top of page

Interview met Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt


Interview met Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt
Na 10 weken lang vol spanning Heel Holland Bakt volgen, leef je enorm mee met de kandidaten. Stuk voor stuk leer je ze een beetje kennen. Als het programma dan ineens abrupt voorbij is, blijft het toch vaak een beetje afkicken.


Al vanaf uitzending één vond ik Annemarie een grote kanshebber. Het was meteen duidelijk dat zij behoorlijk fanatiek was en enorm perfectionistisch werkte. Maar wat weet je eigenlijk nog meer van Annemarie? Tijd om Annemarie beter te leren kennen. En wie stelt er eigenlijk betere vragen dan degene die ook heel graag de antwoorden lezen? Juist de lezers.

Het is echt een heel tof lezers-interview geworden. Jullie stelden zulke leuke vragen en Annemarie heeft echt de tijd genomen om ze uitgebreid te beantwoorden!


De allerleukste vraag was van Joseph, hij wint het bakboek van Annemarie. Joseph, gefeliciteerd. Bakken met liefde is letterlijk zeker aan jou besteed!

Interview met Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt

Gaat de liefde van de vrouw ook door de maag? Ik denk het wel, toch.

Joseph: Ik heb al heel wat gebakken in mijn leven. En vind het nu soms moeilijk om “origineel” te zijn. Mijn vrouw en ik zullen binnenkort 35 jaar getrouwd zijn. Wat voor baksel zou je me aanraden om mijn grote schat mee te verrassen en haar hart nóg meer te veroveren? Iets aparts, inspirerend en vooral lekkers. O, dat klinkt wel lief, hoor. Gefeliciteerd alvast! Poeh, wat een lastige vraag. Gaat de liefde van de vrouw ook door de maag? Ik denk het wel, toch. Ik zou vooral een heel lekker baksel maken in plaats van origineel, ik vind dat namelijk zelf ook best wel lastig. Misschien niet het antwoord waar u op hoopte! Ik ben zelf enorm dol op gevulde speculaas. Ik heb een heerlijk recept van een gevuld speculaashart, maar die is uiteindelijk niet in het boek gekomen, omdat er geen pagina’s meer over waren. Hmmm misschien toch maar een tweede boek schrijven…. Ik vind het overigens zo raar dat je gevulde speculaas alleen zou mogen eten rond sinterklaas. Daar zou ik me niets van aantrekken. Mocht u het recept willen hebben… u mag me gerust een berichtje sturen, hoor en ik denk overigens dat het feit dat u speciaal iets voor haar maakt al een prachtig geschenk is.
Dus eerlijk gezegd… ik ben bang dat als ik opnieuw mee zou doen, ik dan precies dezelfde fouten zou maken.

Lisette Bartels: Meedoen met heel Holland bakt, hoe heb je dat ervaren, als je wist wat je nu weet zou je je dan alsnog in hebben ingeschreven en dezelfde keuzes hebben gemaakt voor je baksels? Waarom? Ik heb het ervaren als één groot avontuur. Dat werd nog eens versterkt doordat ik niemand kon vertellen waar ik mee bezig was. Natuurlijk wisten een paar mensen het wel, maar het voelt toch als een enorme geheime missie. Een fout die ik steeds weer maakte, was dat ik altijd teveel wilde, waardoor ik uiteindelijk vaak in tijdsnood kwam. Daardoor heb ik ook eindresultaten neergezet waar ik van baalde. Qua smaken zat het bijna altijd wel goed, maar dan heb ik het vooral over het uiterlijk. Thuis zag het er dan heel strak uit, maar door de tijdsdruk kreeg ik het dan toch niet af. Een voorbeeld was de vuurtoren van Scheveningen en de bol-gebakjes uit de finale. Ik heb daar eigenlijk niet goed van geleerd, want ik heb het gedurende alle afleveringen gedaan. Teveel! Dus eerlijk gezegd… ik ben bang dat als ik opnieuw mee zou doen, ik dan precies dezelfde fouten zou maken. Ik heb de lat steeds hoog gelegd en dan blijft het niet altijd liggen… Het uiterlijk is maar 1 aspect van het baksel. Technieken en smaak zijn minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker en dat ging eigenlijk vaak juist heel goed.

