top of page

Zelf Baileys maken


Zelf Baileys maken
Tot voor kort is Baileys is nooit een favoriete likeur geweest bij mij. Net als advocaat die je kant en klaar kunt kopen vind ik het niet erg bijzonder. Als je zelf likeur maakt kun je de smaak wat aanpassen. Wat bleek; homemade advocaat vind ik wel lekker en inmiddels gebruik ik het regelmatig in recepten. Zou dat bij Baileys ook het geval zijn? Zeker! Met dit recept van Yvette van Boven kun je zelf Baileys maken en het nog een klein beetje aanpassen naar eigen smaak. Meer koffie of niet? Meer chocoladesmaak of niet? Minder whisky of toch niet. Naast het het proosten en het gebruik bij het bakken is een flesje homemade Baileys, ook wel Irish cream genoemd, ook een heel leuk cadeau om aan iemand te geven.

Je hebt whisky en whisky

Er zijn echter veel soorten whisky. Kies wat mij betreft voor een zachte, vrij neutrale whisky. Maar over smaak valt te twisten; misschien hou jij van een stevige variant en is het aanpassen van dit recept misschien net wat je nodig hebt.


Baileys ontleed

Zelf Baileys maken is niet moeilijk, snel aan de gang. Baileys bestaat uit gecondenseerde melk, met slagroom, wat koffiepoeder een chocolade. Geen wonder dat het zo lekker is. De smaakmaker van het geheel is toch whisky. Het recept vraagt eigenlijk om 300 ml whisky. Zelf vind ik dat wat veel en te dominant in de likeur. Zelf ben ik gestopt bij 200 ml whisky. Je kunt altijd nog wat toevoegen als je wilt. Door te proeven kun je de drank helemaal naar eigen wens maken. Het voordeel van méér whisky is de mogelijkheid de Baileys wat langer houdbaar is. Dat is wel weer fijn.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Zelf Baileys maken

Zelf Baileys maken

Benodigdheden voor 750 -850 ml

 1. Een blikje gecondenseerde melk

 2. 200 ml houdbare slagroom

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 1 zakje goede espresso-poeder (oploskoffie)

 5. Chocoladesaus kant en klaar of gemaakt van 20 ml melk met 20 gram pure chocolade

 6. 200-300 ml whisky

 7. Schone, uitgekookte flesjes of potten

 8. Staafmixer of keukenmachineGiet de zelfgemaakte likeur over in schone flesjes

Zo maak je zelf Baileys oftewel Irish Cream

 1. Zelf heb ik geen chocoladesaus, maar ik maakte het door 20 ml melk in de magnetron te verwarmen en de in kleine stukje gehakte chocolade hier doorheen te roeren. Laat afkoelen.

 2. Maak de flesjes of potten schoon door ze een paar minuten te koken in water en op zijn kop op een schone theedoek af te laten koelen. Heb je een trechter van ijzer, kook deze dan ook kort mee. Zo is je likeur straks vrij van ongewenste bacteriën en andere ongewenste vriendjes.

 3. Mix alle ingrediënten door elkaar met een (staaf) mixer. Start eventueel met iets minder whisky en voeg bij als je dat graag wilt.

 4. Vul de schone flesjes of potje en sluit het deksel.

 5. Bewaar je eigengemaakte Irish cream direct in de koelkast.Zelfgemaakte Baileys kun je iets minder sterk maken dan gebruikelijk is

Baileys bewaren

Baileys met 300 ml whisky is 2 maanden houdbaar. Met minder whisky is het verstandig al een aantal weken eerder goed te bekijken of de drank nog goed is. De hoeveelheid suiker, de schone flesjes, de whisky en het goed afgesloten koel bewaren is goed voor een langdurige houdbaarheid.


Baileys is heel geschikt om te presenteren bij het natafelen van een goed diner, maar je kunt er ook mee aan de slag in de keuken. Ik heb wel een paar ideeën waarvan eentje er binnenkort online komt.

Deze Irish cream oftewel Baileys is een recept uit Home Made Winter van Yvette van Boven.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page