top of page

Bieten hummus


bieten hummus
Bieten hummus
Wij maken thuis eigenlijk best vaak hummus. Dat zal vast komen omdat er behalve kikkererwten veel smaak in zit van de knoflook, tahin, peper en olijfolie. Soms smokkel ik en gebruik ik een beetje mayonaise. Ik maak het ook regelmatig klaar bij het avondeten, als ik vind dat we niet genoeg groente eten.

Een stokbroodje met hummus aan tafel erbij, gaat er zonder problemen in. Met hummus kun je eindeloos variëren. Zo maakte ik er deze kleurrijke bieten hummus,  met bietjes die ik over had.Spread the love!

bieten hummus pureren
Bieten hummus pureren

Zelf bieten hummus maken

Benodigdheden

 1. 240-260 gram Kikkererwten

 2. 175 gram Gekookte bietjes

 3. 1 eetlepel Citroensap

 4. 1,5-2 eetlepels Tahinpasta naar eigen smaak

 5. 1/2-1 Knoflookteen afhankelijk van hoe groot hij is

 6. 1-2 eetlepels Olijfolie

 7. Peper

 8. Zout

 9. Groene kruiden, ik gebruikte zeer fijne basilicum

bieten hummus
Bieten hummus

Bieten hummus

 1. Hummus maak je een beetje op gevoel, een beetje meer of minder vocht, tahinpasta of olie enzovoort, maar wel met een basis. Zeef de kikkererwten, maar bewaar het vocht. Mocht de hummus te dik zijn, dan maak ik het wat smeerbaarder met het vocht. Wist je dat je van het vocht van kikkererwten heerlijke vegan meringues kunt maken? Lees het hier.

 2. Doe de kikkererwten in een hoge kom of  beker met de bietjes in kleine stukjes.

 3. Maal het geheel fijn met een blender of een keukenmachine. Een keukenmachine zal hummus fijner maken.

 4. Voeg het citroensap erbij, de tahinpasta, 1 eetlepel olijfolie en een stuk knoflook. Ik voeg de knoflook vaak in delen toe, omdat ik neig naar teveel te gebruiken en dan later een beetje spijt heb. Voeg wat peper en zout toe.

 5. Mix het geheel goed door en kijk hoe de substantie is. Door de bietjes zal het iets dunner worden dan gebruikelijk. Beoordeel zelf of de substantie goed is. Voeg zo nodig nog wat olie of bietjes toe als het te dik is of voeg wat kikkererwten toe als het te dun is.

 6. Voeg als laatste wat fijn gehakte groene kruiden toe, voor de smaak en voor de kleur. Hummus vraagt eigenlijk om een flinke scheut mooie donkere olijfolie on top. Helaas was onze extra vergine olijfolie net op, dus moest ik het met een basic olijfolie doen. Als ik eerlijk ben, gebruik ik ook weinig olie bovenop. Het is heerlijk, maar persoonlijk heb ik de extra olie niet nodig om te genieten van de spread.

 7. Laat de hummus goed afkoelen en bewaar het goed afgesloten in de koelkast. In de koelkast is het 2-3 dagen houdbaar.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page