Petra: Wat leuk zeg, ik zag het boek al in winkel staan en het zag er erg mooi (en lekker) uit! Ik doe graag mee, want ik zou (naast het van het mooie boek) graag van je horen of je tips hebt hoe je het plannen aanpakt, vooral als je een ingewikkeld recept hebt of meerdere recepten tegelijk wilt maken. Heb je hiervoor misschien een soort van basic stappenplan of tips waar je altijd even op moet letten? Dat heb je bij HHB vast mega goed geleerd;-)!

Erg leuk trouwens om te zien dat je de kinderen regelmatig bij het bakken betrekt, dat doe ik ook graag (al mopperde mijn 8-jarige laatst dat ik alweer koekjes had gebakken, dat doen andere moeders toch ook niet … Maar opeten was geen probleem natuurlijk, hoezo verwend?). Bij de wat meer ingewikkelde recepten zitten vaak onderdelen die je bijvoorbeeld een dag eerder kunt maken. Ik heb dat vaak ook als tip bij het recept geschreven. Een beetje spreiden van het werk houdt het wel zo leuk en zo voorkom je dat je echt een halve of een hele dag met een baksel bezig bent.

Verder ben ik altijd 6 dingen tegelijk aan het doen. Ik wil altijd te veel (ik leer het nooit) dus vaak begin ik heel ontspannen in de keuken, maar net zo vaak raak ik er ook gestrest van .. laat ik maar gewoon eerlijk zijn, haha. Bij mij helpt het om te spreiden in dagen. Dat geeft toch de meeste rust.


spritsen

Carina van Hout: Heb je ooit iets gemaakt en er iets nieuws mee gemaakt? Wel met dezelfde producten en iets toegevoegd waardoor je toch iets nieuws had gecreëerd? Op 2e paasdag ga ik in een winkelcentrum in Den Haag (Megastores) een demonstratie geven van het maken van mergpijpjes met advocaat. Dat leek me leuk: gele mergpijpjes met advocaat omdat dat zo goed bij Pasen past (ik vraag me ineens af waarom eigenlijk… nou ja, omdat het geel is waarschijnlijk). Ik kon geen goed recept vinden en dus ben ik zelf maar gaan puzzelen. Uiteindelijk voeg ik zelfgemaakte advocaat toe aan crème au beurre. Zo’n experiment is best spannend, maar als het dan lukt en ook nog heel lekker is, is dat iets waar in heel blij van kan worden.


Als je echt iets wilt leren, gebruik dan een schoolboek.

Lotte: Hoe kwam je aan de inspiraties voor je baksels tijdens heel Holland bakt? Bedacht je altijd zelf een recept of haalde je het uit een bakboek/tijdschrift/site. Hoe is het om de technische opdracht te maken? het lijkt mij erg moeilijk om zomaar zonder te weten wat je moet maken iets te maken. Ik heb tijdens de opnames van Heel Holland Bakt gemerkt dat ik geïnspireerd raak van beelden. Ik heb heel veel Nederlandse maar vooral ook buitenlandse video’s gekeken. Vervolgens heb ik bestaande recepten gebruikt, maar altijd aangepast. Dat wordt wel van je verwacht. Je moet er echt een eigen twist aan geven. Ik heb ook een leerboek voor de banketbakkerij gebruikt. Als je echt iets wilt leren, gebruik dan een schoolboek. Dan fantaseerde ik over welke smaken lekker zouden zijn en zo ontstonden elke week toch een soort van nieuwe recepten. Allemaal kleine creatieve procesjes. Eigenlijk was dat enorm leerzaam. Nog nooit eerder ben ik op zo’n manier uitgedaagd op bakgebied.

Bij de technische opdracht komt toch je bakervaring om de hoek kijken. Die kan je toch wel heel erg helpen. Zelf vond ik het juist wel leuk om deze opdrachten helemaal niet van tevoren te weten. Hier voel je het wedstrijdelement ook heel sterk, maar ik houd daar wel van, dus voor mij was dit juist ook wel leuk. Ik had het best vaak erg naar mijn zin tijdens de technische opdrachten.

