Irish coffee, wat een klassieker. Het brengt mij terug naar de eind jaren tachtig toen ik net uit huis was en nieuwe smaken ging proberen. Ik weet dat ik het in een restaurant bestelde als dessert. En hoewel deze heerlijke warme drank je op ieder moment van de dag je kan verwarmen vind ik het persoonlijk als dessert geen geweldige uitvinding. Ik ben zo wie zo al een koffieleut dus deze koffie de luxe is een heerlijk warme afsluiter na een diner. Thuis kun je de Ierse koffie natuurlijk ook goed maken. Onmisbaar is een Irish coffee recept om de verhoudingen te weten van de koffie, de suiker, whiskey en de lobbige slagroom.
Voor dit artikel ging ik naar een kringloopwinkel in de hoop een paar originele Irish coffee glazen te scoren voor mijn recept. Helaas vond ik ze niet, maar deze glazen vond ik ook heel geschikt. Niet overdreven groot en met een leuk pootje.
Kwam ik een paar weken later; stonden daar 4 prachtige glazen te glanzen.... ik heb ze toch maar laten staan.
Irish coffee wel of niet roeren
Wil je de Ierse koffie als een echte Ier drinken? Roer de koffie dan niet door maar drink de koffie door de slagroom heen.
Zelf vind ik het gewoon lekkerder om wel te mengen en de smaak van whiskey wat te verdelen.
Welke whiskey gebruik je in Irish coffee
Er zijn veel soorten whiskey. Kies een goede, niet te dominante whiskey als Jameson, Tullamore of Bushmills.
Welke koffie kies je voor de Irish coffee
Gebruik een iets sterke koffie. Dit kan een mooie koffiefilter zijn, maar ook een goede (dubbele) espresso voor de liefhebber van zeer sterkte koffie.
Waarom moet je suiker toevoegen aan Irish coffee?
Drink je Ierse koffie, dan moet je hier suiker aan toevoegen. Dit is niet alleen voor de smaak; de lobbige room blijft hierdoor ook beter op de koffie liggen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Irish coffee recept
Benodigdheden voor een glas van 300 ml
175 ml verse, iets sterke koffie
2-3 theelepels donkerbruine basterdsuiker
30-50 ml Ierse whiskey
3 eetlepels koude, lobbige, niet gezoete slagroom
Irish coffee recept
Zet de koffie.
Verwarm de glazen met warm water. Zo blijft de drank wat langer warm.
Giet het warme water uit het glas en vul het met koffie en suiker, roer goed door.
Voeg de whiskey toe. Eventueel kun je de whiskey iets voorverwarmen, dan blijft je koffie iets langer op temperatuur.
Schep de lobbig slagroom voorzichtig op de koffie, zo blijft het netjes bovenop liggen.
Irish coffee en Guinness-beer
Hoe verrassend goed lijken deze twee uitersten op elkaar. Een goed gekoelde flinke pint donkerbruin, bijna zwart bier met een stevige witte kraag en de warme verkwikkende Ierse koffie met slagroom.
Comentários