Zelf advocaat maken met eidooiers die je over hebt


Zelf advocaat maken met eidooiers die je over hebt
Aan het eind van de dag na vele bekers koffie, thee en glazen water, vind ik een drankje heel aangenaam. Voor advocaat was ik eigenlijk nooit warm te krijgen. Tot ik zelfgemaakte advocaat proefde…. ohh zo kan het dus ook smaken! Advocaat maken eigenlijk heel makkelijk en zoveel lekkerder, maar dat is bij heel veel recepten. Je moet het vaak alleen even weten.

In advocaat proef je subtiel de vanille. Ik heb een vanillepeul gebruikt omdat ik dit nog op voorraad had. Vanille is op dit moment echter heel erg duur. Heb je geen vanille, dan zou ik vanillesuiker gebruiken en iets minder fijne suiker in het recept. Nee, het is zeker niet hetzelfde, maar 3,50 voor één vanillepeul is natuurlijk best vrij prijzig.


Daarnaast vind ik de keuze drank waarmee je de advocaat maakt ook heel belangrijk. Zelf maakte ik het met wodka, maar het zou ook een zachte witte rum kunnen zijn of gin. Voor oorsprong werd advocaat vaak gemaakt met brandewijn en jenever. Hoe beter de drank op smaak is, hoe mooier je advocaat!




Advocaat? Ideaal om je eigeel leftovers een bestemming te geven!

Drank? Tja, kun je het eigenlijk wel drank noemen? Zonder lepeltje lukt het eigenlijk niet om advocaat uit je glaasje te krijgen. Advocaat wordt vaak gecombineerd met een toefje slagroom. Is het een typisch damesdrankje of lusten de heren het ook wel samen met moeder de vrouw?


Zelf advocaat maken met eidooiers die je over hebt

Zelf advocaat maken met eidooiers die je over hebt

Benodigdheden:

  1. 1/2 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker, minder dan wel de fijne suiker

  2. 125 gram eidooier (7-8 stuks)

  3. 125 gram fijne suiker

  4. 125 ml wodka

  5. klein snufje zout

  6. thermometer

  7. een bak met koud water in de buurt

Zelf advocaat maken met eidooiers die je over hebt

Zo maak je zelf advocaat maken met eidooiers die je over hebt

  1. Zet aan pannetje met een klein laagje water op het vuur. Doe in een andere pan of ijzeren schaal de eidooiers, de suiker, het zout en de inhoud van de vanillepeul.

  2. Klop het kort door elkaar. Voeg de wodka toe. Verwarm de ingrediënten nu au bain marie.

  3. Loop niet weg maar blijf constant in de pan zachtjes kloppen. Anders gaat het eigeel stollen en aanbranden. Dat zou zonde zijn. Langzaam gaan de ingrediënten stollen en wordt het een crème. Blijf zachtjes kloppen en haal de pan van het vuur zodra het 62 graden is. Het is belangrijk dat je al een schaal ijskoud water klaar hebt staan. Nu kan de pan hier direct in en zo stop je het proces. Blijf roeren tot de advocaat is afgekoeld. Dit gaat vrij snel.

  4. Wil je een iets fijnere structuur en zeker weten dat er geen klontjes in zitten? Zeef dan je advocaat voor je het in een schone pot doet.

Houdbaarheid van advocaat

De advocaat is zo’n 3-4 weken houdbaar in de koelkast.  Werk netjes en gebruik  alleen een schone lepel om advocaat uit de pot te halen. De alcohol en de suiker gaan bederf wel enigszins tegen, maar is geen garantie voor langdurig goed houden. Maak dus niet teveel, maak liever wat vaker kleine porties.

Natuurlijk is het heerlijk om je gezelschap en jezelf te verwennen met een glaasje advocaat. Maar het is ook super leuk om iemand cadeau te geven!

Over Heel Holland Bakt winnares Annemarie, advocaat en een kans om haar boek te winnen!

Onlangs was ik bij de boekpresentatie van Heel Hollands Bakt winnares Annemarie Pronk. Zij gaf ons diverse workshops en tussen neus en lippen door had zij ook nog tijd om ons te laten zien hoe eenvoudig je advocaat kunt maken! Dit recept is afkomstig uit haar nieuwe bakboek. Het is echt heel simpel en zelfgemaakt zo ontzettend lekker. Een review van het boek kun je deze week verwachten, samen met een kans om haar bakboek te winnen! Blijf dus een beetje in de buurt.

Heel Holland Bakt met Annemarie is te koop in de boekenhandel.


#dranken

0 opmerkingen

Gerelateerde posts