Proeven zijn ze nooit zat en als ik aan het bakken ben, staan ze altijd verdacht veel in de buurt van het aanrecht.

Manon: Hoi Annemarie, Je hebt een aantal kinderen die vast veel moeten proeven ? Vinden ze dit juist leuk, of zijn ze het ook weleens zat? Proeven zijn ze nooit zat en als ik aan het bakken ben, staan ze altijd verdacht veel in de buurt van het aanrecht. Ze vinden trouwens niet alles lekker, hoor. Vooral zachte vullingen en chocola vinden ze lekker… ik moet dan echt over mijn aanrecht waken en ze wegjagen. Vooral mijn oudste kan er wat van, die zegt dat ze niet van bakken houdt, maar ondertussen zit ze altijd met haar vingers even aan de rand van de kom. Mijn tweede dochter doet het heel slim. Ze houdt erg van bakken en vraagt ook regelmatig of ze zelf iets mag bakken. Vaak vind ik het goed. Ik merk dan dat ze tussendoor ook veel snoept van het deeg/ beslag.


roti

Als je meedoet met Heel Holland Bakt moet je eigenlijk wel van competitie houden.

Niqui: Hoi Annemarie, Uiteraard heb je natuurlijk geoefend voordat je uiteindelijk mee ging doen aan Heel Holland Bakt, maar hoe heb je je voorbereid op de stress van de tijdsdruk??? Dat intrigeert me enorm, want uitmuntend kunnen bakken en creëren is één ding, maar dat zwaard van Damocles van de tijd wat de hele tijd boven je hoofd hangt, dat lijkt me echt het allermoeilijkste. Als je meedoet met Heel Holland Bakt moet je eigenlijk wel van competitie houden. Ik heb van jongs af aan al een drang om spelletjes te winnen. Misschien omdat ik niet onder wilde doen voor mijn 2 broers? Ik vind het gewoon heel leuk om een doel te halen en daar geef ik dan alles voor. De tijdsdruk is wel een echte stressfactor in het programma. Je moet echt ook slim kunnen bakken om je baksel binnen de tijd af te krijgen. Ik vond het steeds aan het begin van een opdracht echt spannend, voelde het echt in mijn lijf. Maar als we eenmaal begonnen waren, ging ik op adrenaline. Heel gefocust en alles eruit halen. Ja, het was super spannend, zeker naar het einde toe kreeg ik het ook wel zwaar met de tijdsdruk.


O ja! Laat ik chocolade niet vergeten. Hier heb ik ook kilo’s van in huis!

Inge: Wat zijn je favoriete ingrediënten om mee te werken? Welke heb je steeds in huis liggen (naast de basisproducten)? Eigenlijk heb ik altijd boter, suiker, bloem en eieren in huis en vaak ook citroenen. Het zijn echt de basisproducten en daar kun je eigenlijk bijna alles mee maken. O ja! Laat ik chocolade niet vergeten. Hier heb ik ook kilo’s van in huis! ?

Lynn Lipman: Mijn vraag aan Annemarie; Ik heb een dochter van bijna 5 en wij bakken graag samen. Ik weeg af en zet het in de oven (indien nodig) maar de rest probeer ik haar te laten doen. Zodoende deze vraag. Wat is het leukste/verrassendste recept om met kinderen te maken? In mijn boek staan zebraspritsen. Ik heb die op school een keer gemaakt met kinderen uit groep 6 en 7. Wel iets ouder, maar het leuke is dat het net weer even een ander koekje is om te maken. Het spuiten is vaak nog best een lastige klus, maar daar kun je goed in begeleiden. Je kunt ook samen spuiten (zorg ervoor dat het deeg goed spuitbaar is, anders wordt het wel heel lastig).

Ook leuk met kinderen zijn de gedecoreerde zandkoekjes uit het boek. Ik heb het laatst op een kinderfeestje gedaan en heb het eiwitglazuur in verschillende kleuren in plastic spuitflesjes gedaan. Het is als volwassene even zoeken naar de juiste consistentie, maar als je die hebt, niet te dun, niet te dik, dan is het heel leuk voor kinderen om te doen. Lekker samen aan tafel. Met verschillende kleurtjes en het vloeit zo mooi uit, dat het echt een mooi eindresultaat geeft.


