top of page

Hummus vs Baba Ganoush recept


Hummus vs Baba Ganoush recept
Hummus vs Baba Ganoush recept
Hummus is in korte tijd enorm populair geworden. Authentieke hummus bevat vooral kikkererwten, knoflook, zout, citroensap, tahinpasta en wat olijfolie. Wil je het echt authentiek hebben, dan kun je het beste zelf maken, want de hummus in de supermarkt is niet hetzelfde en bevat voor een groot deel olie.

Vaak is dat geen olijfolie. Maar ook de meeste van mijn recepten zijn dat ook niet als ik eerlijk ben. Ik vind het leuk om smaakvariaties te maken en het voedingsgehalte zo hoog mogelijk. Deze hummus vs baba ganoush zit bomvol groenten een slecht een klein deel olie.


Maak zelf je hummus; dit is veel gezonder dan de vette varianten in de supermarkt. Kies voor veel groente en veel smaak en is eigenlijk heel gemakkelijk om te maken.


Het geheim om enigszins op gewicht te blijven is evenwicht vinden in je eetpatroon. Ik mag dan regelmatig bakken en ook best wel zondig; ik probeer ook gezond te eten en dat betekent voor mij o.a. veel groente. Als echte kaaskop probeer ik niet te veel kaas te eten maar meer groente en dat kan ook op je boterham in de vorm van een spread.


Vroeger heb ik in Griekenland een smeersel leren kennen dat ik heerlijk vond. Ik kreeg zelfs het recept van het restaurant mee naar huis en later kwam ik erachter dat het baba ganoush was, nou ja een soort van Griekse versie hiervan dan. Geroosterde aubergine met knoflook. Het is ook Griekenland die mij in die tijd leerde hoe lekker aubergine is, als je het maar goed klaar maakt, want dat is echt belangrijk!


Van zichzelf vind ik aubergine niet lekker, het is alsof in in een rubberen matras bijt. Maar goed geroosterd met olijfolie, knoflook, peper en zout veranderd de smaak tot één van mijn lievelingsgroenten. Geduld en mijn vriend de oven betoveren deze groente tot een smaakexplosie.

Om hummus wat meer smaak te geven, liet ik deze twee kennismaken met elkaar: hummus meets Baba Ganoush!

Hummus vs Baba Ganoush recept
Hummus vs Baba Ganoush recept

Hummus vs Baba Ganoush

Benodigdheden: 

 1. 1 klein kikkererwten bruto ongeveer 400 gram of ongeveer 275 gram zelf geweekte en gekookte kikkererwten

 2. 1 aubergine

 3. 2 theelepels tahinpasta

 4. 2 theelepels citroensap

 5. 1 teen knoflook in de hummus, nog enkele om de aubergine te roosteren

 6. Hoort niet maar lekker en minder vet: frietsaus of halva mayo

 7. 1-1,5 eetlepels olijfolie voor in de hummus plus extra voor op de aubergine, maar soms gebruik ik ook halve-mayonaise (ja, dat hoort niet, maar ik vind het lekker!)

 8. Peper naar smaak

 9. Snuf zout

 10. Groene kruiden; bv. peterselie, basilicum

 11. Eventueel wat extra vocht uit het blikje, of melk/water  als de hummus te dik is

Baba ganoush recept

Bij basic baba ganoush snij de aubergine doormidden en lepel je het geroosterde vruchtvlees uit de aubergine. Persoonlijk vind ik dit zonde, de buitenkant vind ik juist het lekkerst na het roosteren en daarom snij ik ze in plakken en verwerk het later allemaal in de hummus.


Hummus vs Baba Ganoush maken doe je zo

 1. Snij de aubergines in plakken, smeer ze in met een mengsel van olijfolie, lekker veel knoflook, peper en zout.

 2. Rooster de aubergine zo’n 30 minuten in een hete lucht oven van 180 graden of 200 graden met boven en onder warmte. Draai de plakken regelmatig om. Ze zijn goed als veel vocht van de aubergine verdampt is en er een gouden gebakken laagje op de aubergine is gebakken.

 3. Doe de kikkererwten zonder vocht, de geroosterde aubergine in een mengbeker. Mix het samen met de olie, het citroensap, tahinpasta, peper, zout, 1 teen knoflook tot een smeersel.

 4. Hoe hou jij van hummus? Moet het volledige zijdezacht? Dan moet je het langer met de blender mixen en heb je waarschijnlijk ook meer vocht of olie nodig om de hummus dunner te krijgen. Het is een beetje wat je zelf lekker vindt.

 5. Meng nog kort wat groene kruiden mee of snij ze fijn op en snijplank en meng ze door de hummus.


Op dagen dat ik geen groene kruiden heb, gebruik ik een paar blokjes spinazie en meng dit ontdooit door de humus voor wat kleur. Je proeft het niet, maar het geeft meteen meer kleur.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page