Hondenkoekjes


Honden koekjes
Hoewel ik zelf allergisch ben voor honden, vind ik ze wel erg bijzonder. Vandaar een lekkere zoethouder voor de Leonberger van mijn zus; Olijf. Speciaal zelf gebakken. Deze lust ze niet alleen op dierendag. Bovendien gezond want je weet wat erin zit.

Er zijn allerlei recepten te vinden om honden koekjes te maken. Ik heb een combinatie van de recepten gemaakt waarbij ik vooral heb gelet of de ingrediënten wel gezond  en verantwoord zijn. Van mijn zus mocht er vooral geen kaas in. Van anderen hoorde ik dat chocolade niet goed is. Jammer wat dat wilde ik juist gebruiken om de koekjes wat donkerder te kleuren met chocolade.


Zelf hondenkoekjes maken


Zelf Hondenkoekjes maken

Benodigdheden en ingrediënten:

  1. 2 blikjes leverpastei of 125 gram leverworst

  2. 1 grote winterwortel, ongeveer 125 gram

  3. 100 gram maizena

  4. 70 gram havermout

  5. 300 gram bloem of volkorenbloem

  6. 50 ml. water

  7. 50 ml. zonnebloemolie of maisolie

  8. 2 eieren

Zo maak je deze lekkere hondenkoekjes

Alle ingrediënten gaan in een kom. Kneed ze goed door. Er zit meer ei in dan in de andere recepten die ik gezien heb maar ik koos voor meer ei omdat de structuur, samen met iets meer maïzena,  van de koekjes er beter van werd. Je wilt natuurlijk wel graag koekjes die vormvast blijven!


Er ontstond een mooie structuur. De bal mocht enkele uren rusten in de koelkast. Iets korter zal best ook kunnen.

Het deeg voelde zeer prettig aan. Het was een soort rekbaar pastadeeg, soepel te kneden, niet plakkerig. Ideaal om mooie koekjes van te maken. Makkelijk netjes af te werken.  Ook zonder de befaamde “botuitsteker” kan je natuurlijk lekkere koekjes bakken.


hondenkoekjes uitsteken met vormpje

Olijfje is een teefje. Niet dat het haar iets uit maakt, maar laat ik de koekjes eens wat vrouwelijker aankleden met engeltjes, bloemetjes en parels uit mijn molds.


Zelf hondenkoekjes maken met hulp van een molt

Ik legde ze los op de botten

De oven stond al warm te worden op 150 graden. Sommige recepten zeggen bij leverworst dat ze na 30 miuten klaar zijn, andere raden aan om de koekjes 2 uur te bakken om de houdbaarheid te verhogen.


Na 30 minuten ben ik regelmatig naar de koekjes gaan kijken maar uiteindelijk hebben zo zo’n 75 minuten in de oven gelegen om uiteindelijk bros en krokant droog gebakken te zijn.  De laatste 20 minuten heb ik ze omgedraaid om ook de onderkant goed de kans te geven goed te drogen.

Het deeg uit de molds bleven net als de koekjes koek vormvast.


Zelf hondenkoekjes maken

En natuurlijk kon ik het niet laten. Een gouden hondenkoekje. Het bot is gedust met goud van edableArt en dus eetbaar. (ha, ha, gezond is wat anders)



Zelf hondenkoekjes maken

Hoewel een hond niet kan praten kan een hond op zijn/haar manier wel communiceren. Olijf vond de koekjes erg lekker. Super leuk om een hondenliefhebber kado te doen.


Er wordt ook regelmatig pindakaas in hondenkoekjes meegebakken. Wellicht kan je de leverworst vervangen door pindakaas.


Zelf hondenkoekjes maken


#hondenkoekjes #koekjes

0 opmerkingen

Gerelateerde posts