top of page

Interview met Hans Spitsbaard van Heel Holland Bakt


Interview Hans Spitsbaard Heel Holland Bakt
Interview met Hans Spitsbaard van Heel Holland Bakt
Acht weken lang mochten we met de camera’s mee kijken hoe de kandidaten van Heel Holland bakt het er vanaf brachten. De spanning was te snijden en wat zou ik graag aan de zijlijn gestaan hebben om van alles te vragen. Al vanaf dag één was Hans Spitsbaard bij mij in het vizier, net als bij veel bakfans.


Maar wie is Hans? Wanneer is Hans gaan bakken en kiest hij voor zijn studie of de verleiding van de Patisserie?Jullie kregen onlangs de kans om alles aan Hans te vragen en op die manier een lezers interview te houden.  De vragen stroomden binnen en ik heb de vragen aan Hans voor gelegd en Hans heeft ze uitgebreid beantwoord. Leuk, leuk, ga er maar gauw voor zitten want Hans praat je weer helemaal bij!

Hans heeft heel veel lezersvragen beantwoord. Heel erg bedankt daarvoor! Tessa Groot stelde de winnende vraag. Tessa heeft inmiddels een email ontvangen en zij ontvangt binnenkort het het Leer bakken met Hans van Hans Spitsbaard.

Lezers interview met Hans Spitsbaard van Heel Holland Bakt


Tessa Groot: Met welke banketbakker/patissier zou je graag een keer in de bakkerij willen staan, wat zou je willen leren van deze persoon. En wat is je volgende uitdaging nu je HHB gewonnen hebt?

Het liefste Cristophe Adam denk ik. Deze man wordt ook wel ‘’l’eclair de genie’’ genoemd (genie op het gebied van eclairs). Hij maakt ze zo mooi strak…dat is mij nog nooit gelukt. Ik heb al 100 recepten geprobeerd, maar hij weet denk ik iets dat ik niet weet! Van hem zou ik graag de perfecte eclair willen leren bakken. Mijn volgende uitdaging is denk ik vooral het werken met chocolade en suiker. Ik wil graag leren hoe ik showstukken kan maken. Dat lijkt mij zo gaaf!

Hans: “Ik heb al 100 recepten geprobeerd, maar hij weet denk ik iets dat ik niet weet!”

Lisanne: Mijn vraag aan Hans: voor welk baksel kun je jou midden in de nacht wakker maken?

Ik ben gek op een klassieke ‘’Tarte Bourdaloue’’; een Franse perentaart met frangipane. Best makkelijk om te maken, maar o zo lekker!


Interview Hans Spitsbaard Heel Holland Bakt

Ron: Vind je het bakken nog steeds zo leuk en wat zijn je toekomstplannen?

Ik bak echt het liefst elke dag. De ene keer is het een mooie taart, de andere keer een simpel koekje of een fles advocaat, maar ik bak eigenlijk elke dag wel iets! Ik heb kort geleden besloten om mijn studie Technische Bedrijfskunde te stoppen en vol voor het bakkersvak te gaan. Volgens Robèrt kan ik beter geen MBO-opleiding in Nederland beginnen, omdat ik al redelijk wat kennis heb. Hij adviseerde mij om in België een patisserie-opleiding te gaan volgen. Ik denk dat ik zoiets wil gaan doen. Mijn grootste droom is natuurlijk een eigen patisserie die in heel Nederland goed op de kaart staat!

Hans: “Ik heb kort geleden besloten om mijn studie Technische Bedrijfskunde te stoppen en vol voor het bakkersvak te gaan”


Rianne: Uit welk land zou je meer willen leren bakken?

Wellicht voor de hand liggend, maar: Frankrijk. De Franse patisserie is niet alleen erg verfijnd, maar heel vaak ook technische en complex; wat het uitdagend maakt! Ik houd er bijvoorbeeld van als simpele taarten (bijvoorbeeld een appeltaart of een tarte tatin) worden omgetoverd tot een waar kunstwerk…kortom, wat betreft de Franse patisserie ben ik écht nooit uitgeleerd. Qua smaken vind ik het Midden-Oosten ook steeds interessanter; granaatappel, yuzu, etc. Allemaal smaken waar ik graag eens mee zou experimenteren.

