top of page

Gevulde koeken maken


Gevulde koeken maken
Een echt Hollandse koek is misschien wel de lekkerste nationale koek. En dan heb ik het niet over de slappe koeken uit een verpakking tussen de koeken in de supermarkt maar vers gebakken koeken met zo'n knapperig randje, net afgekoeld. Soms durf ik me niet te wagen aan een recept. Het heeft zo’n traditioneel imago en ik heb nog nooit gezien dat iemand het zelf maakte. Het zal dus wel erg moeilijk zijn.

Gevulde koeken is zo’n voorbeeld. Wat blijkt; het is echt goed te doen; jij kunt zelf ook gevulde koeken maken. Echt waar, met dit recept voor gevulde koeken lukt het jou ook.


Serious Guilty pleasure

Eigenlijk is een gevulde koek een traktatie die ik mezelf eigenlijk niet vaak gun. Ik bak natuurlijk al erg veel en dan is zo’n tussendoortje een serious guilty pleasure. Maar als je ze zelf bakt kun je ze ietsje kleiner maken. Maar niet te klein, anders proef je bijna geen amandelspijs meer en dat zou jammer zijn. Bak dan liever het recept voor deze rondo’s gebakken in een mini cupcakevorm, ze hebben een fijn formaatje!


Makkelijk recept

Gevulde koeken maken met amandelspijs is helemaal niet moeilijk. Stap voor stap bak jij straks ook de lekkerste gevulde koeken.


Gevulde koeken maken

Recept om gevulde koeken te maken

Benodigdheden voor 12 stuks:

Voor het deeg:

 1. 200 gram boter op kamertemperatuur

 2. 100 gram witte basterdsuiker

 3. 1/2 groot ei

 4. Snufje zout

 5. 6 gram bakpoeder

 6. 300 gram bloem

 7. 1 theelepel citroenrasp (eventueel lemoncurd)

Voor het amandelspijs vind je hier het recept amandelspijs.

Je hebt ongeveer 225-250 gram amandelspijs nodig:

 1. 125 gram amandelen of gemalen amandelen

 2. 125 gram kristalsuiker

 3. 1 klein ei

 4. Rasp van een 1/2 citroen en een beetje citroensap

Versieren:

 1. 1 ei

 2. 48 halve blanke amandelen


Gevulde koeken maken

Zo kun je gevulde koeken maken

Maak je amandelspijs, dit kun je al een paar dagen eerder doen. (lees hier het recept amandelspijs)


Meng de zachte boter, de bloem, het bakpoeder, basterdsuiker, zout, ei en citroenrasp door elkaar, dit kun je heel gemakkelijk met je hand doen. Laat vervolgens het deeg een uur rusten in de koelkast.

Terwijl je deeg rust kun amandelspijs beoordelen. Is je amandelspijs erg stevig, maak het dan iets soepeler door hier een mini beetje water door te roeren.

Gevulde koek heeft een doorsnede van ongeveer 10 cm. Ik heb de koeken net iets kleiner gemaakt. Maar je kunt natuurlijk kiezen voor het formaat dat je zelf graag wilt. Alleen de verhoudingen deeg/amandelspijs wordt wel een stuk minder als je ze kleiner maakt.

Ik gebruikte een kartelrand, maar je kunt ook goed voor een ronde vorm kiezen. De kartel verdwijnt toch grotendeels na het bakken. Heb je geen uitsteker? Ga dan op zoek naar een glas of andere pot (je kunt zelfs een jampot gebruiken) om nette schijven te maken. Steek voor 12 koeken 24 rondjes uit.

Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 3 mm en steek hier der rondjes uit. Kneed het deeg en rol het opnieuw uit tot het deeg op is.

Vul ieder rondje deeg met een bolletje amandelspijs en bedek het amandelspijs met een tweede plakje deeg. Duw de randjes voorzichtig aan. Met de bal van je hand vorm je de koek een beetje in de vorm die je zo goed kent.

Smeer de koeken in met een geklutst ei en versier ze met halve blanke amandelen.


Gevulde koeken maken

Hierna mogen de koeken nog een half uur rusten en kun je de oven voor verwarmen op 200 graden (hete lucht oven).


Bestrijk de gevulde koeken nogmaals met ei en bak de koeken in 10-15 minuten gaar.


Enjoy!

Gevulde koeken
Dit is een oudere foto en is vervangen door nieuwe foto’s.

Gerelateerde posts

bottom of page