Interview met Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt

Sofie: Ik ken het boek nog niet, dus zou ik het wel leuk vinden om het te kunnen gebruiken in de keuken. Dus hier mijn vraag aan Annemarie: Droomde je er als kind van om een keukenprinses te worden? Of hoe kreeg je de ‘smaak’ te pakken? Als kind was ik niet zo met bakken bezig eerlijk gezegd. Mijn moeder bakte wel, maar de keuken was toch een beetje haar domein. Ik speelde graag buiten en hield van sporten en zingen. Pas toen ik op mezelf ging wonen ben ik echt gaan bakken. Het is vanaf toen een steeds grotere hobby geworden, naast koken, want dat doe ik ook graag. Overigens houden mijn vader en broers ook erg van koken. Een liefde voor lekker eten hebben we dus blijkbaar wel van huis uit meegekregen.

Anna: Wat maak je wel maar vind je zelf echt helemaal niet lekker ? Slagroomtaart. Ik ben daar niet echt dol op. Ik maak het weleens, omdat veel mensen het wel lekker vinden. Het was bijvoorbeeld ook de opdracht van de laatste voorronde van Heel Holland bakt 2016. Overigens was dat best een lekkere slagroomtaart. Met peren-compote en perenlikeur. Ik ga hem toch nog eens maken ?

En eigenlijk ben ik ook niet dol op marsepeintaarten, hoewel …. Chipolatataart vind ik dan wel echt heel lekker.”Mam, wat een we vandaag?” antwoord met: ‘roti’ dan klinkt het hard: “YES!”

Jacqueline: Hoi Annemarie, heb je een recept waar je gezin dol op is verwerkt in je nieuwe boek? Bakken met liefde ziet er trouwens prachtig uit en daar mag je heel trots op zijn. Ik ben heel benieuwd naar alle recepten! Wel meerdere, maar als ik op de standaardvraag die dagelijks klinkt:”mam, wat een we vandaag?” antwoord met: ‘roti’ dan klinkt het hard: “YES” . daar kunnen we echt allemaal van smullen. Ik het het ooit geleerd van Mina, een Hindoestaanse vrouw. Zij woonde jaren geleden een tijdje in de opvang voor vrouwen en kinderen van het Leger des Heils, waar ik toen werkte. Elke avond werd er door de vrouwen gekookt voor de hele groep. Zo’n 20 à 25 mensen. Mina maakte weleens roti kip, vulde en rolde dan voor iedereen een rotiplaat. Eigenlijk is dat het meeste werk, maar zo lekker om ze zelf te maken. Het recept heb ik in de loop der jaren wel wat aangepast. Zeker een aanrader om eens te maken. O, ik krijg trek terwijl ik dit opschrijf.


Interview met Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt

Charlotte: Ik ben zo benieuwd welke tip je een beginnende bakster zou geven?! Het beste advies, naast dat je in je baksels veel liefde moet stoppen… Groetjes Charlotte Heb vertrouwen in jezelf. Als een recept een keer niet lukt, maak het opnieuw en bedenk dat er altijd recepten zijn die misschien niet helemaal kloppen. Ga op zoek naar een ander recept en begin weer opnieuw. Bakken is ook een zoektocht naar goede en lekkere recepten. En ook hiervoor geldt… oefening baart kunst. Wat mij trouwens enorm geholpen heeft de laatste jaren zijn youtube filmpjes. Er is zoveel te vinden op internet. Bekijk bijvoorbeeld de video’s van Cees Holtkamp eens. Zo leuk om te zien. Enorm leerzaam en dit zijn echte ambachtelijke recepten uit de bakkerij. Voor mij is dit een hele belangrijke manier van leren. Ik word echt geïnspireerd door dit soort beelden.


O ja en voor de zomer hopen wij onze B&B klaar te hebben. Omdat ik vanwege mijn werk niet elke ochtend thuis ben om een ontbijt te serveren, staat de 2e B niet voor Breakfast, maar voor Brownies.