Rianne van Rijswijk: Krijg je ook wel eens inspiratie van buitenlandse koks en criticasters zoals Mart Preston bv?

Zeker! De naam die je noemt komt mij niet zo bekend voor, maar ik laat mij vooral inspireren door ‘’Franse-patisserie-helden’’ als Pièrre Hermé, Cristophe Adam, Philippe Conticini, etc. Als ik hun werk zie denk ik altijd maar aan een ding: ‘’Dat wil ik ook kunnen!’’


Interview Hans Spitsbaard Heel Holland Bakt

Lia: Hans, ik hoorde dat je samen gaat werken met Yotam Ottolenghi! Dat is zó cool! Kun je een tipje van de sluier oplichten wat jouw rol gaat zijn? Groetjes Lia

Ik heb nog geen afspraken gemaakt om met de beste man samen te gaan werken. Tijdens de uitzending van College Tour bood hij mij een baan aan. Of hij daar heel serieus in was weet ik nog steeds niet helemaal. Voorlopig heb ik het plan om nog heel veel te leren in Nederland en misschien op een patisserie-school in België.

Hans: “Zout wordt vaak toegevoegd om ‘’het zoet te breken’’. Met andere woorden: het is een tegenhanger voor baksels waar veel suiker in zit.”


Ingrid Wennemers: Mijn dochter heeft een natriumarm dieet voorgeschreven gekregen. Nu zit er in heel veel zoete gerechten vaak zout. Daarom bakken we steeds meer alles zelf en het is ook leuk om te doen. Kun je het snufje zout ook weglaten in de zoete recepten en waarom wordt er zout toegevoegd?

Goede vraag! Zout wordt vaak toegevoegd om ‘’het zoet te breken’’. Met andere woorden: het is een tegenhanger voor baksels waar veel suiker in zit. Bij het ene baksel is het belangrijker dan bij het andere. Vooral in koekjes krikt het de smaak behoorlijk op. In taarten/cakes is het in mijn ogen niet noodzakelijk. In veel gevallen kun je het zout ook weglaten. Bij bladerdeeg vind ik zout wel noodzakelijk, anders wordt het al gauw smakeloos.

Arianne: Ik ben benieuwd hoe oud Hans was toen hij begon met bakken en wat de aanleiding daarvoor was.

Deze vraag krijg ik vaker. Het bak-virus heb ik eigenlijk pas een jaar of 2 (dus sinds mijn 21e). Het begon met een simpele boeren cake die ik op zaterdag voor mijn collega’s mee nam naar mijn werk. De cake werd een taart en de taart werd een iets moeilijkere taart. Zo werd het bakken eigenlijk steeds meer een hobby. Interesse voor alles wat in de keuken gebeurd heb ik eigenlijk altijd al wel gehad, maar de laatste jaren ben ik heel fanatiek gaan bakken.


Interview Hans Spitsbaard Heel Holland Bakt

J.M: Waar haal je jouw inspiratie voor je gebakken dromen vandaan? Komt dat van je oma of uit het bestuderen van andermans inspiratie, cq wereldse bakkers?

De meeste inspiratie haal ik uit goede patisserie-boeken. De meeste boeken die ik heb zijn Franse boeken. Soms vergt het wat tijd en aandacht om een recept te ontcijferen, maar de inhoud is vaak erg goed. Dat is ook het advies dat ik van Robèrt altijd krijg; zoek liever niet naar recepten op het internet, want daar staat heel veel rommel tussen. Koop een goed boek en ga daarmee aan de slag! Qua vorm, uiterlijk, kleuren, etc. kijk ik wel regelmatig op pinterest om mijn eigen creativiteit een boost te geven.

Hans: “Koop een goed boek en ga daarmee aan de slag”

Anita: Ben jij veranderd na het winnen van Heel Holland Bakt? Ik bedoel of je nog gezellig en zorgeloos iets lekkers bakt of dat je het gevoel hebt dat je extra goed moet presteren omdat je nu anders beoordeeld wordt.

