top of page

Hollandse happen van Blond Amsterdam


Review Hollandse happen van Blond Amsterdam
Hollandse happen van Blond Amsterdam
Toen ik dit boek zag dacht ik direct; yes please! Van Blond Amsterdam weet je meteen dat je er vrolijk van wordt en juist nu, geef mij a.u.b. lekker veel positieve input! Een nationalistisch inslag past ook helemaal bij die Corona-toestanden en dichte grenzen. Laten we waarderen wat we eigenlijk altijd al hebben gehad: Hollandse happen zoals je oma ze ook al maakte.

Blond Amsterdam; inmiddels zo zolang beroemd en geroemd, dat het fenomeen Blond Amsterdam wat mij betreft tot Nederlands erfgoed mogen benoemen. Het is wel een vrouwendingetje, maar dat is natuurlijk prima. Eigenlijk ben ik zelf niet zo’n meisjes-meisje.Toch kan ik erg van Blond Amsterdam genieten. Het is dat ik 2 jongens heb, maar anders was ik vast los gegaan met het servies. Die kleuren, de leuke tekeningen; ik word hier gewoon heel vrolijk van!


Review Hollandse happen van Blond Amsterdam

Ik zie wel waar de blonde Femque b& Janneke van Blond Amsterdam de inspiratie vandaan haalden; wat een gezellige dames! Hollandse happen is eerder op de markt uitgebracht onder de naam Hollands kookboek. De dames hebben het boek onder handen genomen, nou eigenlijk meer onder het penseel.


Femque b& Janneke: “Foodtrends volgen elkaar in een snel tempo op en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Met dit boek grijp je terug naar de oude vertrouwde keuken van oma…”


Hoewel het oog snel naar de typisch Blond Amsterdam tekeningen gaat, zijn de recepten van Cecile Thijssen zeker net zo belangrijk. Cecile heeft veel kookboeken geschreven, werkte als docent op de huishoudschool en heeft een fingerspitzengefühl ontwikkeld voor “die goede oude tijd”, vertelt het voorwoord.


Inhoud: Hollandse happen van Blond Amsterdam

De inhoud van onze culinaire geschiedenis op 2 pagina’s: Van soepen en snacks, via hoofd- en bijgerechten naar Desserts en taartjes. En dat laatste dat is wel zo’n beetje waar dit blog op draait dus doe ik eigenwijs en start met dit hoofdstuk.


Hoe was die quote ook al weer? Life is short eat dessert first!

Amandelpudding volgens Blond Amsterdam

Hoewel ik je normaal meeneem op een safari vol lekkere foto’s om mee aan de slag te gaan, wil ik je ditmaal vooral overladen met leuke foto’s van de penseelkunsten van de dames. Foto’s van de tekeningen van Blond Amsterdam bij onze oer-Hollandse happen waar we trots op kunnen zijn. Recepten die de oma van je oma vaak al at en die je vast ook wel kent of ooit van hebt gehoord.


Van de foto: Amandelpudding; een klassieker die ik eigenlijk nergens meer tegenkom. Misschien toch maar een keer zelf maken?


Over amandelpudding: “Deze heerlijke pudding wordt ook wel stekelvarken genoemd. Waarom. Dat wordt je vanzelf duidelijk.”

Kruidkoek recept Blond Amsterdam

Echt zo’n heerlijk vriendinnenboek. Hollandse gezelligheid met koek bij de koffie. Dat doe je bijvoorbeeld deze kruidentaart; echt waar. Lees maar:


Hollandse happen: “Vroeger was het heel normaal dat je als (huis)vrouw regelmatig een taart bakte. Daar draaiden onze oma’s hun hand niet voor om. Tegenwoordig heeft iedereen het te druk, terwijl het heel leuk is om een taart te bakken, en helemaal om deze aan iemand te serveren. Dus mannen en vrouwen van Nederland. Naar de oven en bakken die taart: deze kruidentaart zal ook hoog schoren bij je vrienden!”

Tuinbonen recept Blond Amsterdam

Er wordt echter veel meer dan alleen gebakken! Wat is er meer Nederlands dan zelf kroketten maken, bitterballen of worstenbroodjes. Maar ook hoe maak je van die lekkere frietjes en mayo met een smaakje? Een pan soep is ook niet weg te denken en we kunnen echt veel meer dan snert. Wat dacht je van vissoep, aspergesoep, tomaten- of kerriesoep?


Oma maakte vroeger ook al een lekker vismaaltje, hachee, gehaktballen of paling in het groen. Ze maakte aardappelen met peterseliesaus, schorseneren, hete bliksem en sperziebonen met peer. Heerlijk lijken mij ook deze tuinbonen met saus. Tuinbonen, ook echt iets van mijn jeugd, ik heb er heel veel moeten doppen.Uit Hollandse happen: “Tuinbonen worden ook wel Roomse bonen of grote bonen genoemd. Maar de tuinboon kent nog meer schuilnamen: veldboon, labboon, paardenboon en Waalse boon. Best chic voor een ordinaire huis-, keuken- en tuinboon.

Boeren jongens en meisjes van Blond Amsterdam

Hollandse klassiekers in een trendy jasje van Blond Amsterdam. Hiervan ga je zingend aan de slag in de keuken. Geen ingewikkelde receptuur, maar gewoon lekker op zijn Hollands: soms beetje aanpakken maar over het algemeen heel goed te doen. Van eenvoudige hangop, speculaasje en slaapmutsjes als gekruide melk of anijsmelk; tot Hollandse boerenkool, luchtige aardappelpuree, blinde vinken en Paasgehaktbrood. Fijne basics zoals oma ze maakte en zoals menig Nederlander het nog graag regelmatig op het bord zou zien.En de illustraties; I love them! En wat een leuk vriendinnenboek om te krijgen of te geven.

Voor de echte fan van Blond Amsterdam en gewoon omdat we allemaal de recepten van onze oma’s eens wat vaker op tafel moet zetten. Geen pakjes en zakjes, maar gewoon ouderwetse tips om je gerechten smakelijk op tafel te krijgen.

In het buitenland koop ik graag een kook- of bakboek van het bezochte land; leuk als herinnering. Hollandse happen is echt een leuk representatief Nederlands kookboek van deze tijd en zou wat mij betreft in meerdere talen verkrijgbaar moeten zijn bij alle VVV’s van ons land. Als toerist is dit toch een topherinnering om mee naar huis te nemen?

Hollandse happen getekend door Blond Amsterdam, met recepten van Cecile Thijssen

Is verkrijgbaar bij de boekenwinkel. Bestel je het bij Bol.com, dan heb je grote kans dat het morgen op je deurmat ligt.

ISBN: 9789021576053

-- DANK --
Graag wil ik Kosmos uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Hollandse Happen van Blond Amsterdam.  De recepten zijn van Cecile Thijssen.

Gerelateerde posts

Comments