Reina Overdijkink: Hallo Annemarie, Als je dan uiteindelijk welverdiend wint en je feestviert met je gezin erbij, het besef komt dat je een kookboek mag gaan maken, welk recept moest er van jou perse in en hoe leuk was het voor jou om al je creativiteit vertaald in een boek te zien, en hoe was het voor jou om opeens in de spotlight te staan en wat ga je in de toekomst doen met de HHB titel op zak? Groetjes Reina Het was een geweldige ervaring om een boek te mogen maken, ik wist niet dat ik het zo leuk zou vinden, maar juist doordat je echt een eigen boek wilt maken, ga je ook sleutelen aan favoriete recepten om ze nog iets lekkerder te maken en ben ik op zoek gegaan naar nieuwe ideeën. Eigenlijk werd ik voor de 2e keer ook heel creatief uitgedaagd en dat heeft echt lekkere recepten opgeleverd.


In de zomervakantie wist ik natuurlijk al dat ik gewonnen had, maar dan leef je met het ‘grote geheim’ het vloog me toen best een beetje aan dat het allemaal op tv zou komen en dat er heel veel mensen zouden gaan kijken. Ik heb wel eens gedacht waarom ben ik hieraan begonnen. Het was me niet om de aandacht te doen. Ik houd gewoon van bakken en van spelletjes. Ik had een geweldige tijd in de tent. Als er geen camera’s bij waren geweest, dan had ik het misschien nog wel makkelijker gedaan. Ik vond het enorm spannend om mezelf terug te zien. Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat het ook heel goed en leerzaam was. Je krijgt leuke reacties, maar er zijn ook ineens mensen die ineens iets van je vinden en dat ook op internet verspreiden. Een leerzame periode, waarin de grootste les is geweest: ik ben prima zoals ik ben, mijn eigenwaarde hangt niet af van wat anderen van mij vinden. Best een waardevolle ervaring achteraf.Leger des Heils

Momenteel werk ik nog bij het Leger des Heils en ben ik daarnaast begonnen met het geven van demonstraties en workshops. Binnenkort komen de eerste workshops op mijn site te staan. www.annemariebakt.nl Ik geniet hier echt enorm van. O ja en voor de zomer hopen wij onze B&B klaar te hebben. Omdat ik vanwege mijn werk niet elke ochtend thuis ben om een ontbijt te serveren staat de 2e B niet voor breakfast, maar voor Brownies. Het lijkt me heel leuk om gasten te ontvangen en uiteraard zal er iets lekkers op tafel staan om de gasten te verwelkomen. We wonen in Scheveningen vlak bij de duinen en de zee, een mooie locatie. Ook weer een nieuw avontuur.


Claudia: Welk recepten staan er in jouw TOP 3 uit jouw nieuwe bakboek? O moeilijk, maar goed… in willekeurige volgorde: de brownies, de petit fours op bitterkoekjes en de sinaasappel-yoghurttaart. O en de penseetaart…. stiekem 4!


Interview met Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt

Laura Beerens: Ik zou wel eens willen weten wat je niet graag bakt? Of wat je niet goed aan durft? Ik heb een tijdje geleden geprobeerd om zelf de perfecte croissants te bakken. Nou dat viel nog niet mee. Elk weekend deed ik een nieuwe poging. Het is vooral heel veel wachten en misschien ben ik daarvoor toch iets te ongeduldig. Ik heb nu toevallig het nieuwe boek van Robert naast me liggen en laat daar nu een recept voor croissants in staan… Ik ga dit weekend toch maar weer eens een poging wagen. Het moet een keer lukken, toch?


Nynk: Hoi Annemarie, Welk ingrediënt probeer je stiekem te ontwijken als je een taart maakt? Ik gebruik liefst geen fondant, dat vind ik echt niet lekker. Maar als ik witte lettertjes nodig heb voor een verjaardagstaart bijvoorbeeld, dan wil ik nog weleens mijn hand over mijn hart strijken. O ja, en ik ben niet wild van kokos, dus dat zal ik niet vaak gebruiken, hoewel… er staat een heerlijke kokosplaatkoek in het boek.

Heel erg chauvinistisch, maar ik ben echt dol op het Nederlands gebak.

