak met speculaaskruiden? Wees niet te scheutig, anders proef je de zachte smaak amandelmeel niet meer.

Klop de zachte boter en suiker romig tot het iets lichter van kleur wordt. Voeg nu stuk voor stuk een ei toe tot het is opgenomen in het beslag en het luchtig is. Haal de kom van de mixer en voeg de gezeefde bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout en eventueel een klein beetje speculaaskruiden erbij en spatel het door het beslag. Voeg als laatste de stukjes speculaas toe.

Amandelcake recept met stukjes speculaas

Vul de bakvorm en strooi de geschaafde amandelen bovenop het cakebeslag voor en extra mooie cake.

Bak deze heerlijke amandelcake met stukjes speculaas in 55-60 minuten gaar en goudbruin. De cake bakt iets minder hoog dan normaal; dat komt door het iets zwaardere amandelmeel. Niet dat het iets uit maakt hoor, hij is vreselijk lekker.

Amandelcake recept met stukjes speculaas

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page