Ook weer een goede vraag. In principe heb ik nog evenveel lol in het bakken als voor mijn deelname. Sterker nog, omdat ik sinds die tijd nog veel meer geleerd heb, ben ik het alleen maar leuker gaan vinden. Uiteraard heb ik nu wel steeds meer het gevoel dat ik niet meer aan kan komen met een ‘’misbaksel’’. Mensen verwachten toch een bepaalde kwaliteit van je. Zelf denk ik niet dat dat slecht is; daarvan word ik alleen maar beter!


Leni: Ik zou graag willen weten hoe je een cake bakt zonder dat hij in het midden omhoog komt en kun je beter cakemeel nemen of bloem.

Ovenwerking tegengaan kan erg lastig zijn. Ik gebruik zelf een standaard recept dat altijd werkt, op basis van ei, bloem en suiker. Heel simpel dus. Na het bakken kun je de taart het beste omkeren (zodat de bovenkant de onderkant wordt). De onderkant is namelijk altijd recht! Zo kun je de taart mooi maskeren en afwerken.


Interview Hans Spitsbaard Heel Holland Bakt

Niki: Liefde gaat door de maag! Stel.. je zou het hart van je lief kunnen veroveren met een baksel.. wat zou jij dan maken om dit voor elkaar te krijgen?

Ik denk een klassieke Frassier! (Franse aardbeientaart) Rood fruit hoort toch een beetje bij de liefde! Deze taart heb ik ook tijdens de eerste aflevering van HHB gemaakt. Kijk maar op de website van het programma, dan vind je het recept!

Hans: “Rood fruit hoort toch een beetje bij de liefde! “

Joseph: Hallo Hans, wat is nou echt een recept dat je nooit zult maken. Iets waar je bijv. zelf niet zo van houdt. Of waar je eerder een slechte bak ervaring mee hebt gehad.

Er zijn niet veel dingen die ik écht vies vind, maar het minst lekker vind ik denk ik baksels met harde schuim soorten (bijvoorbeeld een hazelnootschuim taart). Dat zul je mij niet zo snel zien maken.


Carina: Ik zou graag van Hans willen weten of een kleine verandering in een bestaand recept geld voor mee te doen aan HHB.

Dat is lastig te zeggen, maar je mag natuurlijk niet zomaar een recept kopiëren en maar hele kleine veranderingen aanbrengen. Aan de andere kant: het recept voor soezenbeslag is al 100 jaar het zelfde gebleven. Basisrecepten kun je natuurlijk altijd gebruiken. Het gaat erom dat je er je eigen creatie van maakt.


Interview Hans Spitsbaard Heel Holland Bakt
Wat een ontzettend leuk interview hebben jullie verzorgd! En bedankt Hans voor het antwoorden van die vele vragen!

We zijn weer helemaal bij gepraat door Hans over hoe Hans is gaan bakken, wat hem inspireert en wat zijn toekomstplannen zijn. Hans verruilt de collegabanken voor een nieuwe studie en het kan bijna niet anders dan dat we nog veel van hem zullen horen en proeven!

Wat mij overigens opvalt; is dat de antwoorden op de vragen nauw aansluiten bij het boek van Hans met de Franse patisserie als ultieme inspiratiebron. Ook in de patisserie kun je bouwkundige prestaties leveren. Het is voor ons even geduld hebben; de patissier in wording moet eerst nog naar de school der patisserie.Wil je Hans volgen?

Dat is mogelijk op zijn website of via zijn facebookpagina.

Heb jij na het lezen van dit interview zin om meteen met Hans te gaan  bakken? Het Leer bakken met  Hans bakboek is verkrijgbaar bij de boekenwinkel. Bestel je het bij Bol.com, dan valt het over het algemeen een dag later in je brievenbus.


Graag wil ik Kosmos Uitgevers en Hans Spitsbaard heel erg bedanken voor de mogelijkheid om dit lezers-interview & winactie te organiseren! De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van de  uitgeverij.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page