Rita: Welk land heeft volgens jou de lekkerste baksels? Heel erg chauvinistisch, maar ik ben echt dol op het Nederlands gebak. Niet alles hoor. Ik heb niet zoveel met slagroomtaarten, maar verder zijn er zoveel lekkere dingen, al hebben die soms ook een buitenlandse oorsprong, maar wij kennen een grote diversiteit aan gebak volgens mij.


Cornelieke:

Hoi Annemarie, je Baksels zien er koninklijk uit! Als je nou iets zou mogen bakken voor onze koning en koningin, wat zou dat dan zijn?

Dan zou het toch vooral iets heel lekkers zijn. Het hoeft niet perse een kunstwerk te zijn. Nou, misschien zou ik de petit fourtjes op bitterkoekjes maken. Die vind ik zelf zo lekker en die zien er ook prachtig uit. Echt een feestje.


Met z'n alle smullen van de koekjes

Gea: Dag Annemarie, Speelt gezondheid een rol in jouw bakleven? Met andere woorden, probeer je bijvoorbeeld suiker te minderen of gezonde producten in je baksels te verwerken? Bakken is per definitie niet heel gezond. Het is nu eenmaal zo dat boter en suiker een baksel lekker maakt. Ik heb zelf geen goede ervaringen met suikervrije producten. Ik vind het dan vaak niet lekker. Mijn motto is: eet gezond en beweeg voldoende en geniet ook geregeld van iets lekkers, maar doe het dan wel goed. Overigens vind ik het wel fijn om zo veel mogelijk met natuurlijke producten te werken. Ik gebruik geen bakmixen, pakjes en zakjes, ook niet bij het koken. Dat is helemaal niet nodig namelijk en ik vind het leuk om traditioneel te bakken en koken.

Ik ben best een beetje zuinig, dus ik gebruik bijna altijd de goedkoopste boter, bloem en suiker en die koop je juist in de supermarkt.

Barbara: Gebruik je ook wel de gewone/goedkoopste meel, bloem en zelfrijzend bakmeel uit de supermarkt of echt alleen professionele merken/leveranciers? Ah, leuk dat je het vraagt. Ik ben best een beetje zuinig, dus ik gebruik bijna altijd de goedkoopste boter, bloem en suiker en die koop je juist in de supermarkt. De prijzen in de groothandels vallen mij enorm tegen. Moet je zien wat je allemaal kunt maken van deze goedkope supermarktproducten. Ik heb nooit verschil gemerkt in het gebruik van goedkope of duurdere producten. Blijkbaar kun je er Heel Holland Bakt mee winnen. Er zijn natuurlijk wel andere redenen te noemen waarom duurdere producten beter zijn, maar wat mij betreft is het een fabel dat je er minder goed mee zou kunnen bakken.


Gerda: Iedere bakster overkomt het…. ondanks alle inspanningen komt er een misbaksel uit de oven. Even slikken en gewoon opnieuw beginnen.


Interview met Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt

Eigenlijk ben ik na het interview anders naar Bakken met Liefde van Annemarie Pronk gaan kijken. Annemarie heeft jullie vragen heel persoonlijk beantwoord, ook met liefde, dat lees je tussen de letters door. Ik verbaas me altijd weer hoe fanatiek de deelnemers thuis al bakten voordat zij meededen aan het programma.Heb jij na het lezen van dit interview zin om meteen met Annemarie in de keuken te gaan? Dat is mogelijk als je het boek direct gaat halen bij de boekenhandel. Je kunt het ook ontspannen bestellen bij Bol.com. dan valt het over het algemeen een dag later zonder verzendkosten in je brievenbus.


Ben je nieuwsgierig naar wat Annemarie verder gaat doen? Gaat het haar uiteindelijk lukken om de lekkerste en mooiste croissant te bakken? Hoe zien haar mergpijpjes met advocaat eruit? Je kunt Annemarie volgen via haar Facebookpagina.

-- MET DANK AAN --
Graag wil ik Kosmos Uitgevers en Annemarie Pronk heel erg bedanken voor de mogelijkheid om dit lezers-interview & winactie te organiseren! De zwart-wit foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Dana van Leeuwen.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page